ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Έκθεση για τον Δεκέμβρη του '44 και τη συμβολή των υγειονομικών και του νοσοκομείου στην ηρωική λαϊκή πάλη


ΚΟΒ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓ. ΟΛΓΑ» ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία πήρε η ΚΟΒ Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» της ΚΟΑ του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία. 

Τιμώντας την ηρωική πάλη της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας κατά το Δεκέμβρη του ‘44 πραγματοποιεί  έκθεση φωτογραφικού υλικού στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου, που καταγράφει τη συμβολή των υγειονομικών του νοσοκομείου και των απλών ανθρώπων στην περίθαλψη των τραυματιών ΕΛΑΣιτών και του άμαχου πληθυσμού.

Με την αυτενέργεια και την οργάνωσή του, μέσα από την Εθνική Αλληλεγγύη και τις Λαϊκές Επιτροπές των συνοικισμών, ο λαός προσπάθησε να επιλύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα επισιτισμού και περίθαλψης σε συνθήκες απουσίας του αστικού κράτους και εν μέσω ένοπλης πάλης.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του Βόρειου Τομέα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συγκροτήθηκαν νοσοκομεία που λειτούργησαν άμεσα.

Στην περιοχή λειτούργησε νοσοκομειακό συγκρότημα με 7 κύρια νοσοκομεία:

1. Το κεντρικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» με 500 κρεβάτια που επεκτάθηκε και στο σχολείο Σαφράμπολης.

2. Το Νοσοκομείο Ελευθερούπολης (Δημοτικό Σχολείο) με 200 κρεβάτια.

3. Το Νοσοκομείο Νέας Φιλαδέλφειας (Δημοτικό Σχολείο Σπαθάρη) με 100 κρεβάτια.

4. Το Νοσοκομείο Ηρακλείου με 30 κρεβάτια.

5. Το Νοσοκομείο Καλογρέζας (παιδικός σταθμός) με 50 κρεβάτια.

6. Το Νοσοκομείο της Λεοντείου Σχολής με 200 κρεβάτια.

7. Το Νοσοκομείο Γαλατσίου με 50 κρεβάτια.

Το σύνολο των κρεβατιών έφτανε τα 1.130 με στρώματα, σεντόνια και κουβέρτες που στην πλειοψηφία τους τα έδωσε αυθόρμητα ο λαός. Στα παραπάνω νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν 2.300 τραυματίες και άρρωστοι, από τους οποίους 1.100 ήταν ΕΛΑΣίτες και οι υπόλοιποι από τον άμαχο πληθυσμό. Το προσωπικό που εργάστηκε εθελοντικά, με αυταπάρνηση και ηρωισμό τις ημέρες του Δεκέμβρη έφτασε τους 460 από τους οποίους γιατροί ήταν 60 και οι υπόλοιποι νοσοκόμες, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Στο «Αγία Όλγα» 25 γιατροί και 145 άτομα λοιπό προσωπικό.

Αυτό το κατόρθωμα οφείλεται στην ενεργό και ενθουσιώδη δράση και βοήθεια του λαού. Χαρακτηριστικά, υπήρξαν κοπέλες που έδωσαν τις προίκες τους, φτωχοί άνθρωποι που έδωσαν τα κρεβάτια και τις κουβέρτες τους για τους τραυματίες, μαζί με τα στρώματα που κοιμούνταν. Ακόμα και μανάδες έκοβαν το γάλα των παιδιών τους και το έστελναν στους τραυματίες του ΕΛΑΣ. Εκατοντάδες ήταν οι νέες γυναίκες που προσφέρθηκαν για τραυματιοφορείς και νοσοκόμες. Γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, στην πλειοψηφία τους, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για την περίθαλψη των τραυματιών με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, μένοντας άυπνοι και νηστικοί πάνω από το χειρουργικό κρεβάτι και την κλίνη του κάθε τραυματία.

Μάλιστα, η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας συνέβαλε να κινηθεί το εργοστάσιο «Κοτζαμάνη» που κατασκεύαζε επιδεσμικό υλικό για τα νοσοκομεία, αλλά και το εργοστάσιο «Ελληνίς» για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Φιλαδέλφειας επίταξε 4.000 οκάδες ξύλα για τα νοσοκομεία και συνέβαλε στο να εξεταστούν από γιατρούς 750 παιδιά, μεταξύ των οποίων παιδιά με φυματίωση και άλλες ασθένειες λόγω κακουχίας. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλογρέζας έδωσε στα νοσοκομεία δύο κιβώτια φάρμακα τα οποία κατάφερε να προμηθευτεί από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Φιλοθέης, ενώ έδινε καθημερινά στο νοσοκομείο γάλα, ζυμαρικά και βούτυρο. Η Λαϊκή Επιτροπή Σαφράμπολης φρόντιζε για τη συντήρηση των νοσοκομείων της περιοχής.

«Ο ηρωικός Δεκέμβρης, μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, μας εμπνέει να συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, απέναντι στην πολιτική, που και στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης ρίχνει τα βάρη στην εργατική τάξη και τον λαό, που υποφέρουν. Ο αγώνας των υπερασπιστών της Αθήνας βρίσκει δικαίωση στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Σ’ αυτό δεσμευόμαστε...», αναφέρει η ΚΟΒ του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου