ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/04/1798

Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Διονύσιος Σολωμός

08/04/1896

Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες, όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Οι φύλακες σκότωσαν τους εργάτες Καραφλιά και Βασιλακόπουλο. Οι οργισμένοι εργάτες, μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, θα ορμίσουν στα γραφεία της Εταιρείας και θα βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί. Ο δε εργοδότης (ο Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.

Σ' εκείνη την απεργία, περισσότεροι από 1.800 μεταλλεργάτες ανέβηκαν από το μεταλλευτικό φρέαρ - βάθους 182 μέτρων - και, με μια οργάνωση που θα τη ζήλευαν πολλοί, κήρυξαν εκείνη την πρώτη μεγάλη απεργία. Περιγράφει ο παλιός μεταλλεργάτης Γιώργος Βουγιούκας («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 23/1/1996): «Κανείς από τ' αφεντικά δεν τους πήρε μυρωδιά. Η απεργία εκδηλώθηκε την Κυριακή το βράδυ - 7 Απριλίου 1896 - στην αλλαγή της βραδινής βάρδιας των 10 και έγινε δημοσίως γνωστή τη Δευτέρα το πρωί».

Η μεγάλη αυτή απεργία διήρκεσε 18 μέρες. Κύρια αιτήματα των εργατών ήταν η κατάργηση των εργολάβων ως ενδιάμεσων μισθωτών, η πληρωμή των εργατών κατ' ευθείαν απ' την εταιρεία, η αύξηση του μεροκάματου σε 3,5 δραχμές (ήταν 2,5), η δημιουργία νοσοκομείου ή φαρμακείου στην Καμάριζα και η διάθεση σούστας στους εργάτες για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο του Θορικού, καθώς μεταφερόμενοι με το κάρο πέθαιναν στη διαδρομή. Εκτός απ' τα παραπάνω, οι εργάτες ζητούσαν απ' την εταιρεία να μένουν σε σπίτια, διότι μέχρι τότε κατοικούσαν σε σπήλαια (!) ή σε αυτοσχέδιες καλύβες.

Το Δεκέμβρη του 1896 πραγματοποιήθηκε η δίκη 15 απεργών, οι οποίοι αθωώθηκαν και επανήλθαν στη δουλειά τους χωρίς όρους. Ωστόσο, μετά την απεργία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καμάριζα στρατιωτικό σώμα, όχι μακριά από τους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποτρέψει νέες εργατικές εξεγέρσεις

Εξέγερση των εργατών στα ορυχείαΛαυρίου

08/04/1941

Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς, κ.α.

08/04/1945

Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη.

Η παραίτηση του Πλαστήρα ήλθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

08/04/1946

Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

08/04/1954

Κυρώνεται το Ν.Δ. 2799/1954 με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των Νατοϊκών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα

08/04/1962

Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές σε 4 εκλογικά τμήματα της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εκλογές του 1961 είχαν ακυρωθεί επειδή επιβεβαιώθηκε η άσκηση βίας.

08/04/1963

Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

08/04/1963

Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

08/04/1972

Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish (δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

08/04/1973

Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα», κ.α. έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη).

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν ή ενοχλούνται για την ένταξή του.

Πεθαίνει ο Πάμπλο Πικάσο

08/04/1985

Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

08/04/1990

Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

08/04/1990

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%. Έπειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε έναν βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

08/04/2013

Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1979 - 1990.

Η Θάτσερ άφησε τη σφραγίδα της για τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνταν στη Βρετανία τη δεκαετία του '80, στις ΗΠΑ λίγο νωρίτερα και στον υπόλοιπο κόσμο αμέσως μετά. Η καταστολή της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων, που διήρκεσε επί ένα χρόνο το 1986, ο πόλεμος των Φώκλαντς με την Αργεντινή, η πολύ στενή συμμαχία της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Ρέιγκαν αλλά και τον δικτάτορα της Χιλής Α. Πινοτσέτ, καθώς και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στα πλαίσια της επιθετικότητας του διεθνούς ιμπεριαλισμού κατά της ΕΣΣΔ, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της πρωθυπουργίας της.

 

4 σχόλια:

  1. 08/04/1945

    Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη.

    Η παραίτηση του Πλαστήρα ήλθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.https://www.spyroslykoudis.gr/endiaferonta-arthra/item/2200-giannis-pasalidis-enas-mensevikos-sto-timoni-tis-metemfyliakis-aristeras https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Μιλάμε για το μεγάλο μας Τσίρκο. Ο Αριστερός Πλαστήρας ο Μενσεβίκος Πασαλίδης που ήθελε να συνεργαστεί η ...ΕΔΑ μαζί του έχοντας στείλει και η δύο μαζί τον Μπελογιάννη στην εκτέλεση. Ο Σκοτινιώτης που τον βγάζαμε Δήμαρχο στον Βόλο μέχρι το 1991 περιγράφει τον Πασαλίδη σαν Αντικομουνιστή όπως ήταν σε αντίθεση με τον μεγάλο ...ιστορικό... της αυγής των ...συντακτών.... που μας λέει πως δεν πρόδωσε ποτέ την επανάσταση των Μπολσεβίκων. ΑΥΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ✔️ Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ΚΚΕ. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το οργανωμένο σε συνδικάτα εργατικό κίνημα. Από τον καιρό του Ελ. Βενιζέλου και του Αλ. Παπαναστασίου. Από τον καιρό της Κατοχής και σε συνέχεια. Και στον Εμφύλιο. Και μετά απ’ αυτόν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι πάντα, στις πιο κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις, στην κυβέρνηση βρισκόταν το «Κέντρο», για να «ρεγουλάρει» τα πράγματα (Συμφωνίες Λιβάνου, Καζέρτας, Δεκέμβρης 1944, Συμφωνία Βάρκιζας, Εμφύλιος, αξιοποίηση αποστασίας Τίτο, πόλεμος Κορέας, ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κλπ.)! Γι’ αυτό και ο μακαρίτης Κ. Τσάτσος, ηγετική προσωπικότητα της «Δεξιάς», έγραψε: «Παντού η μέθοδος του αντικομμουνιστικού αγώνα είναι μεικτή. Και η μόνη πραγματική διαφορά βρίσκεται στο μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό ή επιβολής ή πειθούς που κάθε φορά χρησιμοποιείται. Κάθε χώρα και κάθε χρονική περίοδος έχει τα ορθά ποσοστά της. Εκεί και μόνο εκεί εντοπίζεται η διαφωνία μέσα στην αντικομμουνιστική παράταξη, μεταξύ εκείνων που ανήκουν στο λεγόμενο “Κέντρο” και των άλλων που το πολεμούν. Είναι φυσικό όμως σε έναν πολιτικόν ανταγωνισμό, το κάθε κόμμα που βλέπει να μην εφαρμόζεται εκείνο που θεωρεί ως την ορθή μέθοδο, να ασκή πολεμική εναντίον εκείνου που υποστηρίζει την εσφαλμένη. Αφύσικο και επιζήμιο όμως είναι να παρουσιάζεται η διαφωνία αλλιώτικη από ό,τι είναι και να παίρνη στα λόγια μιαν έκταση που δεν έχει στα πράγματα». (|> Κ. Τσάτσου, «Ελληνική Πορεία», σελ. 183, εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ»).https://atexnos.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%84/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν σήμερα, 8 Απριλίου 2013,πεθαίνει η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ένα απο τα πιο μισητά πολιτικά πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας μέσα και έξω απο την χώρα της.

    Ξεκίνησε την "καριέρα" της την δεκαετία του 70 με την απόφασή της, ως Υπουργόςn Παιδείας να σταματήσει την δωρεάν παροχή γάλακτος στους μαθητές του δημοτικού. Για την απόφαση αυτή κέρδισε-με την αξία της-το προσωνύμιο "η κλέφτρα του γάλακτος" (Margharet Thatcher, milk snatcher).

    Και την τελείωσε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της απο τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον άθλιο κεφάλικο φόρο ("poll tax") που προσπαθούσε να επιβάλλει.

    Τότε έγινε κινητοποιήση στο Λονδίνο που έφτασε τα 250.000 άτομα και στην οποία κατέβηκαν και όλοι αυτοί που είχε καταστρέψει τα προηγούμενα χρόνια: Απολυμένοι από κλάδους που είχαν ιδιωτικοποιηθεί, όσοι είχαν χτυπηθεί απο την διάλυση του κοινωνικού κράτους, άστεγοι, άνεργοι περιθωριοποιημένοι, νέοι, τα θύματα της αστυνομικής βίας κ.α. 18 εκατομμύρια αρνήθηκαν να πληρώσουν τον φόρο.

    Μετά το 1990, όταν οι κινητοποιήσεις την έδιωξαν απο την Πρωθυπουργία, (μετα 10 χρόνια), σταδιακά αποσύρθηκε απο την δημόσια ζωή. Πέθανε 8/42013, σε ηλικία 87 ετών, απο εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τις μέρες που ανακοινώθηκε ο θάνατος της το τραγούδι "Ding Dong The witch is dead" (Η μάγισσα πέθανε), από το soundtrack της ταινίας"Ο μάγος του Οζ" του 1939, βρέθηκε στο νο.2 των charts.

    Στην πραγματικότητα η πολιτική της Θάτσερ ήταν-στην ουσία της-ο προάγγελος της οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης που είχαν και πολλές χώρες της ΕΕ, της αντεργατικής πολιτικής που ζούμε εδω και χρόνια και στην χώρα μας με τα δεξιά και "αριστερά" μνημόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας θυμηθούμε τη μεγαλειώδη απεργία των ανθρακωρυχων. Το κλείσιμο των ορυχειων επιβλήθηκε για να εξυπηρετηθουν τα συμφέροντα που κέρδιζαν από την εισαγωγή φτηνοτερου κάρβουνου από το εξωτερικό. Κλείσιμο 170 ορυχειων και εξαθλιωση δεκαδων χιλιάδων προλεταριων. Τέτοιος ήταν ο ρόλος της μικροαστης σκροφας που μπήκε στα σαλόνια των Τορις. Της άξιζε 10-ωρο σε στοά για να δει τι εστι καστανο και εργατική τάξη.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου