ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πηγή κινδύνων για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα οι «λυκοφιλίες» της αστικής τάξης


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Μπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις εξελίξεις να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που εναποθέτουν την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε Τετάρτη βράδυ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι. Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, που επικαλούνται τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις «στενές διμερείς σχέσεις και δεσμεύουν τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου». Και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έλεγε, χτες, στην Αθήνα, ότι «συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα», και ότι «το τηλεφώνημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, οι οποίες δεν ανακοινώνονται πάντα». Απέφυγε, εξάλλου, να απαντήσει αν συζήτησαν τη «στάση» της Τουρκίας.

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, δυο σημαντικές εξελίξεις και συγκεκριμένα:

-- Η ανακοίνωση από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου EGAS ότι ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια «οικόπεδα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου σταμάτησε η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου), που επί της ουσίας δέχεται τις συντεταγμένες που διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, με βάση και τις τουρκικές αξιώσεις πως δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, συγκεκριμένα του Καστελόριζου, άρα δεν συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, ο οποίος καλωσόρισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Κάιρο, τονίζοντας: «Η Αίγυπτος συνεχίζει τις δραστηριότητες όπως για σεισμικές έρευνες και αδειοδότηση (εταιρειών για εκμετάλλευση «οικοπέδων») εντός της υφαλοκρηπίδας της. Το κάνει, συνεχίζοντας να σέβεται τη δική μας υφαλοκρηπίδα, κάτι που καλωσορίζουμε». Εστειλε και μήνυμα ότι «ανάλογα με την πορεία των διμερών μας σχέσεων, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να υπογράψουμε συμφωνία και με την Αίγυπτο».

-- Εξελίξεις τρέχουν και με τον πολυδιαφημισμένο αγωγό «East Med». Θυμίζουμε, τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα ήθελαν τον αλ Σίσι, ήδη από τον Νοέμβρη, να θέτει στον Μητσοτάκη «πρόταση» αλλαγής όδευσης του αγωγού, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, αλλά ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς την Κύπρο, να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, και από εκεί στην Κρήτη και την Αλεξανδρούπολη μέσω πλοίων, πρόταση που ο πρωθυπουργός φέρεται να προώθησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ερωτώμενη χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αν ισχύουν οι πληροφορίες, ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε. Επί λέξει είπε:

«Είναι λογικό, δύο χώρες της περιοχής - και επειδή αναφέρεστε σε συγκεκριμένο δημοσίευμα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος - που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους, να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό, σε καμία περίπτωση, ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα».

Σημειωτέον, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ερωτηθείς, χτες, σχετικά από δημοσιογράφους, απάντησε με νόημα ότι «οι αγορές θα αποφασίσουν για την όδευση του αγωγού».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ακόμα αναμένει την απάντηση της Τουρκίας στις ημερομηνίες που πρότεινε για τον επόμενο, 62ο γύρο διερευνητικών επαφών που είναι να γίνει στην Αθήνα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε χτες να αποδώσει κάπου την καθυστέρηση. «Εχουμε προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά και αναμένουμε την απάντηση. Οταν υπάρξει, προφανώς, θα ανακοινωθεί», είπε.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, την Παρασκευή 19/3, υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Δένδια, συγκαλείται το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέματα τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

  • Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρ. Μενέντεζ, είχε χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Οπως είπε, συζήτησαν «τις άριστες σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου