ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/04/1614

Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο)

07/04/1772

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ. Ο ουτοπικός σοσιαλισμός, επηρεασμένος και από αστικές-μικροαστικές ροπές, αναζήτησε τα ιδανικά της νέας κοινωνίας χωρίς σωστή διερεύνηση και κριτική για την υπόσταση της κοινωνίας, για τις κινητήριες δυνάμεις που φέρνουν την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας και για τα μέσα, που πρέπει να χρησιμοποιήσει η εργατική τάξη για να κατακτήσει την εξουσία και να δημιουργήσει πραγματικά τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική.

Στον αντίποδα, οι θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Μαρξ και Ένγκελς διερεύνησαν με απόλυτη οξύνοια και βαθύτητα την υπόσταση της κοινωνίας, αναδεικνύοντας την πάλη των τάξεων ως τη βασική κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αλλαγής, πάλη που πηγάζει από την αντίθεση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τις σχέσεις παραγωγής και διακρίβωσαν σωστά τα μέσα και τη στρατηγική και την ταχτική του αγώνα της εργατικής τάξης για να φτάσει στον τελικό σκοπό της.

Έτσι λοιπόν θεμελιώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία γερά απάνω στην επιστημονική γνώση και στο οικονομικό και στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πεδίο. Και με την επεξεργασία που έγινε αργότερα κάτω από τις νέες συνθήκες στην παγκόσμια ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού, στην ανάπτυξη και ένταση των κοινωνικών αγώνων, των πολέμων και των επαναστάσεων από το Λένιν και το Στάλιν και τους σύγχρονους εκπρόσωπους του επιστημονικού σοσιαλισμού, απλώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία σε γενική κοσμοθεωρία, που περιλαβαίνει κάτω από ενιαίο πρίσμα την έρευνα και του φυσικού και του κοινωνικού γίγνεσθαι και την καθοδήγηση της πράξης, σύμφωνα με την αρχή πως υπάρχει ενότητα και αδιάκοπη αλληλεπίδραση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη.

07/04/1824                                                                          

Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον), ο φιλέλληνας ποιητής που συνέδεσε το όνομά του με την Επανάσταση του 1821.

07/04/1922

Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

07/04/1939

Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

07/04/1943

Σχηματίζεται η τρίτη δοσιλογική κυβέρνηση (Ι. Ράλλη).

07/04/1943

Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε αρχικά στη Λήμνο (1946) και κατόπιν στη Μακρόνησο (1948). Μετά τη λήξη του εμφυλίου θα εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ στις 31/5/1956 θα σκοτωθεί από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε Αμερικανός υποσμηνίας που υπηρετούσε στην 22η μοίρα διαβιβάσεων της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού.

ΟΣτέφανος Σαράφης προσχωρεί στον ΕΛΑΣ

Ο Στέφανος Σαράφης για τη σύλληψη και την προσχώρησή του στον ΕΛΑΣ 

07/04/1943

Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά, απελευθερώνουν από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές.

Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει 56Ακροναυπλιώτες από το νοσοκομείο «Σωτηρία»

07/04/1963

Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του Γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δις δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα. Ήταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.

07/04/1986

Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

07/04/1992

Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης.

07/04/2000

Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Άκης ΠάνουΆκης Πάνου.

 

 

1 σχόλιο:

  1. 07/04/1986

    Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ)...... Ηταν η ...πασοκάρα... με την αλλαγή.. και εμείς με την ...πραγματική αλλαγή... που είχαμε στόχο να μπούμε στην 2η κατανομή το 1981... να μην έχει αυτοδυναμία για να ...ΟΥΦΦΦΦΦ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου