ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

«Επενδύσεις πολέμου» με αυξημένα ποσά για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα


 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

«Επενδύσεις πολέμου» με αυξημένα ποσά για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα


Νέα αυξημένα ποσά για παραπέρα ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα προβλέπει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, όπως καταρτίστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και μπαίνει προς εφαρμογή από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τα ποσά αυξάνονται για τρίτη συνεχή χρονιά, με τους Αμερικανούς να υλοποιούν τις συμφωνίες που έχουν ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα εγκαινίασε με τον πρώτο «Στρατηγικό Διάλογο» και να συνεχίζουν επί κυβέρνησης ΝΔ, η οποία έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της. Πατώντας πάνω και στην επικαιροποιημένη Αμυντική Συμφωνία (τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις), οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να «επενδύσουν» μεγάλα κονδύλια για διεύρυνση του στρατιωτικού αποτυπώματός τους στη χώρα, με νέα φαραωνικά έργα στη Σούδα και αλλού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 («τρέχει» από την 1η Οκτώβρη 2020 μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2021), σε ό,τι αφορά ειδικά το υπουργείο Αμυνας και τις δαπάνες για «επιχειρήσεις και συντήρηση δυνάμεων στο εξωτερικό», προβλέπονται 78,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: 42,3 για δαπάνες για το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί εδώ, 35,6 για επιχειρήσεις και συντήρηση και μισό εκατομμύριο για στρατιωτικές οικίες.

Τα κονδύλια των Αμερικανών για τα έργα επέκτασης της Σούδας το 2021

  

Το ποσό μόνο αμελητέο δεν είναι αν συγκριθεί με τα μόλις 3,2 εκατ. δολάρια που προϋπολογίζουν οι Αμερικανοί για τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ το 2021, ή τα 32,5 για τη στρατιωτική παρουσία τους στο στενό τους σύμμαχο Ισραήλ και τα 44,2 εκατ. για την Αίγυπτο. `Η τα 20,4 που προϋπολογίζουν για την Πολωνία και τα 29 για τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αποτυπώνει δε το ρόλο «μεντεσέ» που σπεύδει να παίξει η ντόπια αστική τάξη στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κόντρα στη διείσδυση και παρουσία άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ άλλωστε για την περιοχή αποτυπώνεται και στα υπόλοιπα στοιχεία στον σχετικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, όπως π.χ. στα ποσά που αντιστοιχούν για την παρουσία στην Τουρκία (176,8 εκατ.) και πολύ περισσότερο στον Περσικό Κόλπο, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Μπαχρέιν (πάνω από 1,5 δισ. για τις αμερικανικές υποδομές).

Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητο ότι το ποσό για τις υποδομές στην Ελλάδα αυξάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Για το 2019 είχαν προϋπολογιστεί συνολικά 69,8 εκατ. (38,5 για το προσωπικό, 30,9 για επιχειρήσεις και 0,4 για στέγαση), το δε 2020 προϋπολογίστηκαν 70,5 (40 για το προσωπικό, 35 για επιχειρήσεις και 0,5 για στέγαση).

Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές τους δαπάνες στην Ελλάδα το 2021


Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Στο κομμάτι του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ που αφορά τα «προγράμματα κατασκευών» προβλέπονται για το 2021 50,18 εκατ. δολάρια για ένα νέο Κέντρο επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center») στη βάση τους στη Σούδα που γιγαντώνεται ακόμα παραπάνω με μέσα και δυνατότητες.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το Κογκρέσο ζητά να καταρτιστεί «έκθεση βιωσιμότητας» για την «αξία και το κόστος» μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με ειδική αναφορά στην παρουσία τους σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Προτρέπει δε το Πεντάγωνο να αναζητήσει «επιλογές για την ενίσχυση παρουσίας» του στην περιοχή «σε συντονισμό με συμμάχους στο ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους», με στόχο την προώθηση της «περιφερειακής σταθερότητας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκαν και οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, όταν μαζί με τον Ν. Δένδια φέρεται να συζήτησαν μια εκ νέου «επικαιροποίηση» της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, που θα προβλέπει η ανανέωσή της να μην είναι πλέον μονοετής, αλλά να εκτείνεται σε περισσότερα χρόνια και να ενσωματωθεί η «αναβάθμιση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας που θα γίνει σε μια σειρά εγκαταστάσεων, από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη και από τη Σύρο έως το Στεφανοβίκειο.

Αλλωστε, οι Αμερικανοί δουλεύουν εδώ και χρόνια αυτήν την επέκταση δεσμεύοντας κάθε φορά και τα σχετικά κονδύλια.

Π.χ. στον προϋπολογισμό τους για το οικονομικό έτος 2019 προέβλεπαν δαπάνες 6,2 εκατ. δολαρίων για ένα Logistics Support Center στο Μαράθι, ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Προέβλεπαν ακόμα άλλα 41,65 εκατ. δολάρια για ένα «Joint Mobility Processing Center» στη Σούδα. Οπως αποκάλυπτε για τα σχέδιά τους ο «Ριζοσπάστης» ήδη από το Σεπτέμβρη του 2019, επρόκειτο για ένα γιγαντιαίων διαστάσεων «κτίριο περίπου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων» με στόχο να «στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας. Το νέο κτίριο αποτελείται από ένα συγκρότημα Αεροπορικών Επιχειρήσεων με νέο τέρμιναλ "επιβατών" (σ.σ. στρατιωτικού προσωπικού), χώρους συντονισμού αεροπορικών επιχειρήσεων και τερματικό σταθμό αερομεταφορών (...) Ο τερματικός σταθμός "επιβατών" πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 "επιβάτες" ετησίως και να υποστηρίζει ένα επιβατικό αεροσκάφος ευρείας ατράκτου (περίπου 300 επιβάτες με αποσκευές/εξοπλισμό) και τέσσερα αεροσκάφη μεγάλου βάθους φορτίου τη φορά (βλ. μεταγωγικά)», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης, μόνιμος στόχος όπως είναι των Αμερικανών, εξ ου και η συνεχής συμπερίληψή της στα προγράμματα κατασκευών τους, όπως καταρτίζονται κάθε χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου