ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Προτεραιότητα να βγει ο λαός όρθιος από τη δοκιμασία της πανδημίας και να μην πληρώσει ξανά την καπιταλιστική κρίση


1. Η κυβέρνηση αποφάσισε νέο σκληρό lockdown. Πώς κρίνετε εσείς αυτήν την απόφαση; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των νέων μέτρων εγκλεισμού, υπήρξε παρέμβαση, με επείγουσα ανοιχτή επιστολή των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μέσω της Ομοσπονδίας τους. Καταγγέλλουν ότι τα μέτρα μεγαλύτερου ή μικρότερου εγκλεισμού, αν δεν συνοδεύονται από ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ΠΦΥ, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία από την αρχή έχουν επισημανθεί ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού, τότε είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να παίζει ένα ιδιότυπο «ακορντεόν», όπως οι ίδιοι το ονόμασαν.

Από την πρώτη μέρα κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια και σωστά αιτήματα των σωματείων εργαζομένων, υγειονομικών, επιστημόνων. Μετά από τόσους μήνες προσπάθειας, πόνου και ανθρώπινων απωλειών, έχει συσσωρευτεί μεγάλη γνώση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και στο ελληνικό σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του -μέχρι χθες- άγνωστου ιού. Έχουν παραχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και βγαίνουν και άλλα. Εδώ και τώρα να υπάρξει κατάργηση της πατέντας, πρόσβαση και προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος μπλοκάρεται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μονοπωλίων του φαρμάκου, τον «εθνικισμό των εμβολίων» ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να εξασφαλιστούν άμεσα ΜΕΘ, κλινικές, έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μην μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, να μην ακυρωθούν θεραπείες χρόνιων παθήσεων, χειρουργεία για ακόμα μια φορά, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν στους μεγαλεμπόρους της υγείας για να θεραπευτούν. Ο χρόνος που κερδήθηκε από τον λαό μας -με εντυπωσιακή αυτοπειθαρχία και θυσίες- ξοδεύτηκε στην προκλητική ενίσχυση των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, σε ΝATOικούς εξοπλισμούς. Ψηφίστηκε, από κοινού από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, να δοθούν -εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας και της μεγαλύτερης ύφεσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από 10 χρόνια φτωχοποίησης του ελληνικού λαού- 2,3 δισ. για ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου «Rafalle»!

2. Κάνετε λόγο για πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείς στους χώρους εργασίας. Τι εννοείτε;

Η πρώτη περιοχή της Αττικής που μπήκε στο κόκκινο ήταν η Δυτική Αττική. Είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη συγκέντρωση εργοστασίων και χώρων δουλειάς, οι οποίοι από τη φύση τους δεν μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως. 170.000 εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής, χωρίς μέτρα προστασίας, «παστωμένοι σαν σαρδέλες» στα λεωφορεία και τα τρένα, χωρίς μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, χωρίς άδειες με αποδοχές για τις ευπαθείς ομάδες, με εργοδοτική τρομοκρατία για να μην φανερωθούν κρούσματα και κλείσει η επιχείρηση και φυσικά χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς οργανισμούς. Σε όλη αυτή την τεράστια περιοχή υπάρχουν μόνο 12 συνολικά Επιθεωρητές Εργασίας, με ένα όχημα! Για ποια μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας μιλάει η κυβέρνηση; Ένα χρόνο μετά θυμήθηκε να καλέσει εργοδότες που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους, αν το επιθυμούν, να μπουν σε πλατφόρμα για δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους. Και μέσα στην πανδημία ψήφισε νόμο, ο οποίος «τιμωρεί» τον εργαζόμενο που θα ασθενήσει από Covid και θα χρειαστεί αναρρωτική άδεια, να αναπληρώσει τον χαμένο εργάσιμο χρόνο με απλήρωτη δουλειά! Βρήκε την ευκαιρία να ετοιμάσει νομοσχέδιο για 10ωρη δουλειά, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και νέο περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων. Είναι νομοσχέδιο έτοιμο, το οποίο περιμένει τη σειρά του να ψηφιστεί μετά το νόμο Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως, που βάζει χωροφύλακες στα πανεπιστήμια και πετάει έξω δεκάδες χιλιάδες παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

3. Μπορεί να συνδυαστεί η υγειονομική ασφάλεια με τη λειτουργία της οικονομίας;

Σε όλη την ΕΕ η εικόνα είναι σχεδόν ίδια, η επίθεση στον κόσμο της δουλειάς ενιαία. Είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου «για τις ανισότητες στην ΕΕ και τη φτώχεια»: Σε τουλάχιστον 14 κράτη-μέλη της ΕΕ, το 50% των εργαζομένων απασχολούνται χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 50% των εργαζομένων στην ΕΕ αντιμετώπισαν μείωση του χρόνου εργασίας τους (εκ περιτροπής, αναστολή σύμβασης κ.λπ.), ενώ το 75% των πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι τώρα χειρότερη απ' ότι πριν από την πανδημία. Δίπλα σ' αυτά τα ευρήματα, στο 40% των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε Συνδικάτα, στο 68% των χωρών παραβιάζεται το δικαίωμα στην απεργία και στο 50% παραβιάζεται το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις! Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη ραγδαία επιδείνωση των όρων υπό τους οποίους ζει και εργάζεται ο λαός σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και -σε τελική ανάλυση- το χάος που χωρίζει την άθλια καθημερινότητα από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα αυτές να ικανοποιηθούν ολόπλευρα. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι δεν έχασαν τίποτα μέσα στην πανδημία.

Ενδεικτική, επίσης, των επιπτώσεων της εμπορευματοποίησης της Υγείας είναι η μελέτη της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet» για τη διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ: Στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αποτραπεί το 40% των θανάτων ως συνέπεια της Covid-19! Το ποσοστό προκύπτει ως σύγκριση με βάση τη μέση θνητότητα από την ασθένεια στις άλλες χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία), όπου, όμως, και σε αυτές η διαχείριση της πανδημίας δεν απέτρεψε τους μαζικούς θανάτους. Η επιτροπή επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εισήλθαν στην επιδημία με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας Υγείας. Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες υπάρχει διαχρονική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.

Η πανδημία ήρθε να δείξει ξανά, με επώδυνο τρόπο, στους λαούς ότι ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Στο ερώτημα αν μπορεί να συνδυαστεί η υγειονομική ασφάλεια με τη λειτουργία της οικονομίας, λείπει ένας κρίσιμος επιθετικός προσδιορισμός. Καπιταλιστική οικονομία, παραγωγή με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και προστασία της υγείας του λαού, δεν μπορούν να συνδυαστούν. Ποτέ δεν μπορούσε, ούτε θα μπορέσει. Το βλέπουμε ολοζώντανα μπροστά μας στις πιο αναπτυγμένες και προηγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, όπου όλα τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας κατέρρευσαν. Το ζήσαμε το καλοκαίρι που πέρασε στην πατρίδα μας, όπου όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακυρώθηκαν για να τρέξουν τα συμβόλαια των tour operators, των αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, χωρίς τεστ, με 100% πληρότητα, χωρίς καν απλή θερμομέτρηση. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε την ιατρική επιστήμη και να προσαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά να αλλάξουμε την οικονομία και την κοινωνία. Η λύση είναι ο σοσιαλισμός. Το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

4. Κάνετε κριτική στην κυβέρνηση για αστοχίες στη διαχείριση της πανδημία. Ωστόσο, η άλλη πλευρά σας εγκαλεί για τις διαδηλώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει εστίες υπερμετάδοσης. Πώς απαντάτε;

Στην πρόσφατη απεργία στις 26 Νοέμβρη τα παιδιά του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου τραγουδούσαν με ρυθμό νησιώτικο το στίχο «δεν κολλάει στο λεωφορείο, μόνο στο Πολυτεχνείο...». Όλοι πλέον καταλαβαίνουν, μετά και τις επαναλαμβανόμενες «ανεμελιές» του πρωθυπουργού, ότι στόχος είναι η καταστολή και η συκοφάντηση των κινητοποιήσεων. Αν υπάρχει κάποιος που πρωτοστάτησε για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών των γιατρών και τη διεκδίκηση εφαρμογής των μέτρων αυτών παντού, δεν είναι άλλος από το ΚΚΕ. Το αναγνωρίζει κάθε άνθρωπος καλής θέλησης.

Η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να εκμεταλλευθεί την πανδημία, τον περιορισμό της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας ως «ευκαιρία» για να περάσει αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, μέτρα περιορισμού λαϊκών ελευθεριών. Έσπασε τα μούτρα της την Πρωτομαγιά. Έσπασε τα μούτρα της στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα έσπασε και με το νόμο για τα πανεπιστήμια, που νόμιζε ότι -με κλειστές τις σχολές και με lockdown, με πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ- κανείς δεν θα μάθει, κανείς δεν θα αντιδράσει. Θα τα ξανασπάσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

5. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές:

Βλέπουμε ότι έχουν ενταθεί οι προετοιμασίες. Παραγγέλνονται και δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, όχι μόνο για την πολιτική επιρροή της κυβέρνησης και των κομμάτων, αλλά και γνωστών κυβερνητικών στελεχών σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Το ζήτημα είναι -αν γίνουν ή όποτε γίνουν- αυτές να αξιοποιηθούν από την λαό για την ισχυροποίηση της θέσης του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

6. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, δεδομένων και των απαγορεύσεων;

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες μία μεγάλη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο, με στόχο να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά. Ξεκινάμε τη συζήτηση επιδιώκοντας να ανοίξει ένας γόνιμος προβληματισμός μέσα στο Κόμμα μας, αλλά και με τους αγωνιστές που συμπορευόμαστε στο κίνημα, με όλους όσοι εκτιμούν την αγωνιστική μαχητικότητα, την αξιοπιστία και τη στάση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκουμε να εκτιμήσουμε τη νέα κατάσταση και να χαράξουμε μια απαιτητική πορεία διαμόρφωσης προϋποθέσεων, συγκέντρωσης νέων δυνάμεων, ανασύνταξης και αντεπίθεσης. Γόνιμος προβληματισμός μέσα στη δράση, μέσα στον αγώνα.

Είναι βασική μας προτεραιότητα να βγει ο λαός μας όρθιος από αυτή τη δοκιμασία με την πανδημία. Να μην πληρώσει ξανά τη νέα καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την επιδείνωση της ζωής του. Δίνουμε βάρος στην Υγεία, για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα, πρωτοστατούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος των εργαζομένων, των φτωχών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που έχουν βρεθεί σε τραγική κατάσταση. Δίνουμε προτεραιότητα στην νεολαία για τα μορφωτικά δικαιώματα φοιτητών - μαθητών, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για τα σχολεία, που ανοίγουν... όπως έκλεισαν (!) και μετά από λίγο ξανακλείνουν, με κίνδυνο να μείνει με τεράστια μορφωτικά κενά και ψυχικά τραύματα μια ολόκληρη γενιά από την έλλειψη κοινωνικοποίησης σε κρίσιμες ηλικίες. Στα εργασιακά, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μισθούς 200 ευρώ. Δίνουμε προτεραιότητα να μην περάσει η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και η ένταση της καταστολής.

7. Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το Πολυτεχνείο, γίνεται λόγος για ανοίγματα του ΚΚΕ στο χώρο της Αριστεράς. Ισχύει αυτή η εκτίμηση;

Αυτό που συνθηματοποιήσαμε στις προηγούμενες εκλογές ότι «έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε αγωνιστή, που νιώθει αριστερός, ριζοσπάστης», δεν ήταν μια ψηφοθηρική ατάκα. Τέτοιες εμείς δεν χρησιμοποιούμε. Καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς ανάπαυλα λόγω πανδημίας, για την ανασύνταξη του κινήματος σε κάθε χώρο. Για μια νέα άνοδο των αγώνων και κυρίως του προσανατολισμού τους. Είδατε ότι εμείς δεν είπαμε στην κυβέρνηση «θα λογαριαστούμε μετά», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις. Πριν τις εκλογές είπαμε, επίσης, ότι το ΚΚΕ θα είναι η μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώθηκε.

Μέσα στα Συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, στους αγώνες της αγροτιάς, στο δρόμο της πάλης τελικά, επιδιώκουμε να συμπορευτούμε με κάθε άνθρωπο που δεν συμβιβάζεται με αυτή την πολιτική και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Εμείς βλέπουμε μπροστά μας εργάτες, υπάλληλους, νέους και νέες, αγρότες, επαγγελματίες που καταστρέφονται, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει ο καθένας και η καθεμιά στις προηγούμενες εκλογές. Την κοινωνική συμμαχία ενάντια στους καπιταλιστές, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους που θέλουμε να συγκροτήσουμε, με αυτούς θα την κάνουμε. Το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας δεν είναι πλέον αρκετό. Δεν είμαστε ούτε το 2012 ούτε το 2015. Αυτή την συσσωρευμένη πείρα τη συζητάμε με πολλούς αγωνιστές, που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλα σχήματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ανένταχτους αγωνιστές. Με συνέπεια θα κάνουμε προσπάθεια αυτή η συμπόρευση με το ΚΚΕ που υπάρχει να δυναμώσει, να μην οδηγηθεί ξανά ριζοσπαστικός κόσμος σε νέες αυταπάτες, στη λογική του μικρότερου κακού, σε διλήμματα του στυλ «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», στην χρεοκοπημένη θεωρία της συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, όπως κι αν ονοματίζονται, «κοινωνικής σωτηρίας», «πρώτη φορά αριστερά» κ.λπ. Να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, που πλέον, μετά την εμπειρία της πανδημίας, αποδεικνύεται ακόμη πιο αναγκαία και επίκαιρη.

 Συνέντευξη στο CNN Greece και το δημοσιογράφο Γ. Αλμπάνη παρέθεσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου