ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής


Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει, 4/9/1970, το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.

   Ετσι άρχιζε το χιλιάνικο «πείραμα» της «ειρηνικής σοσιαλιστικής αλλαγής». Ομως, είχε προηγηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον 30ήμερο.

Στις 4 Σεπτέμβρη 1970 πραγματοποιούνται στη Χιλή οι πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές της ιστορίας της, καθώς για πρώτη φορά διαγράφεται το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας ένας μαρξιστής υποψήφιος, ο 62χρονος Σαλβαδόρ Αλιέντε, επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», όπου συστεγάζονται σοσιαλιστές, κομμουνιστές και ριζοσπάστες καθολικοί. 
 
Αν και η Χιλή διακρίνεται για τη σχετικά ομαλή κοινοβουλευτική της ζωή, οι διεθνείς παρατηρητές αμφιβάλλουν ζωηρά αν είναι δυνατόν να έρθει ειρηνικά και ανεμπόδιστα στην εξουσία αριστερή κυβέρνηση, σε μια περιοχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ως την «πίσω αυλή» τους.

Ο Αλιέντε θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/9/1973 και θα δολοφονηθεί την ίδια μέρα. Το πραξικόπημα οργανώθηκε με συνεργασία της CIA και Χιλιανών αστικών δυνάμεων.
 

Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.

Σαλβαδόρ Αλιέντε

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε κερδίζει τις εκλογές

 

3 σχόλια:

  1. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει, 4/9/1970, το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.

    Ετσι άρχιζε το χιλιάνικο «πείραμα» της «ειρηνικής σοσιαλιστικής αλλαγής». Ομως, είχε προηγηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον 30ήμερο.

    Στις 4 Σεπτέμβρη 1970 πραγματοποιούνται στη Χιλή οι πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές της ιστορίας της, καθώς για πρώτη φορά διαγράφεται το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας ένας μαρξιστής υποψήφιος, ο 62χρονος Σαλβαδόρ Αλιέντε, επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», όπου συστεγάζονται σοσιαλιστές, κομμουνιστές και ριζοσπάστες καθολικοί. ....... Το ξεκίνημα της καταστροφής την στιγμή που δεν είχε δικαιωθεί πουθενά η οπορτουνιστική γραμμή της Κ.Δ μετά το 1935 και της ΕΣΣΔ μετά το 1953. Παντού αίμα και καταστροφή. Την στιγμή που η Σοσιαλιστική Κούβα ήταν εκεί απο την 1η Γενάρη του 1959 με τον ...ληστή... ΦΙΝΤΕΛ και έδειχνε το δρόμο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και η Χιλή διακρίνεται για τη σχετικά ομαλή κοινοβουλευτική της ζωή, οι διεθνείς παρατηρητές αμφιβάλλουν ζωηρά αν είναι δυνατόν να έρθει ειρηνικά και ανεμπόδιστα στην εξουσία αριστερή κυβέρνηση, σε μια περιοχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ως την «πίσω αυλή» τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.......Αυτό ισχύει για όποιον θέλει να δει.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου