ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΝΑΤΟικό παραλήρημα και καλέσματα διευθετήσεων στην Τουρκία


Ορκους πίστης στο ΝΑΤΟ έδωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής του, μία μόλις μέρα μετά την άγρια καταστολή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Καυχήθηκε για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές και επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας, τις χρηματικές συνεισφορές στον ΝΑΤΟικό κορβανά, την ώρα που «δεν γεννάει» λεφτά για το λαό και τις ανάγκες του, και ανέδειξε ως βασικούς στόχους της κυβέρνησης τη συμβολή στη διεύρυνση του αντικειμένου και των πεδίων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, όπως και την επίτευξη «διευθετήσεων» με την Αγκυρα, για να προχωρήσουν απερίσπαστα οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων δεκαετιών δράσης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, εκθειάζοντας τις επεμβάσεις της όπου Γης με αποστροφές όπως ότι «το ΝΑΤΟ έχει κάνει τόσα πολλά πέρα από τα σύνορά μας τα τελευταία 25 χρόνια. Στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν», ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στους βρώμικους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας πως «ενώ εμμένουν οι παλαιότερες απειλές, σήμερα προστίθενται και φορείς νέων απειλών, που μετατοπίζονται, αναμειγνύονται, εμπλέκονται».

Εντάσσοντας εκεί όλα τα πεδία όπου ξεδιπλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τα προσχήματα που αξιοποιούν οι ιμπεριαλιστές, από την «τρομοκρατία» έως τις κυβερνοεπιθέσεις και τις «εκστρατείες παραπληροφόρησης», ακόμα και τη «μαζική μετανάστευση» που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αναγνώρισε ρόλο στο ΝΑΤΟ σε αυτό και σε άλλα ζητήματα, μιλώντας για το «ΝΑΤΟ του 21ου αιώνα», που «είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε καθέναν από αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές».

Παρουσιάζοντας αυτήν τη «νέα εκδοχή» του ΝΑΤΟ, ζήτησε «να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην Ασία». Αλλωστε, η κυβέρνηση σπεύδει να στήσει τέτοιες νέες κολιγιές με Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, κ.ά., με τις ευλογίες των Αμερικανών, ενισχύοντας τον σχεδιασμό τους απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία, στο Ιράν κ.λπ.

Αντίστοιχα, για το «νότιο κομμάτι του ΝΑΤΟ, εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε νέες συνεργασίες, αλλά και να εντείνουμε τη συνεργασία μας με εταίρους μας στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο».

Για τις Ρωσία και Κίνα είπε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια». Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τη «δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη», δέσμευση που συνδυάζεται με στάθμευση και διεκπεραίωση από την Ελλάδα ολοένα και συχνότερα αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας.

Αλλωστε, εκθειάζοντας την προσφορά της κυβέρνησης στη λυκοσυμμαχία, ενώ «δεν περισσεύουν» για δασκάλους, γιατρούς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δήλωσε «περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο». Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, «φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε την στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ», όλα εξελίξεις επικίνδυνες για την ασφάλεια του λαού.

Με αγωνία για τη ΝΑΤΟική συνοχή οι προσκλήσεις διευθετήσεων στην Τουρκία

Είπε, άλλωστε, ότι καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, «περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, για την ΕΕ», συμμετέχει «στο μέτωπο των προσπαθειών» του ΝΑΤΟ, με μπούσουλα ακριβώς τα ΝΑΤΟικά προτάγματα στην περιοχή που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας. Εμφανίστηκε παραπονούμενος επειδή «ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, η ίδια η Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών», σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι «δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας».

Για την Τουρκία και τις κινήσεις της είπε ότι «έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας (...) Υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού», επιχειρώντας να κάνει ότι δεν βλέπει πως το ΝΑΤΟ ζεσταίνει την πλάτη της Τουρκίας στις επεμβάσεις της στη Συρία, στη Λιβύη, στον Καύκασο κ.α.

Θύμισε ακόμα την «προτροπή» «η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου».

Πρόσθεσε πως «εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών - μελών της», επαναλαμβάνοντας το παραμύθι των ευρωενωσιακών κυρώσεων, αποσιωπώντας τις πολύπλευρες σχέσεις της ΕΕ με τη γείτονα και το γεγονός ότι τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο τραπέζι του μεταξύ τους παζαριού, προκειμένου να κρατήσουν την Τουρκία «αγκιστρωμένη» στη δύση, στόχος τον οποίο συμμερίζεται και η κυβέρνηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου