ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη του Ηλ. Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ


Στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας κατά το πρώτο και τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον «904 αριστερά στα FM» o Ηλίας Κονδύλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με βάση την έκθεση του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια υγεία με τίτλο: «Κριτική αποτίμηση της ετοιμότητας και των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού (SARS – CoV-2): διεθνής και ελληνική εμπειρία» που δημοσιεύθηκε τον Απρίλη του 2020 (διαβάστε εδώ σε μορφή PDF) ενώ αναμένεται νέα έκθεση του Κέντρου τις επόμενες εβδομάδες. 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλ. Κονδύλης, η υγεία των πληθυσμών είναι ιδιαίτερα σημαντική και ευάλωτη για να την εμπιστευτεί κανείς, ιδιαίτερα σε συνθήκες μίας παγκόσμιας απειλής δημόσιας υγείας, στις διαθέσεις φιλάνθρωπων καπιταλιστών σε επίπεδο ΠΟΥ, στις αποδόσεις κερδοσκοπικών πανδημικών ομολόγων σε διεθνές επίπεδο ή στα προσδοκώμενα οφέλη των ΣΔΙΤ στην υγεία σε εθνικό επίπεδο, η αναποτελεσματικότητα των οποίων, έχει ήδη κριθεί από 10ετίας στην Ευρώπη. 

Βρισκόμαστε με βεβαιότητα στο δεύτερο κύμα της επιδημίας από της αρχές του Αυγούστου και αυτό σχετίζεται με το άνοιγμα του τουρισμού με όρους τους οποίους επέβαλαν, απαίτησαν και επέβαλαν, συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας εγχώριες και διεθνείς, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη μη καταγραφή χιλιάδων τουριστών που ήρθαν στη χώρα. 

Όσον αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία, στηλίτευσε το γεγονός ότι από πλευράς κράτους, δεν υπάρχει καταγραφή, διαφάνεια και λογοδοσία, για την ολοκληρωμένη εικόνα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις επιστημόνων του κλάδου και της Ιατρικής σχολής. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δεν καταγράφει και δεν ανακοινώνει με συστηματικό τρόπο, κρούσματα σε υγειονομικούς ενώ το μητρώο ασθενών δεν καταγράφει με συστηματικό τρόπο τις νοσηλείες των ασθενών, την έκβαση της ασθένειας και το πιο σημαντικό όλων δεν επικοινωνεί αυτά τα στοιχεία δημόσια με τον πληθυσμό. Αυτό το καθεστώς μερικής διαφάνειας αναφορικά με τα στοιχεία της επιδημίας πρέπει να σταματήσει, είπε χαρακτηριστικά και αυτό γιατί η έλλειψη διαφάνειας στα στοιχεία πέραν του ότι δεν επιτρέπει τη λογοδοσία της κυβέρνησης και των αρμόδιων οργανισμών για τη διαχείριση της επιδημίας, το κυριότερο είναι ότι θρέφει το κύμα ανορθολογισμού το οποίο βλέπουμε και στην ελληνική κοινωνία, (παρατηρείται και σε άλλες χώρες) το κύμα δηλαδή αμφισβήτησης ή άρνησης της επιδημίας. 

Για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε ότι όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, στο πρώτο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, το ΕΣΥ λειτούργησε ως ένα σύστημα που ασχολείται με μία και μόνο νόσο. Έκλεισαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, ελαττώθηκαν κατά πολύ οι κλίνες για τους ασθενείς χωρίς Covid-19, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο διάστημα Μάρτιο - Μάιο έγιναν 65.000 λιγότερα τακτικά χειρουργεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 3,2 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις ασθενών στα έκτακτα ιατρεία των νοσοκομείων και την πρωτοβάθμια φροντίδα. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης και των ατομικών επιλογών, σημείωσε πως κινούνται μέσα στα όρια και τις δυνατότητες τις οποίες έχει καθορίσει το σύστημα. Δηλαδή τί ατομική ευθύνη να έχεις όταν καλείσαι με βάση τις δυνατότητές σου να συγχρωτιστείς μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες μέσα σε ένα λεωφορείο; Τελικά, η ατομική ευθύνη και οι ατομικές επιλογές είναι μέσα στα όρια των οικονομικών σου δυνατοτήτων, μέσα στα όρια των δυνατοτήτων και επιλογών, που έχει θέσει συλλογικά η πολιτεία, το κράτος και η κυβέρνηση.  

Καταλήγοντας, ο Ηλ. Κονδύλης επισήμανε ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, σήμερα είναι «αυτή την παγκόσμια απειλή της Δημόσιας Υγείας, να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία από την σκοπιά ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών για διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για συστήματα υγείας τα οποία να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, για συστήματα εκπαίδευσης τα οποία να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, συστήματα τα οποία προστατεύουν και προάγουν την υγεία του πληθυσμού και δεν τη θυσιάζουν κάθε φορά στο βωμό του κέρδους ή άλλων συμφερόντων».

 

1 σχόλιο:

  1. Ποια μέτρα;;;


    Πλάκα μας κάνουν!
    Δεν εξηγείται αλλιώς!

    Περιμένουν να αποδώσουν τα … μέτρα!!!!!!!!
    Ποια μέτρα;;;;;;;;;;;;;;;;

    Οι … προσλήψεις στις … τηλεοράσεις;;;
    Οι … μάσκες;;;;;;;;;;;;
    Ή μήπως τα τεστ που ΔΕΝ κάνουν;;;;;;

    Μπας και εννοούν τις ανοησίες Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη;;;;;;
    Αυτοί θα μας … σώσουν;;;;;;;;

    Να τα πούμε ΞΑΝΑ:
    — Τέρμα οι άσκοπες κυκλοφορίες του κόσμου, τέρμα οι εκκλησίες, τέρμα τα διάφορα παλιομάγαζα που έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια …
    — Προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσοκομειακού δυναμικού.
    — Δάσκαλοι και καθηγητές, καθαρίστριες (ή και καθαριστές αν προτιμάτε).
    — Να ανασταλούν πληρωμές και ένα σωρό άλλα που κάνουν τον κόσμο να μαζεύεται κατά χιλιάδες στις τράπεζες.
    — Να διακοπεί ο λεγόμενος εξωτερικός τουρισμός ΤΩΡΑ!
    — Παράταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά με σοβαρά κίνητρα να προσλάβουν μεγάλο αριθμό από υπάλληλους.

    Faros΄s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου