ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Καταθέτουν τη «συνεισφορά τους» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή


Στα «σχήματα» που στήνονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οξύνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τα μερίδια της λείας, «επενδύει» η κυβέρνηση για να συγκρατήσει - υποτίθεται - την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, όπως προκύπτει από την συνάντηση χτες στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και τις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε μετά το πέρας της ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η Ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες έχουν «κοινές αξίες και επιδιώξεις» και είναι έτοιμες να δώσουν «κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», διαφημίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά από ΕΕ και ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως τα πολυδιαφημισμένα «τριμερή σχήματα» της Ανατολικής Μεσογείου ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, και το εν λόγω «εμπλουτίστηκε» επί ΝΔ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, στην προσπάθειά της για αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Ακριβώς στην όξυνση των ανταγωνισμών και στην επιχείρηση «διευθετήσεων» υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, ο Δένδιας δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη στάση της Τουρκίας, ότι «με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια».

Επισήμανε πως οι εξελίξεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του χτες και προχτές (με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ), υποστηρίζοντας πως «τονίσαμε από κοινού ότι το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις και στην προσπάθεια επιβολής των θέσεων της Τουρκίας διά της βίας είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας, προς όφελος του συνόλου των χωρών της περιοχής», με το περιεχόμενο, βέβαια, που το κεφάλαιο και οι λυκοσυμμαχίες του δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, συνεχίζοντας να καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες, είπε πως αύριο, Πέμπτη, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ με αντικείμενο την COVID-19, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έρθει το αίτημα να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Ιδίως όσον αφορά την επίσπευση ενός πλέγματος - που ήδη υπάρχει στο τραπέζι - για κυρώσεις στη γειτονική χώρα, προκειμένου να παύσει να αποτελεί τον ταραξία στην περιοχή». Την ίδια ώρα, βέβαια, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, έλεγε ότι ναι μεν η κυβέρνηση «έχει θέσει το θέμα των κυρώσεων σε αρκετά Ευρωπαϊκά Συμβούλια, αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα το σχετικό πλαίσιο». Πρόσθεσε πως «η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία».

Σχήματα συνεκμετάλλευσης με ομπρέλα ΗΠΑ - ΕΕ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας έκλεινε ξανά το μάτι προς την Αγκυρα ότι «η στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε. Αντίθετα είναι ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, υπό μια βασική προϋπόθεση, το κοινό αυτονόητο: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ξεδιπλώνοντας άλλωστε και τα πεδία όπου εστιάζουν είπε ότι η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός αμιγώς ενεργειακού προγράμματος». Οτι μπορεί μεν η Ενέργεια να αποτελεί προτεραιότητα, όμως οι κυβερνήσεις «προσβλέπουν» και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως άμυνα, ασφάλεια, τεχνολογία, έρευνα, διαχείριση υδάτων, αφαλάτωση, ΑΠΕ, προστασία του περιβάλλοντος, Υγεία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός.

Παραπέρα, χαιρέτισε την «εξομάλυνση των σχέσεων» του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σουδάν. Τόνισε, συμπληρώνοντας το παζλ των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων», ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της «κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας για καθορισμό των θαλασσίων ζωνών».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «δυστυχώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα».

Πρόσθεσε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο δεν βοηθούν τις προσπάθειες του γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, με βάση τα διχοτομικά σχέδια που είναι στο τραπέζι.

Εκανε ειδική μνεία στην πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου - East Mediterranean Gas Forum - σημειώνοντας ότι αποτελεί αναμφίβολα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και ένα σημαντικό βήμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω πολυμερείς, θεματικές συνεργασίες, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς.

Γνωστοποίησε, εξάλλου, πως στη χτεσινή τριμερή συζήτησαν για την προοπτική διεύρυνσης (σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είπε) του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής, με τον ίδιο να εκτιμά πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακοινώσεις προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Με αμερικανικές «ευλογίες» και σχέδια απέναντι στο Ιράν

Τέλος, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, έβαλε στόχο «να συνεχίσουμε τη σταθερότητα και την αμυντική μας συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής μας». «Μέσω μιας δημιουργικής διπλωματίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στην περιοχή μας», σημείωσε, δίνοντας μια εικόνα του εύρους του σχεδιασμού τους.

Σημειωτέον, ο Ισραηλινός είχε συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με τον Ασκενάζι, συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας, περιλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, την ιρανική απειλή και την ανάγκη να θέσουμε εκτός νόμου τη "Χεζμπολάχ"», βάζοντας δηλαδή ξεκάθαρα στο στόχαστρο το Ιράν.

Συζήτησαν επίσης τις «ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και αμοιβαίας βοήθειας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης». Συνεργασία που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, παραγγελίες ισραηλινών UAV, και με έντονο το ισραηλινό ενδιαφέρον να βάλουν στο χέρι φιλέτα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κερδίζοντας ταυτόχρονα και άλλες παραγγελίες στρατιωτικού υλικού, ακόμα και για κατασκευή κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οπως αναμενόταν, η τριμερής των ΥΠΕΞ είχε την έγκριση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του χαρακτηρίζοντας «θαυμάσιο να βλέπεις τη συνεχιζόμενη δυναμική σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική τριμερή σχέση». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «ανυπομονούν» «για έναν ακόμη γύρο "3 + 1", σύντομα, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ».

Να σημειωθεί πως ο Πάιατ επισκέφτηκε και το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου, όπως έγραψε αργότερα στο προσωπικό του ιστολόγιο, είχε μια «σπουδαία συνάντηση με τον φίλο» του, υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, για να συζητήσουν τη «δέσμευση» της αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας DFC (εξασφαλίζει χρηματοδότηση για αγορές από αμερικανικούς ομίλους στρατηγικών υποδομών στο εξωτερικό) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως και τις «νέες επενδύσεις» από τη «Microsoft» και άλλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, και τις «προοπτικές για την επένδυση» της «Mohegan Sun» στο Ελληνικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου