ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Φοιτητές, μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδίκησαν μαχητικά να ανοίξουν με ασφάλεια σχολεία και σχολές


Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο. που διοργάνωσαν 19 Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι απαίτησαν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, σήμερα που κλείνει ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν φοιτητές του ΠΑΜΑΚ, οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

Video

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, η Άννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σήμερα ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου μακριά από τις σχολές μας, με τη δυναμική μας παρουσία, με το μαζικό σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας, θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές!

(...) Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δεν σκύβουμε το κεφάλι, με τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, που υλοποιώντας την πολιτική δεκαετιών, πολιτική που εξυπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φτιάχνει ένα Πανεπιστήμιο που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας, όλο και περισσότερο προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, όλο και περισσότερο λειτουργεί με όρους κόστους - οφέλους σε βάρος των φοιτητών! Για αυτό χρειάζεται την καταστολή, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το πειθαρχικό δίκαιο, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου και όλα φέρνει ο νέος απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη! Οι φοιτητές τους το ξεκαθαρίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα που τα ΜΑΤ βρέθηκαν μπροστά σε φοιτητές, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου: Δεν έχουν θέση στις σχολές μας! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!».

Video

Η Ξανθίπη Ευθυμιάδου, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από το κλείσιμο των χώρων εκπαίδευσης. Σε αυτόν τον έναν χρόνο οι μαθητές όλης της χώρας:

Πιεζόμαστε από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων μας.

Παλεύουμε να συνεχίσουμε να μορφωνόμαστε μέσω μιας οθόνης σε ένα webex που μία λειτουργεί και μία όχι, με άνιση πρόσβαση ανάμεσά μας, ανάλογα με το τι υποδομή και οικονομική δυνατότητα έχουμε. Πέρσι οι μαθητές της Γ' ΓΕΛ έδωσαν πανελλαδικές με λειψή προετοιμασία.

Προσπαθούμε να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και εμάς, τηρώντας τα μέτρα, φορώντας τη μάσκα μας, κάνοντας να δούμε τους φίλους μας καιρό.

Φωνάξαμε στις μεγαλύτερες μαθητικές καταλήψεις και πορείες της τελευταίας δεκαετίας πως “η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία” και τελικά επιβεβαιωθήκαμε, αφού εκατοντάδες σχολεία εμφανίζουν κρούσματα και κλείνουν, τα μισά σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά.

Δεχθήκαμε καταστολή στους αγώνες μας. Τηλεαπουσίες, εκβιασμοί, κοροϊδία, συκοφαντία, ακόμα και χημικά. Είδαμε να δέχεται καταστολή και ο αγώνας φοιτητών, εργαζομένων, ακόμα και γιατρών! Όποιος αμφισβητεί τη διαχείριση της πανδημίας, όποιος οργανώνεται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή, τη βία!

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τον νέο νόμο Κεραμέως για εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' ΓΕΛ (χωρίς να έχει βγει η ύλη διά ζώσης) και τη θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Γ' ΓΕΛ (με τα Λύκεια της χώρας να λειτουργούν μισά διά ζώσης και μισά με τηλεκπαίδευση). Εν μέσω πανδημίας, όταν δεν λειτουργεί κυριολεκτικά τίποτα "φυσιολογικά", η κυβέρνηση αποφάσισε -κυριολεκτικά- να μας εκδικηθεί!

Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία μας οι μαθητές δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας. Με πολύμορφες δράσεις και πάντα μαζί με φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ζητάμε το άνοιγμα των σχολείων μας με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ένα σχολείο που θα νιώθουμε ασφαλείς. Όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο που βλέπει τους μαθητές σαν κόστος. Από τον αγώνα μας αυτό σίγουρα βγαίνουμε κερδισμένοι και νιώθουμε ότι έχει αποτέλεσμα. Καταφέραμε να αποσύρουμε την απαράδεκτη πρόταση που τέθηκε με κλειστά σχολεία και 4 μήνες πριν δώσουμε εξετάσεις για τις περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό. Όμως δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το σχολείο στο οποίο θα νιώθουμε ασφάλεια και θα μορφωνόμαστε πολύπλευρα».

Video

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές», «Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», «Ασφάλεια για τους φοιτητές είναι μέτρα για υγεία και ανοιχτές σχολές», φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι προέταξαν την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα με ασφάλεια οι σχολές και τα σχολεία, αλλά και τη βούληση να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Video

Η ιδιαίτερα μαζική πορεία έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Φοιτητές, κρατώντας πλακάτ, μπροστά από την είσοδο του υπουργείου σχημάτισαν τη φράση «Ανοιχτές σχολές». Παράλληλα, ξεκαθάρισαν με συνθήματα και χειροκροτήματα πως θα συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους για τα δίκαια αιτήματά τους.

«Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», φώναξαν δυναμικά. «Δεν μας φοβίζουνε, το κεφάλι ψηλά!» Ακούστηκε από τα μεγάφωνα, καθώς οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς απαίτησαν την αθώωση όλων των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, ύστερα από την παραγγελία του πρύτανη του Ιδρύματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου