ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ


Τους ρυθμούς προετοιμασίας της απεργίας που έχουν προκηρύξει για τις 26 Νοέμβρη εντείνουν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με ώθηση από τις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και με δύναμη από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις με τις οποίες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, για να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς την ερχόμενη Πέμπτη, για να βάλουν οι εργαζόμενοι «lockdown» στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Με την απεργία κλιμακώνουν την πάλη για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Δίνουν απάντηση στο νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν έτοιμο στο συρτάρι, το οποίο περιλαμβάνει 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, θέτουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, απεργία αποφάσισαν το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός) και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (γραμμές 2 και 3).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Στην πλάτη των εργαζομένων το «success story» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

Στοιχεία για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές φαρμάκων, για τον τζίρο και τα κέρδη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αλλά και πλευρές της επίθεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου συνοψίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία.

Το 2019 οι πωλήσεις φαρμάκων ενισχύθηκαν «κατά 32,5% σε σχέση με το 2018», ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 «οι εξαγωγές φαρμάκου παρουσίασαν αύξηση 59,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019», σημειώνει η Ομοσπονδία. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η DEMO, η ELPEN, η BOEHRINGER, «έχουν εξαγγείλει επενδυτικά πλάνα», ενώ «σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, δρομολογούνται επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για φέτος».

Ωστόσο, το «success story» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «όχι μόνο δεν μεταφράζεται σε ανάλογη βελτίωση, αλλά αντίθετα οδηγεί και ταυτόχρονα βασίζεται στην επιδείνωση των όρων αμοιβής, εργασίας και ζωής» των εργαζομένων του κλάδου.

Συγκεκριμένα, από το 2009 δεν υπάρχει ΣΣΕ στον κλάδο «με αποτέλεσμα πολλοί νέοι συνάδελφοι να προσλαμβάνονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μεικτά». Εχουν διαμορφωθεί «συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης», με δουλειά τα Σαββατοκύριακα και ατέλειωτες υπερωρίες «νομότυπα εγκεκριμένες για τους εργοδότες, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας». Το 5ήμερο - 8ωρο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κυλιόμενα ωράρια, ενώ οι φαρμακαποθήκες, με αποφάσεις δημοτικών αρχών, λειτουργούν και το Σάββατο. Φαρμακευτικοί κολοσσοί, «όπως η SANOFI, η LILLY κ.ά., απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο αποφασισμένων αναδιαρθρώσεών τους».

Με βάση την πείρα που διαθέτουν, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απεργιακή απάντηση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο προωθεί τις «σύγχρονες προσαρμογές που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο στις εργασιακές σχέσεις και στη συνδικαλιστική οργάνωση», βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

«Λάστιχο» τα ωράρια και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την αξιοποίηση της τηλεργασίας από την εργοδοσία για να κάνει «λάστιχο» τα ωράρια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon».

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού δουλεύει στις συνθήκες της πανδημίας από το σπίτι, το Σωματείο προσπαθεί να βρίσκεται σε επαφή με τα μέλη του που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Στην προσπάθειά του αυτή, δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων που έτυχε να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο για ορισμένες ώρες και η εργοδοσία τούς ζήτησε να υπογράψουν άδεια άνευ αποδοχών ή ακόμα και να χρεωθούν μέρες από την κανονική τους άδεια! Το Σωματείο προχώρησε άμεσα σε παρέμβαση στη Διεύθυνση Παραγωγής απαιτώντας να μπει τέρμα σε αυτήν την τακτική.

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι γονείς που έκαναν χρήση άδειας ειδικού σκοπού, κλήθηκαν να δουλέψουν με τηλεργασία, με την εργοδοσία να παραχωρεί το «προνόμιο», σε όποιον τελικά επιλέξει την τηλεργασία, να δουλεύει «σπαστά» από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, για να μπορεί να βοηθάει τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεκπαίδευση τις μεσημεριανές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου