Με μια φωνή φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές του ΑΠΘ, κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμια και δήλωσαν ότι δεν θα περάσει ο αυταρχισμός, δεν θα περάσει η καταστολή, θα συνεχίσουν τον αγώνα, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, ενάντια στο νόμο έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και να επιστρέψουν οι φοιτητές στο φυσικό τους χώρο.
Αυτό το μήνυμα κοινού αγώνα έστειλαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής μπροστά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες παραμένουν ανεπτυγμένες παντού σε όλη την πανεπιστημιούπολη, αλλά και μέσα στο κτίριο της Πρυτανείας, φέρνοντας στο παρόν εικόνες από το ζοφερό μέλλον. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, με φόντο την αστυνομία συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, πήρε απόφαση και πραγματοποίησε στάση εργασίας, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Μέσα από τη συνέντευξη Τύπου φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές περιέγραψαν το νέο όργιο καταστολής που εξελίχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο ΑΠΘ με την αστυνομία να τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες. Αλλά ταυτόχρονα έστειλαν το αισιόδοξο μήνυμα ότι με τη δύναμη που παίρνουν από τη μεγαλειώδη συμμετοχή των φοιτητών και του λαού στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα νικήσουν.
Όπως είπε ο Τάσος Παπαδόπουλος, από το ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Νομικής, «οι φοιτητές γκρεμίζουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, δυναμώνουμε τη φωνή για τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα, την αγωνιστική συμπόρευση με τους καθηγητές μας, με τα εργατικά σωματεία της πόλης,. Ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο. Θα κερδίσουμε».
Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ και μέλος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώνεται ότι η επόμενη μέρα είναι δυστοπική για το πανεπιστήμιο.
Δεν θέλουμε αστυνομική δύναμη μέσα στο πανεπιστήμιο. Απαιτούμε να αποχωρήσει και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων με τα οποία στοιχιζόμαστε, να αποσυρθούν οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες.
Αυτό που προσπαθούν να επιβάλουν με την παρουσία των ΜΑΤ, με κλούβες, διμοιρίες αλλά και ασφαλίτες μέσα στο κτίριο, είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν την ανεχόμαστε».
Ο Δημήτρης Ραπτάκης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, αναφέρθηκε στην κοινή παρέμβαση που έκανε το προηγούμενο βράδυ ολιγομελής αντιπροσωπεία φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών προς την αστυνομία, ζητώντας να αποχωρήσουν οι δυνάμεις για λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Όπως είπε «πανεπιστήμιο δεν είναι μονάχα το κτίριο διοίκησης, αλλά οι 30000 φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές που διεκπεραιώνουν εδώ θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την έρευνα. Η απάντηση ότι οι φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες που εκπονούν τις εργασίες τους αυτό το διάστημα δεν μπορούν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο, αποτελεί μεγάλη προσβολή στη λειτουργία του ΑΠΘ. Γι' αυτό όμως υπάρχουν υπεύθυνοι, η κυβέρνηση που με το νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη αλλά και τον επερχόμενο νόμο πλαίσιο προωθεί τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να απελευθερωθεί το πανεπιστήμιο».
Ο Γιώργος Μεταξάς, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Ιατρικής, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ενδεικτικό της πολιτικής «που εχθρεύεται τους φοιτητές, που μας λογαριάζει σαν εγκληματίες, που θέλει να εμπεδώσει την τρομοκρατία, της πολιτικής που κρατάει τις σχολές μας κλειστές και τους φοιτητές ιατρικής εκτός των κλινικών εδώ και ένα χρόνο». Και πρόσθεσε: «Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά. Ο αγώνας μας για ανοιχτές σχολές, για σπουδές με δικαιώματα, για να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο των σπουδών μας και να ενισχυθεί το πανεπιστήμιο δεν σταματά εδώ. Θα συνεχιστεί, θα κλιμακωθεί, κόντρα στην κυβέρνηση σε όποιον εχθρεύεται εμάς και τις ανάγκες μας».
Τη διοίκηση του πανεπιστημίου κατήγγειλε και η Σαμπίνα Κουρίζι, μέλος του ΔΣ του ΣΦ Ιστορικού - Αρχαιολογικού, λέγοντας ότι πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, έβαλε σε εφαρμογή το νέο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ένα νόμο που έχει καταδικάσει η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η Μαρία Γιαννοπούλου, από το ΣΦ Πολιτικών Επιστημών, ανέφερε ότι κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι φοιτητές άνοιξαν τα πανεπιστήμια μέσα από τη δράση τους, με συνελεύσεις, εκδηλώσεις - συζητήσεις, ζωντανεύοντας το ΑΠΘ. «Δείξαμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε», είπε.
Τέλος, ο Άρης Στυλιανού, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ, χαρακτήρισε ως μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του πανεπιστημίου τα όσα εξελίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης. Δήλωσε τη συμπαράστασή του στους φοιτητές, ζήτησε να αποσυρθεί ο νόμος και ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε «να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο».
Εκ μέρους του ΔΣ Νομικής η Αγγελική Γεωργάκη, κατήγγειλε τη διοίκηση του πανεπιστημίου αναφέροντας ότι «θέλει να καταστείλει οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης». Μιλώντας για την αστυνομική δράση είπε: «Είδαμε φοιτητές να κυνηγιούνται από τις δυνάμεις καταστολής, να τρώνε δακρυγόνα, να συλλαμβάνονται».
Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές ζήτησαν εξηγήσεις από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης για το λόγο της παραμονής των δυνάμεων καταστολής στα πανεπιστήμια εφόσον έχει λήξη η κατάληψη της πρυτανείας.
Η απάντηση ήταν για την πρόληψη ενδεχόμενων νέων αδικημάτων και για να μην επιτρέπεται η είσοδος στους φοιτητές.
Απαγόρευση βέβαια που οι φοιτητές της Νομικής έσπασαν στην πράξη, αφού για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, πραγματοποίησαν δια ζώσης υπαίθριο μάθημα με την παρουσία διδάσκοντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου