ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ταλαιπωρία για τους οδηγούς είδε η ...«Αυγή»!

«Με υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν σήμερα οι πολίτες, αφού, λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής». Αυτό αναφέρει δημοσίευμα  - όχι κάποιου εμφανώς φιλοκυβερνητικού σάιτ όπως θα υποθέσατε πχ Σκάϊ – αλλά η ιστοσελίδα της Αυγής!

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα  διεκδικούν το δικαίωμά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια και καθολική για όλους, η «αριστερή» κατά τα άλλα ιστοσελίδα της «Αυγής», υιοθέτησε την προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ, περί ταλαιπωρίας των πολιτών, προσφέροντας το απαραίτητο άλλοθι για την επίθεση στους απεργούς.

«Η καινούρια πατρίδα»

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του Γιώργου Φαρσακίδη «Η καινούργια πατρίδα».

Ο Γιώργος Φαρσακίδης ευτύχησε να έχει δύο πατρίδες. Η πρώτη, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα του χρόνια, είναι η σοβιετική Οδησσός. Αυτά τα χρόνια τα περιέγραψε με χαρακτηριστική γλαφυρότητα στο βιβλίο του «Η πρώτη πατρίδα».

Το νέο του βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό: Πώς το 9χρονο «Ρωσάκι», που έφτασε οικογενειακώς με το σοβιετικό ποστάλι «Φραντς Μέρινγκ» τον Ιούλη του 1934 στην «καινούργια πατρίδα», στην άγνωστή

Το γεφύρι της Πλάκας


Το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, που είχε καταρρεύσει πριν από περίπου μία πενταετία, ενώνει ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια.

Το ιστορικό γεφύρι «είναι έτοιμο· "δοκιμάζεται" πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε

Απαιτεί γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ


Για ακόμα μια φορά, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε τον αντεργατικό της ρόλο. Ανακοίνωσε συνέδριο - παρωδία για τις 25 Φλεβάρη!

Απαιτούμε να γίνει γνήσιο συνέδριο, με βάση το καταστατικό της ΓΣΕΕ που αφορά τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Νικηφόρος Μανδηλαράς


Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε, στις 19 Φλεβάρη 1928, στο χωριό Κόρωνος της Νάξου.

Γιος σμυριδεργάτη, έζησε τα προβλήματα του τόπου του, τα οποία δημοσιοποίησε και προσπάθησε να επιλύσει μέσα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα του "Ναξιακά Χρόνια", καθώς και στον υπόλοιπο δημοκρατικό Τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα του Νικηφόρου Μανδηλαρά αναδείχτηκε τη δεκαετία του '60, μια εποχή πολυτάραχη, γεμάτη γεγονότα και αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Λέρος


Tο νησί αυτό της Δωδεκανήσου, όπου οι Iταλοί είχαν δημιουργήσει ναυτική βάση, χρησιμοποιήθηκε από τη δικτατορία της 21ης Απρίλη, ως τόπος εγκλεισμού εκατοντάδων αντιπάλων της.

Oι δικτάτορες ίδρυσαν δύο στρατόπεδα: στο Παρθένι, στη β. ακτή του νησιού και στο Λακκί, στο κέντρο του, χρησιμοποιώντας κτίρια των ιταλικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Κίνδυνοι για τη χώρα από την παραχώρηση λιμανιών στις ΗΠΑ για μεταφορά στρατού

Τους κινδύνους για τη χώρα και το λαό από την παραχώρηση λιμανιών στις ΗΠΑ για τη μεταφορά στρατευμάτων προς τη Μαίρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στη αρμόδια επιτροπή της βουλής που χθες Τρίτη, συζητήθηκε η ετήσια έκθεση του 2018 της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Αναφέρθηκε ακόμα στις συνθήκες εργασίας στην Cosco, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα.

Η πολιτική της κυβέρνησης βγάζει στο δρόμο εργαζόμενους και συνταξιούχους

Την απεργία την υποκίνησε η πολιτική της κυβέρνησης που βγάζει στους δρόμους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ότι η ΝΔ δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως έλεγε προεκλογικά αλλά τον επανανομοθετεί, ισοπεδώνοντας συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές και οδηγεί στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα την πλειοψηφία του λαού. Πρόσθεσε ότι για αυτόν το λόγο είναι ξανά στο δρόμο οι εργαζόμενοι όπως είχε γίνει και όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να διερευνηθεί με μάρτυρες που αποκρύπτουν τα στοιχεία τους

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την εξέταση του «προστατευόμενου μάρτυρα», ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής έκανε την εξής δήλωση:

 «Από την αρχή συμμετοχής μας στην Προανακριτική Επιτροπή αναδείξαμε την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές και επομένως την ανάγκη εξέτασης όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων "προστατευόμενων", με αφαίρεση της κουκούλας, πλήρη στοιχεία και φυσική παρουσία.

Η αγόρευση του Θ.Θεοδωρόπουλου


Η αγόρευση του Θόδωρου Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό των μελών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αποτελεί όχι μόνο ένα συγκλονιστικό νομικό κείμενο που ξεγυμνώνει την εγκληματική υπόσταση και δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά και ένα πολιτικό κειμήλιο που ανατέμνει τον δολοφονικό χαρακτήρα του ίδιου του ναζισμού. 

Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα


Υπογράφεται, 19/2/1936, Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα).

Το Συμφωνητικό μεταξύ άλλων προέβλεπε: Την κατάργηση του Ιδιωνύμου και των Επιτροπών Ασφαλείας, την παροχή γενικής αμνηστίας

Η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ)


Πραγματοποιείται, 19/2/1922, η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ) στην οποία γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης της επαναστατικής γραμμής του Κόμματος.

Επικρατούν οι οπορτουνιστικές-σοσιαλδημοκρατικές απόψεις. Η Συνδιάσκεψη υιοθετεί τη θέση περί «ανάγκης μακράς και νομίμου υπάρξεως» του Κόμματος, που σήμαινε παραίτηση από την επαναστατική πάλη και επαναστατική διαπαιδαγώγηση των μελών του, καθώς και απαράδεκτες υποχωρήσεις χάριν της «νομιμότητάς» του.

Στη Σύρο οι πρώτες απεργίες

Στη Σύρο, ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας, 19/02/1879, έχει ξεσπάσει οικονομική κρίση, πυροδοτώντας σειρά απεργιακών-κοινωνικών αγώνων, σημαντική συμβολή στις οποίες έχουν και οι σοσιαλιστές.

Σε απεργία κατεβαίνουν οι αρτοποιοί, οι οινοπώλες, οι εργάτες των ναυπηγείων, κ.α.