Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων σε υποδομές και προσωπικό, ανακατεύει την «τράπουλα», επιδιώκοντας μάταια να χωρέσουν οι ανάγκες των ασθενών από την έξαρση της πανδημίας σε αυτό το άθλιο και ανεπαρκέστατο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αντί να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς καμιά αποζημίωση, για να προστεθούν άκρως απαραίτητες υποδομές και προσωπικό στη μάχη και να σωθούν ζωές από την πανδημία, προσθέτει πελατεία στους μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής Υγείας, αφού χιλιάδες αποκλεισμένοι ασθενείς από άλλα νοσήματα τρώνε «πόρτα» από τα δημόσια νοσοκομεία της μιας νόσου.
Αξιοποιεί και εδώ την πανδημία ως «χρυσή ευκαιρία» για να τους μπουκώσει με «ζεστό» χρήμα από την τσέπη του λαού και να κατοχυρώσει νέες μορφές «συμπράξεων», στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που κλιμακώνεται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η κυβέρνηση προχωράει σε νέες αναστολές λειτουργίας κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, για να νοσηλευτούν τα κρούσματα Covid που αυξάνονται αλματωδώς. Και την ίδια ώρα, βάζει τους ιδιώτες ακόμα πιο χοντρά στο τζογάρισμα μιας ζωτικής ανάγκης του λαού, όπως είναι η προστασία της υγείας του.
Το έδαφος γι' αυτήν την εξέλιξη έχει στρωθεί από τον περασμένο Μάρτη, όταν στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, κι ενώ οι υγειονομικοί φώναζαν για τις εγκληματικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση έσπευσε να φιλοδωρήσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας με 30 εκατομμύρια ευρώ, ως «έκτακτη επιχορήγηση» για τη νοσηλεία περιστατικών από το δημόσιο σύστημα, «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρει η σχετική ΠΝΠ.
Με τη συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών, το ύψος της αποζημίωσης που παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, για τη νοσηλεία Covid περιστατικών σε ΜΕΘ, εκτινάχτηκε στα 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 που ήταν πριν από την πανδημία!
Κι όχι μόνο αυτό. Στο ίδιο ΦΕΚ προβλεπόταν η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς κανέναν έλεγχο καταλληλότητας από το κράτος.
Προκειμένου δηλαδή να αυξήσουν τα κέρδη τους, «τώρα που γυρίζει», απαλείφθηκαν και οι πιο στοιχειώδεις επιστημονικές προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ, όπως γίνεται και στο δημόσιο σύστημα, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας έχουν πάει περίπατο, κάτω από την άρνηση του κράτους να κάνει προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, τις οποίες αντιμετωπίζει ως «κόστος». Στελεχώνει τέτοιους κρίσιμους τομείς με λιγότερο προσωπικό από τα ανεκτά διεθνή στάνταρ και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση και εξειδίκευση.
Οι κλινικάρχες, όμως, δεν διστάζουν να παζαρεύουν για τα κέρδη τους ακόμα και πάνω από το κρεβάτι των ασθενών! Οπως έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, όταν η κυβέρνηση «παρακαλούσε» τις ιδιωτικές κλινικές να διαθέσουν με το αζημίωτο μερικές δεκάδες κρεβάτια, με τους επιχειρηματίες της Υγείας να απαντούν ότι «η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η ρευστότητα στις κλινικές»! Πίεζαν δηλαδή για γρηγορότερη και πιο «φουσκωμένη» καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που την Τρίτη παρουσίασε τις προτάσεις του για το «νέο» τάχα ΕΣΥ, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα κόστη των συμπράξεων με τους κλινικάρχες, διαμαρτυρόταν ότι η πίτα δεν μοιράζεται ακριβοδίκαια και ότι δίνονται «επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους». Γι' αυτό πρότεινε «να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της (ιδιωτικής Υγείας), αλλά για όλους»!
Τόσο ...νέα είναι η πολιτική του και στον τομέα της Υγείας. Συμπλέει επί της ουσίας με όσα έλεγε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «η επίταξη δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ (...) Η εν λόγω δαπάνη θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα αντιμετωπιστεί (...) με έκτακτη ισόποση επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας». Η διαφωνία τους ήταν μόνο στο πόσο και σε ποιους.
Η σύμπλευσή τους αυτή επιβεβαιώνεται και από όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα των περικοπών σε κρατικές δαπάνες και της αύξησης των πληρωμών για το λαό από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι. Τώρα ξανασερβίρει την ξινισμένη σούπα της συνύπαρξης του δημόσιου και του «ανθρώπινου» ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.
«Πρότυπό» τους είναι η εμπορευματοποιημένη Υγεία των ελάχιστων δωρεάν παροχών από το δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα λειτουργεί ενιαία και αλληλοσυμπληρωματικά με τον ιδιωτικό τομέα, αγοράζοντας και πουλώντας υπηρεσίες με λεφτά του λαού! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κυβέρνηση καθιερώνει σήμερα ακόμα και τη «συνεφημερία» δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.
Το σύστημα αυτό της Υγείας και η πολιτική που βαθαίνει τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχουν δοκιμαστεί. Το άθλιο δημόσιο σύστημα Υγείας και ο «εύρωστος ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας» αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, της ενιαίας διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής. Τα αδιέξοδά του για το λαό έχουν πλήρως αποκαλυφθεί με την πανδημία στην Ελλάδα, στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο.
Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού δεν μπορεί να συνυπάρξει με το καπιταλιστικό κέρδος, με την Υγεία και το Φάρμακο - εμπόρευμα. Αυτό είναι το πιο τρανό συμπέρασμα από την περίοδο της πανδημίας, που φωτίζει τη μόνη πραγματική διέξοδο στην πάλη του λαού για ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου