ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Μεγαλώνει καθημερινά η μετατροπή τους σε εστίες υπερμετάδοσης


Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας

Σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού μετατρέπονται καθημερινά όλο και περισσότεροι χώροι δουλειάς σε μια σειρά κλάδους σε όλη τη χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Η έξαρση της πανδημίας κάνει «πάρτι» πάνω στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα διάτρητα «πρωτόκολλα» για τη διαχείριση των κρουσμάτων που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, στην ουσιαστική ανυπαρξία ελέγχων και στις «πλάτες» που κάνει η κυβέρνηση στην εργοδοτική ασυδοσία, διαπιστώνοντας προκλητικά ότι «η μεγαλύτερη διασπορά είναι μέσα στους χώρους εργασίας» - όπως είπε την προηγούμενη βδομάδα ο Στ. Πέτσας - και χωρίς να κάνει τίποτα για αυτό...

Μαζί με την εκτίναξη του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, πολλαπλασιάζονται και οι καταγγελίες για την επικίνδυνη κατάσταση σε εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα και αποθήκες, τράπεζες και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, άλλες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα: Για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας, για την ενημέρωση που δίνεται με το σταγονόμετρο ακόμα και όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα σε χώρους δουλειάς, για τη διαχείριση από την πλευρά της εργοδοσίας, που πάνω απ' όλα λογαριάζει τα κέρδη της. Για εργαζόμενους γονείς, τα παιδιά των οποίων εμφανίζουν συμπτώματα ή αποδεικνύεται πως έρχονται σε επαφή με κρούσματα, όμως οι ίδιοι ενημερώνονται πως το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν προβλέπει καραντίνα και παραμονή στο σπίτι παρά μόνο στην περίπτωση που κάνουν τεστ και βγει θετικό. Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο συνεχίζουν να δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού δεν μπορούν να βγουν σε αναστολή σύμβασης και να ζήσουν με το επίδομα των 534 ευρώ.

Δίπλα στους κινδύνους για την υγεία τους, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα και τους όρους δουλειάς τους. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, τα σωματεία ενισχύουν τη δράση τους, απαιτώντας μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις δημόσιες δομές Υγείας, για συχνή και ασφαλή συγκοινωνία, πύκνωση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες σέρνουν τον χορό της υπερμετάδοσης

Σε μια σειρά περιοχές όπου καταγράφεται επιδημιολογική επιδείνωση, τον ...χορό στη μετάδοση του ιού σέρνουν εργοστάσια και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων σε βιομηχανικές ζώνες και περιοχές, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπερμετάδοσης του ιού στις βιομηχανίες τροφίμων. Η ανησυχία που επικρατεί στους εργαζόμενους έχει κορυφωθεί λόγω της συνεχούς φημολογίας για κρούσματα, της απουσίας συναδέλφων τους από τη δουλειά, της έλλειψης επίσημης ενημέρωσης. Τα μέτρα της εργοδοσίας δεν περιλαμβάνουν συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό, αλλά μόνο προληπτική καραντίνα για μέρος των εργαζομένων και υπερωριακή απασχόληση χωρίς ρεπό για όσους παραμένουν στα πόστα τους.

Στη Βοιωτία, μεγάλο μέρος της αύξησης κρουσμάτων προέρχεται από χώρους δουλειάς με μεγάλο συγχρωτισμό εργαζομένων, όπως σε εκκοκκιστήριο της Λιβαδειάς και σε πτηνοσφαγείο της Χαλκίδας. Σε τροχιά αύξησης βρίσκονται συνολικά τα κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια στις βιομηχανικές περιοχές Θήβας, Οινοφύτων - Σχηματαρίου, σε εργοστάσια της Φθιώτιδας.

Στη Δυτική Μακεδονία, με την πανδημία σε νέα έξαρση, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) καταγγέλλει ότι στη ΔΕΗ υπάρχει έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Πέρα από τα Γιάννενα, εργοστάσια στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, μετά τη συρροή κρουσμάτων σε εργοστάσιο μπαχαρικών την περασμένη βδομάδα, το κλαδικό Συνδικάτο κατήγγειλε νέα κρούσματα σε άλλα εργοστάσια, συνθήκες συγχρωτισμού στην παραγωγή και στα πούλμαν μετακίνησης του προσωπικού, «πρωτόκολλα» που προβλέπουν τεστ για λίγους εργαζόμενους και επιστροφή στη δουλειά πριν βγουν καν τα αποτελέσματα.

«Το κατάστημα λειτουργεί κανονικά»...

Καθημερινές καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων σε καταστήματα, για την απουσία ενημέρωσης και την έλλειψη μέτρων από την εργοδοσία δέχονται τα σωματεία και στον κλάδο του Εμπορίου.

«Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ...», «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα...» είναι οι πανομοιότυπες απαντήσεις που δίνει η εργοδοσία στα ερωτήματα που θέτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Βλέποντας στη συνολική έκρηξη των κρουσμάτων μια ευκαιρία να κρύψει τις περιπτώσεις που αφορούν το προσωπικό της κάτω από το ...σωρό, η εργοδοσία παριστάνει την Πυθία και όταν τα σωματεία ρωτούν αν υπάρχει κρούσμα σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα, αποθήκη, εμπορικό κέντρο, σούπερ μάρκετ, απαντούν... «ούτε ναι, ούτε όχι», «δεν το επιβεβαιώνουμε, δεν το διαψεύδουμε».

Μόνιμη επωδός στα παραπάνω είναι η διαβεβαίωση πως... «το κατάστημα λειτουργεί κανονικά», η οποία δεν καθησυχάζει αλλά επιτείνει την αγωνία των εμποροϋπαλλήλων. Πράγματι, όλες οι διαδικασίες είναι πλήρως προσαρμοσμένες στην αξίωση των επιχειρήσεων να μη σταματήσει ούτε ώρα η λειτουργία τους: Οι όποιες απολυμάνσεις γίνονται σε ορόφους και τμήματα, αρχίζουν και τελειώνουν στις ώρες που τα ρολά των επιχειρήσεων είναι κατεβασμένα για τους πελάτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενοι καλούνται να μετακινηθούν από κατάστημα σε κατάστημα χωρίς να ενημερώνονται για το λόγο της μετακίνησης αυτής και το κατά πόσο σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων. Σε άλλες επιχειρήσεις, οι εμποροϋπάλληλοι παραμένουν στα πόστα τους και μόνο όσοι βρίσκονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα. Στις όποιες περιπτώσεις δε προληπτικής καραντίνας, ενημερώνονται πως «χρωστάνε» τις μισές μέρες και πρέπει να τις αναπληρώσουν με υπερωρίες.

Η διενέργεια προληπτικών τεστ με ευθύνη των επιχειρήσεων είναι αντικείμενο διεκδίκησης από τα σωματεία και αίτημα των παρεμβάσεών τους. Από την πείρα τους ωστόσο δεν λείπουν και τα τραγελαφικά περιστατικά: Να γίνεται απολύμανση σε χώρο που εμφανίστηκε κρούσμα, αλλά να συνεχίζουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι πριν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αποδεικνύονται θετικοί. Να καλούνται δεκάδες εργαζόμενοι να περιμένουν να κάνουν το τεστ σε χώρο καταστήματος όπου είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις. Να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία αποδέχονται ότι τα αποτελέσματα του τεστ δεν θα κοινοποιηθούν στους ίδιους, αλλά μόνο στην εταιρεία, ενώ στις εύλογες διαμαρτυρίες τους η απάντηση που παίρνουν να είναι ότι αυτό γίνεται γιατί... «πληρώνει η εταιρεία»! Να παραδέχεται η εργοδοσία πως αν γίνουν μαζικά τεστ θα εντοπιστούν πολλαπλάσια κρούσματα, οπότε ...καλύτερα να λείπουν.

Αποφεύγουν το «κόστος» των μέτρων προστασίας, γενικεύουν την τηλεργασία

Θέμα χρόνου ήταν η γενικευμένη διασπορά του ιού και σε τράπεζες και επιχειρήσεις στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Το κλαδικό Σωματείο στην Αττική και επιχειρησιακά Σωματεία καταγράφουν συρροές κρουσμάτων σε καταστήματα, μηχανογραφικά κέντρα, άλλες εγκαταστάσεις τραπεζών, εισπρακτικές εταιρείες. Στο έδαφος αυτό, απαιτούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αλλά και όσων πελατών είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται τα καταστήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πολλοί ηλικιωμένοι.

Σε εισπρακτική εταιρεία όπου καταγράφηκαν κρούσματα, η εργοδοσία αρκέστηκε να κουνήσει το δάχτυλο στους εργαζόμενους για τη χρήση της μάσκας, την ίδια στιγμή που θεωρεί ...περιττό να παρέχει δωρεάν και με επάρκεια μάσκες μιας χρήσης. «Διέγνωσε» μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι κόλλησαν όλοι στο διάλειμμα επειδή «δεν πρόσεχαν», ενώ ο χώρος και ο χρόνος του διαλείμματος είναι κοινοί για όλους.

Τα συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ, οι απολυμάνσεις, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι σταθερές βάρδιες ώστε να μην κινούνται οι εργαζόμενοι από μηχανή σε μηχανή στα μηχανογραφικά κέντρα, είναι «σπατάλη» και «κόστος», που η εργοδοσία θέλει να αποφεύγει. Την ίδια στιγμή, αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει καθεστώς τηλεργασίας επ' αόριστον στο προσωπικό, σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρώντας παράλληλα σε κλείσιμο κτιρίων και περιορισμό των εγκαταστάσεών της.

Την αξιοποίηση του καθεστώτος της τηλεργασίας ως μίας ακόμα «ευέλικτης» εργασιακής σχέσης στα χέρια των επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν και οι διευκρινίσεις θυγατρικής εταιρείας μεγάλης τράπεζας προς τους εργαζόμενους: Προς αποφυγήν ...παρεξηγήσεων, η εργοδοσία επισήμανε ότι ο θεσμός της τηλεργασίας «δεν αποτελεί κάποιου είδους παροχή» προς το προσωπικό, αλλά καθορίζεται από «τις λειτουργικές και τις επιχειρησιακές ανάγκες», ότι ο εργαζόμενος σε τηλεργασία «υποχρεούται να τηρεί πλήρως το ωράριο εργασίας» και να είναι «αφοσιωμένος στην εργασία του, χωρίς παρεμβάσεις και διακοπές από τρίτους εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παροχή των υπηρεσιών του (π.χ. φροντίδα και περιποίηση παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων, οικιακές εργασίες κ.λπ.)», διότι κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε «μη παραγωγικό» και «μη ανταποκρινόμενο προσηκόντως στις υποχρεώσεις του έναντι του εργοδότη»...


Ευ. Χ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου