ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘70, η πτώση της χούντας, εκτός από  τις υψηλές πολιτικές ζυμώσεις, ανακατατάξεις και ιδέες, ανύψωσε και την απήχηση του πολιτικού τραγουδιού.

Ο  δίσκο που κυκλοφόρησε το 1975 από την Columbia  με τίτλο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.

Στα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας», ο συνθέτης επέλεξε ακόμη πιο απλές ενορχηστρώσεις με μία κιθάρα,

Τα αντεργατικά «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Με το ...πρωτόκολλο του κουκουλώματος, τη μεταφορά του κόστους των διαγνωστικών τεστ στους εργαζόμενους, την επαναφορά της τηλεργασίας και την αποφυγή των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς διαχειρίζεται η εργοδοσία την έξαρση της πανδημίας.

Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με την επιστροφή

Ανοιχτή επιστολή της γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)


«Η χώρα μας δεν ρίχνει βόμβες σε άλλους λαούς, ούτε στέλνει χιλιάδες αεροπλάνα σε βομβαρδισμό πόλεων. Η χώρα μας δεν διαθέτει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα. Δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί στη χώρα μας έχουν εκπαιδευτεί στην ιδέα της διάσωσης ζωών», Φιντέλ Κάστρο

Αγαπητοί συνάδελφοι, αδέλφια της παγκόσμιας εργατικής τάξης,

Εκδήλωση για τη διάσωση των παιδιών από τον ΔΣΕ και τη συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών

Με έκδηλη τη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο που διοργάνωσαν το Σάββατο και την Κυριακή οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας.

Οι Ναζί κατακτητές εκτελούν 7 νέους από το Ποιμενικό Έβρου


Σαν σήμερα 23 Αυγούστου 1944, οι Ναζί κατακτητές εκτέλεσαν 7 νέους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, από το Ποιμενικό Έβρου  με την κατηγορία ότι βοηθούσαν τον εφοδιασμό τον μαχητών του Ε.Λ.Α.Σ.

Ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια των Ναζί να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της περιοχής και να ανακόψουν τη ραγδαία ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στον Έβρο.

Σοσιαλδημοκρατία: Διαχρονικά επικίνδυνος εχθρός του εργατικού κινήματος (Α΄ μέρος)


Η βαθιά καπιταλιστική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας πυροδότησε ευρείες διεργασίες και ανακατατάξεις σε ολόκληρο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Οι σύνθετες συνθήκες της κρίσης και της παρατεταμένης αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης που έχει ακολουθήσει προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα συγχρονισμένη κρίση που ήδη διαφαίνεται, σε συνδυασμό με την άνοδο νέων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, έχουν βαθύνει τις αστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Η κλιμάκωσή τους παίρνει νέες μορφές, όπως ο «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Στις «μυλόπετρες» του εκμεταλλευτικού συστήματος Η «σκυτάλη» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κατέληξε σε αυτήν τη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Στις 10 Αυγούστου, την επομένη των λευκορωσικών προεδρικών εκλογών, στο λιμάνι της λιθουανικής πόλης Κλάιπεντα έδεσε τάνκερ με 76 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου αμερικανικού πετρελαίου, που είχε παραγγείλει ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως δυτικά ΜΜΕ αποκαλούν τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η νέα γενιά θα δώσει μαχητική απάντηση σε όσους της κουνάνε το δάχτυλο για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους

Με απίστευτο κυνισμό η κυβέρνηση της ΝΔ και ΜΜΕ έχουν «απογειώσει» τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με την άνοδο των κρουσμάτων, δείχνοντας σαν υπεύθυνο την «ασυνείδητη» νεολαία. Συνεχώς αναπαράγεται με αρθρογραφία στον αστικό Τύπο, με ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων και προπαγανδιστικά σποτ, μια χυδαία στοχοποίηση της νεολαίας, που μέσες άκρες περιγράφεται ως ανεύθυνη, με το μόνο που την ενδιαφέρει να είναι πώς θα γίνει «υπερμεταδότης» του ιού.

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» καταρρέει με πάταγο

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σκοντάφτει στην ίδια την πραγματικότητα.

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», που αναπαράγουν τα επιτελεία της από την εμφάνιση του

Η αιματηρή καταστολή της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του 1923 στο Πασαλιμάνι


Το 1923 η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρομακτικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, σαν συνέπεια της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.  

Δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες, διασκορπισμένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια, αντιμετωπίζουν ασύλληπτα προβλήματα, εξαθλιωμένοι, άστεγοι, ρακένδυτοι και εξαντλημένοι, μεγαλώνουν τις στρατιές των άνεργων που έχασαν τις δουλειές του από τις μαζικές απολύσεις. 

Γιάννης Βλαχογιάννης


Σαν σήμερα, στις 23 του Αυγούστου 1945, έφυγε από ζωή ο λογοτέχνης – συγγραφέας Γιάννης Βλαχογιάννης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο: Γιάννης Επαχτίτης), που αφιέρωσε όλη τη ζωή του κι όλη τη συγγραφική του δράση στην ιστορία της Επανάστασης του 1821.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης γεννήθηκε στις 27 του Ιούλη 1867, στη Ναύπακτο.

Υπογράφεται το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ»


Υπογράφεται, 23/8/1939, το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ»

Η υπογραφή του συμφώνου επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς Ανατολάς και αφού όλες οι αλλεπάλληλες

Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου 1923 οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Τα πρώτα σωματεία που συμμετείχαν είναι οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτεργάτες, οι φορτοεκφορτωτές. 

Στις 19 Αυγούστου 1923 όλα τα ναυτεργατικά σωματεία κηρύσσουν απεργία, συλλαμβάνονται μέλη διοικήσεως της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτή την κατάσταση η Διοίκηση του ΕΚΠ αποφασίζει πανεργατική απεργία. Η τελική όμως απόφαση θα εξαρτηθεί από τη ΓΣΕΕ.