ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Με «μπαλώματα» και ελλιπή μέτρα αφήνουν εκτεθειμένους υγειονομικούς και ασθενείς


Με μετακίνηση προσωπικού από υποστελεχωμένα νοσοκομεία προωθείται η λειτουργία των πολυδιαφημισμένων κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Με τη γνωστή τακτική των προσωρινών «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν ορισμένες τρύπες για να ανοίξουν άλλες αλλού, συνεχίζει η κυβέρνηση εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας, μετακινώντας υγειονομικούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αντί να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστικός ως προς αυτό είναι και ο τρόπος που στελεχώνονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία», το επικείμενο άνοιγμα των οποίων διαφημίζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση... καθώς αντί να προσλαμβάνεται προσωπικό, μετακινούνται υγειονομικοί από άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται «στο κόκκινο»!

Ξεσκεπάζοντας τα κυβερνητικά παραμύθια, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει: «Η "αύξηση" απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τις ανάγκες της πανδημίας προέρχεται από την "αφαίρεση" κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Τρανταχτό παράδειγμα: Για να λειτουργήσουν όπως - όπως τις νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου "Σωτηρία" μετακινούν γιατρούς από ήδη τραγικά υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα και κλινικές, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται μέχρι πλήρους διάλυσης»!

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με τη νέα Υπουργική Απόφαση οι κλινικάρχες θα τσεπώσουν 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, θα μπορούν να ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς κανείς να τους ελέγχει αν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ μόνο αν τους συμφέρει».

Αντίστοιχα, σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας επισημαίνει: «Η μόνη ρεαλιστική και πρακτικά εφαρμόσιμη λύση αυτή τη στιγμή είναι η επίταξη. Επίταξη ιδιωτικών δομών, κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, με το προσωπικό τους να εργάζεται με όρους Δημοσίου για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση. Αν η κυβέρνηση επιλέξει σαν έκτακτο μέτρο τη μετατροπή κοινών θαλάμων σε ψευτο-ΜΕΘ, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό, το πρόβλημα θα μεγαλώσει. Επίταξη πριν έρθουν τα χειρότερα. Να ανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως η Πολυκλινική, το Νοσοκομείο Πατησίων που διαθέτουν και τα δύο περίπου 300 κρεβάτια. Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, εκεί να δοθούν τα εκατομμύρια ευρώ και όχι στους κλινικάρχες».

Ενδεικτική εξάλλου για την πολιτική των «μπαλωμάτων» είναι και η καταγγελία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σχετικά με τις εφημερίες στο Νοσοκομείο «Ελπίς». Οπως επισημαίνει, «με έγγραφο του διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ. (6/10/20) δίνεται εντολή εφημέρευσης στο νοσοκομείο "Ελπίς" για συγκεκριμένες ημερομηνίες μηνός Οκτωβρίου 2020 σε τρεις ακτινοδιαγνώστες γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" (η μία) και στο ΓΟΝΚ "Αγιοι Ανάργυροι" (οι δύο). Οι εντολές αυτές είναι ανεφάρμοστες, καθώς υποχρεώνουν γιατρούς νοσοκομείων να εφημερεύουν εκτός από το δικό τους νοσοκομείο και σε άλλα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού». Η ΕΙΝΑΠ επιμένει στο αίτημά της για κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς και ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς (υπολογίζονται σε περίπου 600 από την εμφάνιση της πανδημίας) και η διασπορά μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε αυτά και των ασθενών.

Χτες έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» έφτασαν τα 9, εκ των οποίων τα 6 είναι σε γιατρούς, μέσα σε διάστημα περίπου 10 ημερών.

Τις προηγούμενες μέρες, άλλο ένα θετικό κρούσμα εντοπίστηκε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εμφραγμάτων (ΜΕΚ) στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Οπως υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, επιβάλλεται η λήψη άμεσων επιπλέον μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Καταγγέλλει μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει στα δημόσια νοσοκομεία ούτε τον επαρκή εφοδιασμό με Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Είναι απαράδεκτο, τονίζει το σωματείο, πως «παρά το γεγονός ότι έχουν νοσήσει περισσότεροι από 590 υγειονομικοί, η κυβέρνηση αρνείται να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες. Ενώ αντί για την αύξηση του αριθμού των μηχανημάτων για τον μοριακό έλεγχο και την εξασφάλιση των αναγκαίων αντιδραστηρίων, η κυβέρνηση προωθεί την ανάθεση του μοριακού σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, δίνοντας άλλο ένα "δωράκι" στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία».

Το Σωματείο ζητάει μεταξύ άλλων: Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές του θετικού ασθενούς, να ανασταλεί η εφημερία της ΜΕΚ και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος εργαζομένων και ασθενών. Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή όσων εργαζομένων σε καραντίνα το επιθυμούν, ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο μέλη της οικογένειάς τους. Να γίνει προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων και προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να υπάρχουν και «εφεδρείες» για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Την ίδια ώρα, σοβαρά είναι και τα προβλήματα στη λειτουργία του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εμφανιστών, καθώς παραμένουν κενές 6 οργανικές θέσεις, ενώ άλλες δύο εργαζόμενες απουσιάζουν λόγω προβλημάτων υγείας. Ο αριθμός των εργαζομένων στο τμήμα είναι εντελώς ανεπαρκής για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας του, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αυξημένων αναγκών.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου