ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Δρομολογεί την κλιμάκωση της καταστολής στα πανεπιστήμια


Τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί «για την ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας» προωθεί η κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας και με φόντο την ένταση της καταστολής και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι χτεσινές επαφές των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων και της ΠΟΣΔΕΠ σηματοδοτούν την έναρξη των επαφών με την πανεπιστημιακή κοινότητα για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, που έρχονται στη βάση των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά, περιλαμβάνεται στα επόμενα νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο αναφέρει πως οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν χτες με τους πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρεις άξονες: α) Τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του Πειθαρχικού και του Ποινικού Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περί ης ο λόγος Ομάδα θα αποτελείται από 1.000 αστυνομικούς που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., με ειδική εκπαίδευση, και οι οποίοι θα διατεθούν στο συγκεκριμένο σώμα εντός ενός πλαισίου λειτουργίας που θα συμφωνηθεί με τα ιδρύματα, τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν το σχέδιό τους για την ασφάλεια. Παράλληλα προβλέπεται αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για ποινικές διώξεις και πειθαρχικά παραπτώματα εντός των ιδρυμάτων, με ειδική αναφορά στους φοιτητές. Η αναθεώρηση αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς και στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αφορά την προστασία λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών. Για την ενίσχυση των υποδομών ασφαλείας των ιδρυμάτων, όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση που είχε εκφράσει εξαρχής η Σύνοδος των Πρυτάνεων ήταν πως πρέπει το ειδικό σώμα φύλαξης να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και τη Σύγκλητο, να ληφθούν υπόψη τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου στις παρεμβάσεις, ενώ για την αυστηροποίηση των ποινών είχε εκφράσει τη θέση ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Καταδίκη της κλιμάκωσης του αυταρχισμού

Σε μία περίοδο που είναι φανερές όσο ποτέ οι χρόνιες ελλείψεις και οι αυξημένες ανάγκες, αποτελεί πρόκληση η στροφή της κυβέρνησης στο ζήτημα της «ασφάλειας» στα πανεπιστήμια, με τη χρηματοδότηση δράσεων εχθρικών προς τις πραγματικές ανάγκες και τη διεκδίκησή τους.

Οι εξαγγελίες βρήκαν από την πρώτη στιγμή απέναντι τους φοιτητές, οι οποίοι αυτήν την περίοδο πασχίζουν για τις σχολές τους, με τα ιδρύματα να έχουν σαφώς διαφορετικές ανάγκες από την παρουσία αστυνομίας και μπράβων.

Η υπουργός Παιδείας, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία και προπαγάνδα της κυβέρνησης, δήλωσε χτες πως «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Στα μέτρα περιλαμβάνονται σχεδιασμοί που βγήκαν το προηγούμενο διάστημα από τα συρτάρια, αξιοποιώντας και τη δράση διαφόρων ομάδων, με αποκορύφωμα τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και που συνοδεύτηκαν από μία ρητορική συκοφάντησης των αγώνων και του ριζοσπαστισμού των φοιτητών. Στο βάθος τους, το πραγματικό μέλημα που υπηρετούν είναι να τρομοκρατήσουν, να βάλουν φραγμό στις διεκδικήσεις των φοιτητών, να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, η οποία παράλληλα ενισχύεται με διάφορους τρόπους και νομοθετήματα.

Για αυτές τις στοχεύσεις, συνάντησαν την καθολική καταδίκη των φοιτητικών συλλόγων, μελών ΔΕΠ και συνολικά των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που εξέφρασαν πολύμορφα την αντίθεσή τους στην κλιμάκωση της καταστολής στα ΑΕΙ και ανέδειξαν τις πραγματικές ανάγκες, μέσα από παρεμβάσεις, ψηφίσματα, συλλογή εκατοντάδων υπογραφών ΔΕΠ.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή σχετική εισήγηση του Πρυτανικού Συμβουλίου στη Σύγκλητο για διαμόρφωση πρότασης φύλαξης και αντιμετώπισης παραβατικών πράξεων, εκφράζει τον προβληματισμό του και καλεί τη Σύγκλητο «να καταγγείλει ξεκάθαρα, μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και να απαιτήσει να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού, όχι αστυνόμευσης, να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφάλεια και προστασία των φοιτητών και των εργαζομένων».

1 σχόλιο:

  1. Πρόσφεραν αμέριστη την βοήθεια τους τα εξαπτέρυγα του σύριζα στο αστικό κράτος να δυναμώνει την καταστολή. Δυσφήμησαν τα πάντα κάνοντας τον λαό να ενσωματωθεί στο καπιταλιστικό σύστημα. ..Αξιος ο μισθός τους... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου