ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

«Οταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: "Τίνος;"»*


Πολλά είναι τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς εμφανίζονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και προβάλλουν το κοινωνικό έργο που επιτελούν διάφοροι μεγάλοι, «υγιείς» και επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι «μοιράζονται» με τους εργαζόμενους και την κοινωνία λίγη από την «επιτυχία» τους.

Ιδιαίτερα μάλιστα την περίοδο που διανύουμε, με την πανδημία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ξεχωριστή θέση στα ΜΜΕ αλλά και στην ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στελεχών της κυβέρνησης και άλλων επιτελείων έχουν οι δωρεές και οι προσφορές για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δήλωνε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας (συζήτηση στη Βουλή 28/1/2021) με αφορμή δωρεά του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση»: «(...) αλλά πρέπει να τονιστεί και να επαναληφθεί ότι από κοινού όλη η ελληνική κοινωνία, οι έχοντες και οι μη έχοντες, αυτοί οι οποίοι θέλουν και μπορούν να ευεργετήσουν και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι επωφελούνται του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κυρίως οι άνθρωποι που δεν έχουν ή δεν μπορούν, βλέπουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βελτιώνεται ημέρα με την ημέρα και εν μέσω πανδημίας».

Προβάλλεται παράλληλα η λογική ότι όσο είναι παραγωγική, ανταγωνιστική και κερδοφόρα μία επιχείρηση, τόσο θα κερδίζουν και οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτή, αλλά και συνολικότερα η κοινωνία.

Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες επιχειρήσεις από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραδείγματα που βοηθούν στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων.

Τον προηγούμενο μήνα, δύο μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και ανήκουν στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών ανακοίνωσαν τα εξής: Η επιχείρηση PFS ABEE τη δωρεά του χριστουγεννιάτικου γεύματος σε πάνω από 300 οικογένειες, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι το 2019 μοίρασε πάνω από 2 τόνους τρόφιμα. Και ο όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» («Ολυμπος», «Τυράς», «Ροδόπη», «Κλιάφα» κ.λπ.) ότι «επιβράβευσε» εργαζόμενους της επιχείρησης και συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους με 1,5 εκατομμύριο ευρώ με τη μορφή μπόνους, δώρων κ.λπ.

Θα πει κανείς: Πού είναι το κακό σε όλο αυτό; Να! Αποδεικνύεται ότι υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ανταμείβουν τους ικανούς εργαζόμενους και παραγωγούς, ότι επιστρέφουν στην κοινωνία κάτι από τα κέρδη τους.

Αν ψάξει όμως πίσω από τη «βιτρίνα» των μπόνους και της «φιλανθρωπίας», πίσω από αυτό που φαίνεται και που μεθοδικά πλασάρεται, μπορεί να βγάλει μια σειρά από συμπεράσματα:

Για τα μονοπώλια του κλάδου Τροφίμων - Ποτών κέρδη και νέες επενδύσεις...

1. Από τη μία, οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες, με νέες επενδύσεις, με αύξηση των κύκλων εργασιών τους. Μάλιστα, τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» φιγουράρουν στη λίστα με τις 50 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις των εν λόγω επιχειρήσεων προκύπτει:

- Τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» την περίοδο 2015 - 2019 έχουν αθροιστικά καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 87 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών τους το 2020 ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ και μάλιστα η επιχείρηση προχώρησε στην εξαγορά του 100% της «Κλιάφα ΑΕ» και του 77,8% της «Δουμπιά ΑΕ».

- Η PFS την περίοδο 2014 - 2019 είχε αθροιστικά καθαρά κέρδη πάνω από 7 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών της το 2019 ξεπέρασε τα 48 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση αύξησε την καθαρή θέση της πάνω από 75%.

2. Εδώ έχει σημασία να τονίσουμε ότι ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών, τόσο την περίοδο της οικονομικής κρίσης όσο και μέχρι το 2019, ήταν σε ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικά, όπως αναδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (μητρώο επιχειρήσεων) για την περίοδο 2011 - 2017 ο κλάδος Τροφίμων - Ποτών σημειώνει αύξηση του κύκλου εργασιών (2,65%) και του αριθμού εργαζομένων (6,99%). Παράλληλα αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με το σύνολο του κλάδου της μεταποίησης, και όσον αφορά τον κύκλο εργασιών (από 24,3% το 2011 σε 27,3% το 2017) αλλά και σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων που συγκεντρώνει (από 29,6% σε 37,1% το 2017), διατηρώντας τη θέση του ως δεύτερου μεγαλύτερου κλάδου της μεταποίησης.

Ολα αυτά βέβαια δεν συνοδεύτηκαν από αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ούτε από βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Αντίθετα, αξιοποιήθηκε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετήθηκε διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΝΔ σήμερα, συνεχίζοντας η κάθε κυβέρνηση το αντεργατικό έργο της προηγούμενης, για να συρρικνωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου.

...για τους εργαζόμενους κουτσουρεμένοι μισθοί, αναστολές εργασίας, μπόνους και μπόλικη «κοινωνική εταιρική ευθύνη»

3. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στις εν λόγω επιχειρήσεις (πάνω από 1.400 στα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» και πάνω από 250 στην PFS) πληρώνονται στην πλειοψηφία τους με μισθό που προσεγγίζει τον κατώτατο των 650 ευρώ μεικτά. Επίσης:

- Τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (τότε «Ολυμπος» - «Τυράς» - «Ροδόπη») υπήρξαν «πρωτοπόρα» επιχείρηση στην εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης με χαμηλότερο μισθό και δικαιώματα από την κλαδική σύμβαση των Τροφίμων. Διαμορφώθηκε «Ενωση Προσώπων», με τα στελέχη της επιχείρησης να πρωτοστατούν και να υπογράφουν μείωση μισθών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και τότε η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα και αξιοποίησε τους μνημονιακούς νόμους για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της. Οπως μάλιστα τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Νομού Λάρισας, οι μισθοί των εργαζομένων υπέστησαν μειώσεις από 20% έως και 50% και ο όμιλος από αυτές τις μειώσεις κέρδισε από το 2012 πάνω από 40 εκατ. ευρώ!

- Στην PFS οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, κάνοντας αρκετές μέρες υπερωρίες. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι χρειάστηκε η σταθερή παρέμβαση του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Λάρισας τα προηγούμενα χρόνια ώστε να πληρώνονται οι υπερωρίες. Από τον Ιούνη του 2020 εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για αρκετούς εργαζόμενους, οι οποίοι φτάνουν με το ζόρι να αμείβονται 534 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, το 2020 και το 2021 αρκετοί εργαζόμενοι υποχρεούνται από τη διοίκηση της επιχείρησης να πάρουν τις άδειές τους με την υπόδειξη του εργοδότη, ανάλογα με το πόση δουλειά έχει η επιχείρηση και πόσο προσωπικό χρειάζεται.

4. Αυτοί όμως που τα παράγουν όλα αυτά, που θέτουν σε κίνηση τις μηχανές, που οργανώνουν τις αποθήκες, που κάνουν τις πωλήσεις των εμπορευμάτων, είναι οι εργάτες και οι εργάτριες. Ας σκεφτεί κάποιος, αν απουσιάσουν από τη δουλειά τους (όποια κι αν είναι αυτή...) οι μεγαλομέτοχοι μίας επιχείρησης, δεν θα το καταλάβει κανένας στο εργοστάσιο, δεν θα αλλάξει τίποτα στην παραγωγή. Αν όμως όλοι οι εργαζόμενοι πάρουν απόφαση να αξιοποιήσουν το πολύ σπουδαίο όπλο της απεργίας, τότε στο εργοστάσιο δεν θα κουνηθεί γρανάζι. Θα σταματήσει η παραγωγή, γιατί η παραγωγή από αυτούς εξαρτάται. Γι' αυτό και έγινε σύνθημα χιλιάδων αγωνιστών εργατών και εργατριών το «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!».

Ας κάνουμε τον παρακάτω απλό υπολογισμό: Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική τους έκθεση για το έτος 2019, τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» είχαν καθαρά κέρδη 15.817.317 ευρώ και κύκλο εργασιών 372.639.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες τους για τους εργαζόμενους ήταν 25.097.627 ευρώ.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας με την εργασία τους παρήγαγαν προϊόντα αξίας άνω των 372 εκατ. ευρώ, κάλυψαν τους μισθούς τους, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των μηχανημάτων της εταιρείας, όλα τα πάγια έξοδα, τη φορολογία, άλλες επενδύσεις και αγορές καθώς ΚΑΙ το καθαρό κέρδος 15 εκατ. ευρώ της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, η εν λόγω επιχείρηση για κάθε 2,5 ευρώ που έδινε στους εργαζόμενους, παρήγε εμπορεύματα, τα πουλούσε, επέκτεινε την παραγωγή, έκανε νέες
επενδύσεις και στο τέλος έβγαζε και 1,5 ευρώ καθαρό κέρδος!

Τα «μπόνους», οι «δωρεές» και οι «φιλανθρωπίες» γίνονται με «ξένα κόλλυβα», με τον πλούτο που έχουν παράξει οι εργάτες

Η διέξοδος για τους εργάτες του κλάδου, συνολικά για την εργατική τάξη και το λαό μας, βρίσκεται στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά εκμετάλλευση, φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και βάσανα για τους λαούς.

Υπάρχει η δυνατότητα ο λαός μας να ζήσει πολύ καλύτερα, στο βαθμό που θα γίνει αφέντης στον τόπο του, θα κάνει αυτός κουμάντο στον πλούτο που παράγει, έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις που υπάρχουν και να τεθούν σε κίνηση για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, και όχι να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων. Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην πάλη για τη νέα, σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

* Don Marquis, 1878 - 1937


Αλέξης ΖΟΡΜΠΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου