ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Η Μάχη τηςΗλεκτρικής


Πριν 76 χρόνια, στις 13 Οκτώβρη του 1944, φεύγοντας τα γερμανικά στρατεύματα από την Αττική, είχαν σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, να ανατινάξουν το λιμάνι, κτίρια, εργοστάσια, δεξαμενές κ.λπ., και μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Πειραιά ανέλαβαν το καθήκον να προλάβουν τους ναζί και να αποτρέψουν τα καταστροφικά τους σχέδια. Την ώρα, λοιπόν, που η Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωσή της, στο Κερατσίνι οι μαχητές του ΕΛΑΣ, με το όπλο στο χέρι αγρυπνούν, για να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής που ήταν «ζωσμένη» με τέσσερις τόνους εκρηκτικών υλών. Ταυτόχρονα, ο ΕΛΑΣ παραμένει σε επιφυλακή για να περιφρουρήσει και τους «Μύλους Αγίου Γεωργίου».

Η ΕΑΜική οργάνωση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής κλείνει συμφωνία με του Γερμανούς να φύγουν χωρίς να το ανατινάξουν, με αντάλλαγμα να μην τους χτυπήσει ο ΕΛΑΣ και πράγματι έτσι έγινε στις 12/10/1944. Όμως οι αντάρτες, για κάθε ενδεχόμενο, τοποθετούν φρουρά στο εργοστάσιο, ενισχύοντας τους ένοπλους ΕΑΜίτες εργάτες του και ταυτόχρονα τίθεται σε επιφυλακή όλο το 1ο Τάγμα του ΕΛΑΣ.

Τα ξημερώματα της 13ης Οκτώβρη, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα καζάνια της ΣΕΛ και κατευθύνονται προς την Ηλεκτρική και τους Μύλους, με σκοπό την ανατίναξή τους. Όταν είναι σε μικρή απόσταση, αναλαμβάνουν ρόλο οι μαχητές του ΕΛΑΣ, που με τα πυρά τους τους καθηλώνουν. Μετά από τρίωρη μάχη, ο ΕΛΑΣ επικρατεί, αποτρέποντας τον κίνδυνο να βυθιστεί στο σκοτάδι ολόκληρη η Αττική. Τα 11 θύματά του προστίθενται στο πάνθεον των ηρώων του. Πρόκειται για μια νίκη που έσωσε όχι μόνο το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης, που αφορούσε όλη την πρωτεύουσα.

Η Μάχη τηςΗλεκτρικής

 

 

2 σχόλια:

  1. Εδώ γεννηθήκαμε Γκαγκάριν πρόλαβα στη ζωή ανθρώπους που πολέμησαν εδώ. Συγκλονιστικά γεγονότα απο πραγματικούς ήρωες απλούς ανθρώπους. Εμαθα πολλά απο αυτούς πραγματικό σχολείο. Καθαρό ταξικό μυαλό και ορθή κομμουνιστική σκέψη. Τιμή μου που τους γνώρισα Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω κάτω τα ίδια.Ετσι είναι τα πράγματα gkagkarin... Eμεις που γνωρίσαμε κάποιους ανθρώπους που μεν μείνανε δυνατοί και αγωνίστηκαν αλλά δεν μας αγάπησαν οπώς θέλαμε. Αγαπημένα πρόσωπα εξόριστοι προγόνοι . Αγαπημένα πρόσωπα με μία Ιστορία στην πλάτη. Τα γέλια παντού έχουν απόχρωση παράνοιας ή πόνου . Μειναν ορθοι ως το τέλος είτε σέρνοντας τα σακατεμενα τους κορμιά η αγαπώντας μόνο μέσα από φωτογραφίες. Δεν προσφεραμε στο κόμμα .Προσφέρουμε στην ψυχή μας Σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου