ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

16ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000), στην αίθουσα συνεδρίων των γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό.

Το Συνέδριο απασχόλησαν τα εξής θέματα: α)Η δράση του Κόμματος από το 15ο ως το 16ο Συνέδριο και απολογισμός δουλιάς της Κεντρικής Επιτροπής. Εκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

 Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο. β) Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Πληρεξουσίων του Συνεδρίου η σύνθεσή του παρουσιάζεται ως εξής: Επί συνόλου κατατεθέντων πληρεξουσίων το ποσοστό 85,4% αφορούν άνδρες και το 14,6% αφορούν γυναίκες.

Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των συνέδρων ήταν 46,2 χρόνια και ο μέσος όρος κομματικής ηλικίας ήταν τα 22,6 χρόνια. Η κομματική ιδιότητα των συνέδρων ήταν η ακόλουθη: Μέλη ΚΟΒ το 6,5% των συνέδρων. Μέλη Γραφείων ΚΟΒ το 0,6% των συνέδρων. Μέλη Αχτιδικών Επιτροπών το 5% των συνέδρων. Μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών το 24,3% των συνέδρων. Μέλη Επιτροπών Περιοχών το 38,8% των συνέδρων. Γραμματείς ΚΟΒ το 0,6% των συνέδρων. Γραμματείς Αχτιδικών Επιτροπών ήταν το 3,3% των συνέδρων. Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών το 2,3% των συνέδρων. Γραμματείς Επιτροπών Περιοχών ήταν το 0,6% των συνέδρων. Μέλη Τμημάτων της ΚΕ ήταν το 3,8% των συνέδρων. Μέλη Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου ήταν το 14,2% των συνέδρων. Μέλη Διοικήσεων Μαζικών Φορέων ήταν το 45,7% των συνέδρων. Βουλευτές ήταν το 2,3% των συνέδρων και Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι το 6,9% των συνέδρων. Εργάτες και οι υπάλληλοι ήταν το 74,3%, των συνέδρων, αγρότες το 4%, επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι το 10%, καλλιτέχνες - λογοτέχνες το 0,6%, φοιτητές - σπουδαστές το 2,5%, οικιακά το 0,2% και συνταξιούχοι το 8,4%.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι Θέσεις του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριό του, ήταν το θέμα που απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, η οποία και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τις "Θέσεις για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος". Η ΚΕ πήρε τις εξής αποφάσεις:

1. Το 16ο Συνέδριο θα διεξαχθεί στο διάστημα από Πέμπτη 14 έως Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000.

2. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συνεδρίου θα είναι:

α) Η δράση του Κόμματος από το 15ο ως το 16ο Συνέδριο. Απολογισμός της ΚΕ. Απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Τα καθήκοντα του ΚΚΕ μέχρι το 17ο Συνέδριο.

β) Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

3. Η ΚΕ διαμόρφωσε το κείμενο των "Θέσεων για το 16ο Συνέδριο". Το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000. Η παρουσίαση των Θέσεων θα γίνει σε δημόσια εκδήλωση, μετά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, το οποίο πραγματοποιείται στο διάστημα 20 - 23 Σεπτέμβρη.

4. Η ΚΕ εξέλεξε επιτροπή για τον προσυνεδριακό διάλογο. Ταυτόχρονα, αποφάσισε η προσυνεδριακή συζήτηση, πέρα από τον διάλογο μέσα από το "Ριζοσπάστη" και την "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" (ΚΟΜΕΠ), να διεξαχθεί με συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στις εκδηλώσεις αυτές θα προσκληθούν να πάρουν μέρος και να συνεισφέρουν με τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους, συνεργαζόμενοι, αλλά και εργαζόμενοι, νεολαίοι, διανοούμενοι, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πρόταση του ΚΚΕ για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

5. Στο 16ο Συνέδριο θα προσκληθούν ξένες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Κινημάτων από όλο τον κόσμο.

6. Τέλος, η ΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση ενισχυμένης οικονομικής δουλιάς, συνδυασμένης με πλατιά εξόρμηση στο λαό και στη νεολαία, ενόψει και προς τιμή του 16ου Συνεδρίου».

Η ομιλία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος

 


Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Πρώτα απ' όλα, θα 'θελα να χαιρετίσω τις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και δημοκρατικών κομμάτων, που παρευρίσκονται στο συνέδριο.

Την παρουσία τους δεν τη βλέπω απλώς σαν έκφραση τιμής προς το Κόμμα μας. Τη βλέπω, και χαίρομαι ιδιαίτερα, σαν μια έκφραση για οργανωμένη συνεργασία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πράγμα αναγκαίο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Φανερό πως το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μεταβατική περίοδο, που γνώρισε ποτέ η χώρα μας και θα πρόσθετα και ολάκερη η ανθρωπότητα.

Σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται, από τη μια, από τις μεγάλες ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, από τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, και, από την άλλη, από τη μεγάλη γέννα του καινούριου που κυοφορείται.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Στη μεγάλη δοκιμασία της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, το Κόμμα μας άντεξε και δε γονάτισε.

Θα 'θελα, όμως, να προσθέσω πως αυτές τις μεγάλες ανατροπές δεν τις έχουμε ακόμα δει σε βάθος, δεν έχουμε εκτιμήσει όλες τις πλευρές.

Το θέμα δεν είναι η εξέταση του 20ού Συνεδρίου. Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε πειστικά την αστική προπαγάνδα και να υπερασπιστούμε ένα καθεστώς, που ήταν η φροντίδα και προστάτης των εργαζομένων της χώρας του.

Ενα καθεστώς, που υπήρξε η ελπίδα και η απαντοχή όλων των λαών και η πατρίδα όλων των αγωνιστών της Γης.

Αυτό το γεγονός ακόμα δυσκολεύει να συνειδητοποιήσουμε το καινούριο που κυοφορείται, να συνειδητοποιήσουμε - θα το επαναλάβω - πως οι νύχτες είναι γκαστρωμένες.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εχουμε μια εκρηκτική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Ομως, οι παραγωγικές σχέσεις παραμένουν στάσιμες.

Ετσι παρατηρείται ότι κάθε πρόοδος στα μέσα παραγωγής να μη συνοδεύεται και με την αύξηση και την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, με τη χειροτέρευση.

Ακόμα, σήμερα, έχουμε μια πρωτοφανή επίθεση του ιμπεριαλισμού σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

- Οι δημοκρατικές κατακτήσεις, η μια μετά την άλλη, καταργούνται.

- Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται.

- Η ΝΑΤΟική και αμερικανική επικυριαρχία ενισχύεται.

- Στρατιωτικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας και άλλα.

Το καινούριο αυτής της επίθεσης είναι ότι αυτή δεν περιορίζεται στην εργατική τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα κοινωνικά στρώματα.

Ετσι, την επίθεση αυτή την υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι, τα μικρομεσαία αστικά στρώματα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι διανοούμενοι κλπ.

Και βλέπουμε, το ιστορικά, ίσως, πρωτοφανές, η «νέα τάξη» να έχει ρίξει στο ίδιο χαράκωμα τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους βιοτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους καλλιτέχνες κ.ά. Δηλαδή, την πλειοψηφία των κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτή ακριβώς η ιστορική συγκυρία κάνει αναγκαία, όσο και δυνατή, τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, που διακηρύσσει το Κόμμα μας, ενός μετώπου, όχι μόνο διαμαρτυρίας, αλλά και εξουσίας.

Αν, όμως, οι αντικειμενικές συνθήκες κάνουν δυνατό το χτίσιμο του Μετώπου, δε σημαίνει ότι η δημιουργία του είναι εύκολη.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στο Μέτωπο πρόκειται να συμμετάσχουν - και αντικειμενικά αυτό είναι δυνατό - και μικροαστικά στρώματα.

Τα στρώματα αυτά είναι κοινωνικές δυνάμεις, που ταλαντεύονται πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη πλευρά.

Η δική τους θετική στάση και η συμμετοχή τους στο Μέτωπο θα ενθαρρύνει την προσέλευση σ' αυτό ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οι Θέσεις, και σωστά, δε θέτουν σαν όρο για τη συμμαχία τη συμφωνία για το σοσιαλισμό.

Αυτό σημαίνει ότι δε ζητάμε από τους συμμάχους να δεσμευτούν στα πλαίσια του Μετώπου με τις γνωστές προγραμματικές θέσεις του Κόμματός μας για την εξουσία της εργατικής τάξης και το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, θα ασκείται και η κυβερνητική εξουσία του Μετώπου, που θα παλεύει για την εφαρμογή του προγράμματός του, την κατάργηση των αντιδραστικών θεσμών κλπ.

Το θέμα δεν είναι τι αντίληψη θα έχει η κάθε συνιστώσα του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία ή το πώς θα τη θέλει. Το θέμα είναι ποια θα είναι η εξουσία του Μετώπου, όταν αυτό αναδειχτεί - εννοώ κοινοβουλευτικά - σε κυβέρνηση.

Νομίζω πως το Συνέδριο θα αποσαφηνίσει πλήρως τη σχέση του Μετώπου με την εξουσία.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η σημερινή κατάσταση, τα εθνικοδημοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θέματα εθνικής κυριαρχίας και υποτέλειας, της υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της υποταγής στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και των άλλων που ακολούθησαν, μας υπενθυμίζουν και τη διαχρονική επικαιρότητα της προτροπής του Στάλιν στις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών κατά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ.

Ο σ. Τσιντζιλώνης μάς θύμισε τι συγκεκριμένα είπε. Εκείνο που θα 'θελα να προσθέσω, είναι πως η μεγάλη αυτή προτροπή του Στάλιν, για την ανάγκη να ανυψωθεί η σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας, είναι αρκετά επίκαιρη και για το σήμερα.

Και αφορά όλους τους κομμουνιστές. Και εκείνους που επικαλούνται τον Στάλιν και εκείνους που τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και ερωτηματικά.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ανήκω σε μια γενιά, που όλα αυτά τα θεωρούσε αυτονόητα και που αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό.

Που αγωνίστηκε και μόνη της και σε πολιτικές συμμαχίες σαν μέλος τους.

Μια γενιά αφοσιωμένη στο Κόμμα.

Μια γενιά πειθαρχημένη στις αρχές και κανόνες λειτουργίας του Κόμματος.

Κάποιοι αποκαλούν τη γενιά αυτή «γενιά βετεράνων, γενιά απόμαχων». Δε θα σχολιάσω γενικά το χαρακτηρισμό.

Σε ό,τι όμως με αφορά προσωπικά, θα ήθελα με την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι ποτέ δεν είχα τη συνείδηση του βετεράνου απόμαχου.

Πάντα από όποια θέση και αν υπηρέτησα το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα, αισθανόμουνα, ήμουνα και είμαι μαχητής του.

 


Συνέδριο με μεγάλη διεθνή απήχηση

  •  
  • Παραβρέθηκαν τελικά 75 αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων από 51 χώρες του κόσμου
  • Δεκαεννέα άλλα  κόμματα έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα, αφού για τεχνικούς λόγους δεν κατάφεραν να παραβρεθούν

Εβδομήντα πέντε αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων από 51 χώρες του κόσμου, παρακολούθησαν τελικά τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν άλλα δεκαννέα κόμματα και οργανώσεις που, για διάφορους τεχνικούς λόγους, δεν κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα και να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.

 

Εβδομήντα πέντε αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων από 51 χώρες του κόσμου

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΚΚ Αιγύπτου

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα των Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΚΚ Αργεντινής

ΑΡΜΕΝΙΑ: ΚΚ Αρμενίας

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΚΚ Αυστρίας

ΒΕΛΓΙΟ: ΚΚ Βελγίου

ΒΙΕΤΝΑΜ: ΚΚ Βιετνάμ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΚΚ Βραζιλίας

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΚ Βρετανίας

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα (Βουλγαρίας), Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Μαρξιστική Πλατφόρμα Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΓΑΛΛΙΑ: Γαλλικό ΚΚ

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Γιουγκοσλαβική Αριστερά

ΔΑΝΙΑ: ΚΚ Δανίας, ΚΚ στη Δανία, Κίνημα ενάντια στην ΕΕ

ΗΠΑ: ΚΚ ΗΠΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΚΚ Ιαπωνίας

ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Ιορδανικό ΚΚ

ΙΝΔΙΑ: ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

ΙΡΑΚ: Ιρακινό ΚΚ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ - Κουρδιστάν

ΙΡΑΝ: Κόμμα Τουντέχ

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΚ Ισπανίας, Ενωμένη Αριστερά, Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

ΙΣΡΑΗΛ: ΚΚ Ισραήλ

ΙΤΑΛΙΑ: Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: FARC - EP

ΚΟΥΒΑ: KK Κούβας

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΚΕΛ

ΛΔ ΚΙΝΑΣ: ΚΚ Κίνας

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ: Εργατικό Κόμμα Κορέας

ΛΕΤΟΝΙΑ: Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΚΚ Λευκορωσίας

ΛΙΒΑΝΟΣ: ΚΚ Λιβάνου

ΜΑΡΟΚΟ: Κόμμα για την πρόοδο και το σοσιαλισμό

ΜΕΞΙΚΟ: Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Κομμουνιστικό Κόμμα

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Νέο ΚΚ Ολλανδίας

ΟΔ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Γερμανικό ΚΚ, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Δημοκρατικό Μέτωπο Παλαιστίνης,

Λαϊκό Μέτωπο Παλαιστίνης

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πορτογαλικό ΚΚ

ΠΓΔ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ενωση Κομμουνιστών Μακεδονίας

ΡΩΣΙΑ: Κομμουνιστικών Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΚ Ρουμανίας

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΚΚ Σλοβακίας

ΣΟΥΔΑΝ: ΚΚ Σουδάν

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΚΚ Σουηδίας

ΣΥΡΙΑ: Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, ΜΠΑΑΘ Συρίας

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΡ), Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης ODP,

Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (SIP)

ΤΣΕΧΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΚΚ Φινλανδίας

Αλλες συμμετοχές

1) Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

2) Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση

3) Οργάνωση για την Αλληλεγγύη με τους λαούς της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής

4) Ανταποκριτής της εφημερίδας του ΚΚ Ιαπωνίας ΑΚΑΗΑΤΑ στη Ρώμη.

Χαιρετιστήρια μηνύματα

Χαιρετιστήρια μηνύματα στο 16ο Συνέδριο απέστειλαν τα παρακάτω κόμματα και οργανώσεις που για τεχνικούς λόγους δεν κατάφεραν να παραβρεθούν:

1) Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

2) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μπαχρέιν

3) ΚΚ Καναδά

4) Πολιτικό Φόρουμ «Εκογκλάσνοστ», Βουλγαρία

5) Λαϊκό Μέτωπο Μπαχρέιν

6) Ενωση Κομμουνιστών Πολωνίας «Προλεταριάτ»

7) ΚΚ Αυστραλίας

8) ΠΟΔΝ

9) ΚΚ Νεπάλ (ΕΜΛ)

10) Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας

11) Φιλιππινέζικο ΚΚ

12) Συμμαχία Κόκκινων - Πρασίνων Δανίας

13) Ιδρυμα Ειρήνης Bertrand Russel, Μ. Βρετανία

14) Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας

15) ΚΚ Τατζικιστάν

16) ΚΚ Ουκρανίας

17) Μέτωπο Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση της Νικαράγουα

18) ΚΚ Νορβηγίας

19) Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας

 

5 σχόλια:

  1. Το θέμα δεν είναι η εξέταση του 20ού Συνεδρίου. Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε πειστικά την αστική προπαγάνδα και να υπερασπιστούμε ένα καθεστώς, που ήταν η φροντίδα και προστάτης των εργαζομένων της χώρας του....... Ασφαλώς και ήταν σοβαρό θέμα το τί έγινε στο 20ο Συνέδριο του 1956 στην ΕΣΣΔ. Ηταν το σημείο οπορτουνιστικής στροφής που ξεκίνησε η πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση. Αν δεν βγάζαμε τα συμπεράσματα αυτά δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε σαν Κ.Κ θα είχαμε μία απο τα ίδια όπως μετά την διάσπαση του 1968 με ότι ζήσαμε το 1987 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο. β) Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. ..... ΑΑΔΜέτωπα πάλης μέσα στο ΠΑΜΕ και την Κοινωνική συμμαχία που είχαν φτιαχτεί το 1999 δεν θα ήταν συμμαχία πολιτικών κομμάτων αλλά κοινωνικών δυνάμεων και δεν θα συμμετείχε σε αστικές εκλογές. Δεν θα διεκδικούσε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αυτές ήταν οι αποφάσεις του 15ου συνέδριου του 1996 που προχωρούσαμε να εφαρμόσουμε σε μία μεταβατική περίοδο μελέτης της ιστορίας και εξαγωγή συμπερασμάτων απο την καταστροφή που είχαμε ζήσει 10 χρόνια νωρίτερα το 1991... Ολα έγιναν σε σύγκρουση με τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια που είχαν παραμείνει με σκοπό να μας καθηλώσουν να μην αλλάξει τίποτα και να λειτουργήσουν σαν προθάλαμος για να γεννηθεί ξανά ο δεξιός οπορτουνισμός όπως γινόταν μέχρι τότε. Ας θυμηθούμε τα Ταξικά ναυάγια Κωστόπουλος Θεωνάς Κοψίδης Ντρέκος Ματζουράνης στην συνέχεια Αλέκος Χαλβατζής Αραβανής Καλαματιανός Πετρόπουλος κ.α τέτοιος οπορτουνιστικός συρφετός. Αν τους είχε περάσει όλων αυτών το 2012... θα μας είχαν εγκλωβίσει σε πολιτικό μέτωπο και κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού με τον σύριζα ακυρώνοντας όλη την πορεία μας πέφτοντας μέσα στον οπορτουνιστικό τους βόθρο με τα σκατά. Εσπασαν τα μούτρα τους πετάχτηκαν έξω ξεβρωμίζοντας ο τόπος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τιμούμε τον σ. Καπετάν Γιώτη ένα πραγματικό Κομμουνιστή ηγέτη που έμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του και δεν το πρόδωσε ποτέ. Σε όλη του την ζωή εφάρμοζε τον Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και σε καθοριστικές στιγμές έσωσε το κόμμα απο τον Οπορτουνισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να σε συγχαρώ για την ανάρτηση. Φρεσκάρισμα για τον οπορτουνιστικό καρκίνο και την σαπίλα που ξηλώσαμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σημερινή κατάσταση, τα εθνικοδημοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θέματα εθνικής κυριαρχίας και υποτέλειας, της υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της υποταγής στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και των άλλων που ακολούθησαν, μας υπενθυμίζουν και τη διαχρονική επικαιρότητα της προτροπής του Στάλιν στις αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών κατά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ.

    Ο σ. Τσιντζιλώνης μάς θύμισε τι συγκεκριμένα είπε. Εκείνο που θα 'θελα να προσθέσω, είναι πως η μεγάλη αυτή προτροπή του Στάλιν, για την ανάγκη να ανυψωθεί η σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας, είναι αρκετά επίκαιρη και για το σήμερα.......Το 19ο Συνέδριο έγινε το 1952 πυ άλλαξε και όνομα απο Μπολσεβίκων σε ...ΚΚΣΕ. Ο Συσχετισμός άλλαξε υπέρ του οπορτουνισμού το 1945 λόγω των απωλειών του πολέμου. Ο ΣΤΑΛΙΝ όπως και ο Καπετάν Γιώτης εφάρμοζε πάντα τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Δεν τον παραβίασε ποτέ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου