ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

"76 χρόνια από τη Μάχη της Αθήνας - Δεκέμβρης 1944"


Μια σειρά από 4 άρθρα,  από την ένθετη έκδοση: "76 χρόνια από τη Μάχη της Αθήνας - Δεκέμβρης 1944", κάθε μέρα στις 3μμ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

   

Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1944. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση (Αρθρα και ντοκουμέντα)

Στην έκδοση, μαζί με το χρονικό του Δεκέμβρη του 1944 και την ανάδειξη της κρισιμότητας της συγκεκριμένης χρονιάς, παρουσιάζεται ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων, καθώς και οι πολιτικές και στρατιωτικές οργανώσεις. Επειτα αποτυπώνεται η μάχη των 33 ημερών του Δεκέμβρη στην Αθήνα, η στάση του γυναικείου κινήματος και της λαϊκής διανόησης. Στη συνέχεια καταγράφονται μαρτυρίες για την επιχείρηση ανατίναξης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» κατά το Δεκέμβρη του '44. Η έκδοση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των νεκρών λαϊκών αγωνιστών το Δεκέμβρη του 1944 και με ντοκουμέντα της περιόδου.

Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ

1944. Η απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη

Με το Λεύκωμα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, που έχει ως θέμα την επέτειο των 75 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας και τη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, έρχονται για πρώτη φορά στο φως ντοκουμέντα της περιόδου. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του, οι αναγνώστες «μεταφέρονται» στις μάχες των 33 ημερών του Δεκέμβρη του '44, όπου αποτυπώνονται η μαζική λαϊκή οργάνωση και αυτενέργεια, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η πολιτική επαγρύπνηση και αυτοθυσία, σε έναν αγώνα που δόθηκε με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ. Είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, η οποία προσφέρεται για χρήσιμα διδάγματα. Για την έκδοσή του σημαντική ήταν η συμβολή του Αρχείου του ΚΚΕ.

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1939 - 1949, τόμος Β1

Ο συγκεκριμένος τόμος είναι μέρος του τετράτομου Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, το οποίο διατίθεται από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» σε προσφορά. Στον τόμο Β1 εξετάζεται η περίοδος 1939 - 1949, όπου γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων του Δεκέμβρη του 1944, σε αλληλοσύνδεση με την εξέταση των επεξεργασιών του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η παρουσίαση της ηρωικής πάλης του ΚΚΕ στη δεκαετία του 1940 στοχεύει τόσο στην υπεράσπιση της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος όσο και στην άντληση συμπερασμάτων χρήσιμων για τους σημερινούς πολιτικούς αγώνες.


1940 - 1949. Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Υλικά της Ημερίδας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. 23 Νοέμβρη 2019

Η έκδοση περιλαμβάνει τα υλικά της Ημερίδας της ΚO Aττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοέμβρη 2019. Η διοργάνωση της Ημερίδας αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών της ΚΟ Αττικής με αφορμή τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944. Από το σύνολο των παρεμβάσεων αναδείχθηκαν πλευρές της δεκαετίας 1940 - 1949, όπως: Η στρατηγική του ΚΚΕ και η οργανωτική του πορεία σ' αυτήν την περίοδο, η στάση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και των διεθνών συμμάχων τους, η συγκρότηση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και τον Πειραιά, οι βασικοί σταθμοί στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, η δράση του εργατικού κινήματος, η συμβολή των γυναικών και η δράση των καλλιτεχνών. Η έκδοση μπορεί να αποτελέσει ένα «βοήθημα» για τη γνωριμία με την ιστορία της περιόδου, την απόκρουση της επιχείρησης παραχάραξης της Ιστορίας και την προσέγγιση βασικών συμπερασμάτων - διδαγμάτων που απορρέουν από την ιστορία της δεκαετίας 1940 - 1949.

Βασίλης Μόσχος

Οι λογοτέχνες στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940 - 1950

Το έργο του Βασίλη Μόσχου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης συστηματικής μελέτης - εργασίας και συγκροτεί ένα μεγάλο μέρος της ομώνυμης διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα. Ερχεται, δίχως υπερβολή, να προσθέσει το δικό του βάρος στην ελληνική κομμουνιστική ιστοριογραφία, στο πλαίσιο της οποίας για πρώτη φορά επιχειρείται μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πολιτικής στάσης των λογοτεχνών στη δεκαετία του '40, βασισμένη στα αρχεία των ίδιων και σε άρθρα τους. Στο έργο, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται η συμμετοχή των λογοτεχνών στη Δεκεμβριανή αναμέτρηση και ο τρόπος που αυτή εξελίσσεται.


Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής

O δρομάκος με την πιπεριά

«Στις πέντε του Γενάρη το βράδυ, τους φώναξαν στη διοίκηση και τους είπαν πως πρέπει ν' αφήσουν την Αθήνα, γιατί, έτσι που πήγαιναν οι "σύμμαχοι", δε θ' άφηναν τίποτα όρθιο. Οι μαχητές δεν πολυκατάλαβαν. -Δηλαδή; -Τι δηλαδή; Φεύγουμε! -Πώς φεύγουμε; Δεν ήθελε κανείς να το πιστέψει. Εκείνο το βράδυ κιόλας θ' άρχιζε σύμφωνα με τη διαταγή η εκκένωση της Αθήνας. Ως το πρωί τα τμήματα έπρεπε να βρίσκονται έξω από την πόλη. Θα πιάνανε θέσεις στο Τατόι. Σε δυο ώρες φύγανε κιόλας οι πρώτες ομάδες από το τμήμα του Νώντα. Αλλα τμήματα θα 'μεναν να καλύψουν τους οπισθοχωρούντες σε περίπτωση που θα τους έπαιρναν χαμπάρι οι Εγγλέζοι. Το σχέδιο ήταν να φύγουν αθόρυβα, έτσι που το πρωί ο εχθρός να βρει τα οδοφράγματα άδεια. Σκίσαν ένα σεντόνι και γράψανε με ντοματοπελτέ: ΖΗΤΩ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΜΕ!».

Ενα μυθιστόρημα γραμμένο από τον Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, που αντανακλά εκείνες τις ηρωικές μέρες της ΕΑΜικής Αντίστασης. Ενα σπουδαίο έργο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μέσα από τα μάτια του συγγραφέα καθρεφτίζονται οι προσδοκίες, οι αξίες, οι λαχτάρες, αλλά και οι πόνοι, οι καημοί του αγωνιζόμενου λαού την περίοδο του Δεκέμβρη του 1944, με προμετωπίδα του το Κόμμα του, το ΚΚΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου