Η ανακοίνωση για περικοπή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις “κόκκινες” περιοχές και έως 20% στις “κίτρινες”, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας "μιας νόσου", αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκισή του.
Με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας, το 80% της αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων αφορά τις περιοχές που πραγματοποιείται ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων, όπως είναι τα νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το σοβαρό ενδεχόμενο -όπως δείχνουν τα πράγματα- της αύξησης των περιοχών που θα χαρακτηριστούν “κόκκινες”.
Στις χιλιάδες ανικανοποίητες ανάγκες των ασθενών, λόγω των μέτρων της πρώτης φάσης της πανδημίας, θα προστεθούν πολύ περισσότερες, με σοβαρές συνέπειες από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αντιμετώπισή τους. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους, που μήνες τώρα ψάχνουν με το "κιάλι" και χωρίς αποτέλεσμα ένα ραντεβού για να εξεταστούν.
Η εκτεταμένη περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων γίνεται για να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό -κυρίως γιατροί και νοσηλευτές- για τις ανάγκες των ασθενών από τον κορονοϊό. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μισοκλείνει μια "τρύπα", ανοίγοντας άλλες και διαγράφοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών για ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Πολιτική που, αντί να προσαρμόζει το δημόσιο σύστημα υγείας στις λαϊκές ανάγκες -τρέχουσες και έκτακτες- τις περιορίζει στο όριο των αντοχών αυτού του ανεπαρκέστατου δημόσιου συστήματος υγείας, για το οποίο έβαλαν το "χεράκι τους" όλες οι κυβερνήσεις.
Ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα, γνώριζε το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τις αυξημένες ανάγκες, προσπάθησε με την "καραμέλα" της "ατομικής ευθύνης" να συγκαλύψει τις "πομπές της", που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας με νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν έκανε προσλήψεις υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που προϋπήρχαν της πανδημίας.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την "προτεραιότητα της υγείας και της ζωής του λαού" χρεοκοπούν το ένα μετά το άλλο. Η προτεραιότητά της είναι η διαφύλαξη της οικονομίας της «αγοράς», αλλά και των κερδών που υπαγορεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ’ αυτό το στόχο αφήνει εκτεθειμένο το λαό, ο οποίος "τρώει πόρτα" στις δημόσιες μονάδες υγείας και εξαναγκάζεται -αφού έχει πληρώσει εισφορές υγείας και κρατικούς φόρους- να ξαναπληρώνει για τις ανάγκες του στα "τρωκτικά" της ιδιωτικής υγείας, που κάνουν χρυσές δουλειές αξιοποιώντας τα χάλια του δημόσιου τομέα, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσής τους από την κυβέρνηση με τις ΠΝΠ.
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο κομμωτήριο, αλλά δεν μπορούν να χειρουργηθούν με ραντεβού!!! Εκτός από τη γελοιότητα, αποκαλύπτεται και η επικινδυνότητα των μέτρων. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να περιφρονεί και να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού.
Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά πλέον, ο λαός, οι υγειονομικοί, με την οργάνωση της πάλης τους πρέπει να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν:
- Να προσληφθούν μαζικά γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, αλλά και των άλλων αναγκών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες -πολύ περισσότερες απ’ ό,τι σήμερα- νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και rapidtest για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους.
- Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την ιατρική φροντίδα του λαού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, τους εμβολιασμούς κλπ.
- Να γίνονται καθολικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους των μονάδων υγείας και πρόνοιας. Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως γηροκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου της εφαρμογής τους από το κράτος στους τόπους δουλειάς.
Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου