ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Η Κουβανικής Επανάστασης είχε αρχίσει



 Ενα πλοιάριο με το όνομα «Γκράνμα», αποβιβάζει, 2/12/1956, 82 νέους μαχητές-επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα.

Η ομάδα δέχεται επίθεση από μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα και οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα.

Δυόμισι μήνες αργότερα, ο Φιντέλ στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δηλώνει: «Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!». Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ανοίξει.

Ηταν 2 Δεκέμβρη του 1956 όταν η Επανάσταση άρχισε την περιπέτειά της στην Κούβα. Και τι περιπέτεια! Το μικρό πλοίο «Γκράνμα», που έχει ξεκινήσει από το Μεξικό έπειτα από ένα δραματικό ταξίδι, έφτασε στην παραλία του Νίκβερο, ενός μικρού χωριού στην πλαγιά της Σιέρα Μαέστρα, έχοντας ως στόχο να αποβιβαστούν με ασφάλεια οι 82 επαναστάτες που μετέφερε. Για την επιτυχία μάλιστα του στόχου είχε σχεδιαστεί δυο μέρες πριν, στις 30 Νοέμβρη να εκδηλωθεί στο Σαντιάγκο εξέγερση για αντιπερισπασμό. Ομως η εξέγερση απέτυχε και το καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα βρισκόταν σε επιφυλακή. Ετσι όταν επιχειρήθηκε η απόβαση των επαναστατών, ο εχθρός ήταν εκεί. Δόθηκαν μάχες. Η αεροπορία και τα στρατεύματα του καθεστώτος θέριζαν ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους και τελικά μόνο 22 από τους 82 επαναστάτες που αποβιβάστηκαν βρέθηκαν ζωντανοί. Απ' αυτούς, μάλιστα, οι 10 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μόνο μια ομάδα από 12 άτομα κατάφερε να διαφύγει και να ανέβει στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, απ' όπου και οργάνωσε μία από τις κορυφαίες επαναστάσεις του 20ού αιώνα μέσα στην αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Φιντέλ Κάστρο κι ανάμεσα στα μέλη της ο αδελφός του Ραούλ, ο Καμίλο Σιενφουέγκος και ορισμένοι άλλοι, όπως ο Αργεντινός γιατρός που τον έλεγαν Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα και που αργότερα έμελλε να γίνει όνομα - θρύλος, συνώνυμο της κοινωνικής επανάστασης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Δύο χρόνια μετά την πανωλεθρία της απόβασης που ο Τσε την είχε χαρακτηρίσει πραγματικό ναυάγιο, ο ανταρτικός στρατός θα έχει κυριαρχήσει εντελώς στη χώρα.

Στις 31 Δεκέμβρη του 1958 ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του κουβανέζικου στρατού ενημέρωσε τον δικτάτορα Μπατίστα ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να εμποδιστεί η προέλαση των επαναστατών προς την Αβάνα. Η πληροφόρηση ήταν απολύτως ακριβής. Φάλαγγες ανταρτών με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη κύκλωναν το Σαντιάγκο. Ανταρτικές δυνάμεις υπό τον Ραούλ Κάστρο ελέγχανε την επαρχία του Οριέντε, ενώ οι δυνάμεις του Τσε Γκουεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγκος πολεμούσαν στα περίχωρα της Σάντα Κλάρα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την κουβανική πρωτεύουσα. Επιπλέον, σε όλο το νησί γίνονταν σαμποτάζ κατά στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος, επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους και κάθε λογής άλλες ενέργειες, με τις οποίες ο λαός εξέφραζε την ταύτισή του με την επανάσταση.

Ο δικτάτορας ήταν αρκετά ευφυής για να καταλάβει πως τα λόγια του στρατηγού του δεν μπορούσαν να σημαίνουν τίποτε άλλο από το ότι είχε έρθει το τέλος. Ετσι έδωσε διαταγή να ετοιμαστούν οι βαλίτσες του. Χρήματα δε θα μετέφερε σ' αυτές, γιατί τα είχε στείλει εδώ και καιρό στην Ελβετία. Πήρε μόνο κάτι ψιλοπράγματα όπως το τηλέφωνο που είχε από καθαρό χρυσάφι και το ασημένιο ουροδοχείο του - δώρα Αμερικανών επιχειρηματιών που στις μέρες του είχαν κάνει χρυσές δουλιές στο νησί, ληστεύοντας τον κουβανέζικο λαό. Μαζί με τον Μπατίστα αποφάσισαν να φύγουν και τα τσιράκια του: στρατηγοί, υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών, υπουργοί, συνολικά 124 άτομα.

Την 1η Γενάρη του 1959 η επανάσταση είχε ουσιαστικά νικήσει. Ο Μπατίστα είχε εγκαταλείψει τη χώρα, φεύγοντας κρυφά για τον Αγιο Δομίνικο και η Σάντα Κλάρα όπου - όπως πολύ σωστά γράφει ο R. Rojo - δόθηκε η αποφασιστική μάχη έπεσε στα χέρια των επαναστατών. Την επομένη, με ηγέτη τον Τσε, οι αντάρτες μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα, καταλαμβάνοντας το κάστρο Καμπάνια και σε λίγες μέρες έφτασε στην πρωτεύουσα ο ηγέτης της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, όπου και ανέλαβε πρωθυπουργός της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης.

4 σχόλια:

  1. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Φιντέλ Κάστρο κι ανάμεσα στα μέλη της ο αδελφός του Ραούλ, ο Καμίλο Σιενφουέγκος και ορισμένοι άλλοι, όπως ο Αργεντινός γιατρός που τον έλεγαν Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα και που αργότερα έμελλε να γίνει όνομα - θρύλος, συνώνυμο της κοινωνικής επανάστασης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.... Οι ...ληστές.... του ΦΙΝΤΕΛ σύμφωνα με την Κ.Δ το 1935.... και την ΕΣΣΔ ΤΟ 1953... ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταγγέλλω ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει –μεταξύ άλλων, στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση Κουβανών και όχι μόνο, για τη διάπραξη παράνομων πολιτικών πράξεων κατά της δημόσιας τάξης.
    Ομάδες και άτομα που κατοικούν στην επικράτεια αυτής της χώρας, ορισμένα με δεσμούς σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, προωθούν ανοιχτά πράξεις σαμποτάζ, βίας και παραβατικότητας του νόμου στην Κούβα.

    δήλωση του ΥπΕξ του νησιού της επανάστασης, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνάντησης (διαδικτυακής) των Υπουργών Εξωτερικών της Conferencia Iberoamericana (ηβηρικο-αμερικάνικης σύσκεψης).

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΥπΕξ σχολίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική διαχείριση, η επιστημονική έρευνα, τα κουβανέζικα βιοφαρμακευτικά προϊόντα και το χωρίς αποκλεισμούς, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας αποτέλεσαν τη βάση για την ανάκαμψη του 87% των ατόμων που είχαν μολυνθεί με Covid-19.

    «Έχουμε δύο δικά μας υποψήφια εμβόλια στη φάση της κλινικής δοκιμής και οι επιστήμονες μας εργάζονται σε άλλα δύο», είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης στις διεθνιστικές ενέργειες του νησιού για την καταπολέμηση της πανδημίας σε 39 κράτη και περιοχές, με 53 ιατρικές ταξιαρχίες που εντάχθηκαν σε εκείνες που είχαν προηγουμένως παράσχει υπηρεσίες σε 59 χώρες.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να συνεχίσουν να έχουν όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να έχουν Σοσιαλισμό με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής χωρίς να υπάρχει καπιταλιστικό κέρδος. Αρα πρέπει να σταματήσει η σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού που ισχύει τα τελευταία 10 12 χρόνια σε διαφορετική περίπτωση η καταστροφή είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Η Εμπειρία της ΕΣΣΔ είναι Καταπέλτης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου