ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και το ...Μαλάουι


Το μακρινό Μαλάουι της Ανατολικής Αφρικής επιστράτευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ σήμερα, για να δικαιολογήσει την αμετροεπή και υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των στελεχών της, που ιδρώνουν να μας πείσουν ότι μόνο η Ελλάδα «έχει μείνει πίσω» και δεν δίνει το δικαίωμα στους αποδήμους της να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια.

Μάθαμε λοιπόν ότι «κάποιοι φορείς» του είπαν «ότι και οι πολίτες του Μαλάουι μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους από τον τόπο στον οποίο κατοικούνε», εν αντιθέσει με τους Έλληνες. Αν ήταν σχήμα λόγου, αποτελεί μεγάλο ατόπημα γιατί εμπεριέχει το ρατσιστικό υπονοούμενο ότι η αφρικανική αυτή χώρα είναι κατά τα άλλα «υπανάπτυκτη» και «καθυστερημένη».

Αν η αναφορά έγινε για ενημερωτικούς λόγους, να πληροφορήσουμε τον κ. Βλάση ότι το Μαλάουι είναι μια από τις περίπου 120 χώρες στον κόσμο που δεν δίνει καμία δυνατότητα στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν σε εθνικές εκλογές.

Ένα ινστιτούτο που παρακολουθεί και καταγράφει τις εκλογικές νομοθεσίες σε παγκόσμια κλίμακα αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο τρέχων εκλογικός νόμος δεν προβλέπει ψηφοφορία εκτός χώρας και δεν επιτρέπει στην Εθνική Εφορευτική Επιτροπή να διοργανώνει ψηφοφορία στο εξωτερικό ή να καθορίζει εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Απόδημοι πολίτες του Μαλάουι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο αν επιστρέψουν στο Μαλάουι για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους και τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία». (Διαβάστε εδώ).

Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο το Μαλάουι, το οποίο παρεμπιπτόντως δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που ζουν μόνιμα στη χώρα τουλάχιστον 7 χρόνια! Και σε άλλες χώρες να ανέτρεχε ο κ. υφυπουργός, π.χ. στη Δανία, θα διαπίστωνε ότι δικαίωμα ψήφου εκεί έχουν μόνο οι υπήκοοι - μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και όσοι από τους υπηκόους της βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, π.χ. εργαζόμενοι κρατικών υπηρεσιών ή ιδιωτικών εταιρειών, διεθνών οργανισμών, διαμένοντες για λόγους σπουδών και υγείας και για οποιουσδήποτε άλλους λόγους σε περίπτωση που η παραμονή τους διαρκέσει λιγότερο από 2 χρόνια (στοιχεία από τον ιστότοπο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Δανίας).

Το ινστιτούτο που αναφέραμε παραπάνω, και για το οποίο σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την προσήλωσή του στους αστικούς θεσμούς, συνοψίζει το ζήτημα σε σχετική του δημοσίευση (σελ. 72) στις εξής γραμμές: «Ένα δύσκολο πρόβλημα ανακύπτει σε περιπτώσεις μακρόχρονης διαμονής στο εξωτερικό. Πρέπει αυτοί οι πολίτες που ζουν εκτός επικράτειας να διατηρούν το δικαίωμα να επηρεάζουν τη σύνθεση των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων, οι αποφάσεις των οποίων είναι δεσμευτικές μόνο για τους πολίτες που ζουν εντός της επικράτειας; Από την πλευρά της θεωρίας της πολιτικής εκπροσώπησης, δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν μόνον τα άτομα εκείνα που υφίστανται και τις συνέπειες των εκλογικών τους προτιμήσεων».

Όλα τα άλλα που ακούμε από κυβερνητικά και λοιπά χείλη αυτές τις μέρες αποτελούν καιροσκοπισμό σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών.

Δημήτρης Αμπατιέλος, Δρέσδη

ΥΓ: Προς υπουργείο Εξωτερικών, εδώ μπορείτε να βρείτε τον εκλογικό νόμο του Μαλάουι.

 

5 σχόλια:

  1. Τελικά το όλο πρόβλημα είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής κουλτούρας. Θα φέρω ως αντεπιχείρημα, χωρίς να το θεωρώ υποδειγματικό (το ίδιο ισχύει και για το ανάλογο σύστημα της Δανίας, του Μαλάουι, αλλά και για το της Ελλάδας, τόσο το ισχύον όσο και το εκκολαπτόμενο) το φιλανδικό σύστημα που ισχύει για τους φιλανδούς υπηκόους που διαμένουν μονίμως στο εξωτερικό. Αν λοιπόν αυτοί οι Φιλανδοί ή Φιλανδές είναι ανήλικοι ή ανήλικες, αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση μόλις πατήσουν τα 17 ότι επιθυμούν να διατηρήσουν τη φιλανδική υπηκοότητα (οι ενήλικοι/ες Φιλανδοί ή Φιλανδές δεν χρειάζεται να κάνουν τη δήλωση αυτή, αρκεί η γνωστοποίηση στις φιλανδικές αρχές πως είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού). Μετά, και στις δυο περιπτώσεις (ανήλικοι/ες και ενήλικοι/ες) λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής στη διεύθυνση κατοικίας τους στο εξωτερικό οποτεδήποτε γίνονται στη Φιλανδία εκλογές, στις οποίες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, ειδοποίηση από την Εφορευτική Επιτροπή του τόπου της τελευταίας τους κατοικίας στη Φιλανδία, με την οποία ειδοποίηση μπορούν να μεταβούν στο κοντινότερο φιλανδικό προξενείο και, επιδεικνύοντάς την μαζί με τη φιλανδική τους ταυτότητα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τελικά μου φαίνεται πως κάθε χώρα έχει τις εκλογικές ρυθμίσεις για τους αποδήμους της που αρμόζουν στην πολιτική της κουλτούρα...

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο ξάδελφος μου γεννήθηκε στην Ολλανδία, δεν θέλει ούτε για διακοπές να έρθει καμιά σχέση με την Ελλάδα.
      Σε αυτόν γιατί πρέπει να του δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίζει;

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Ο Μάικλ Δουκάκης, ο γνωστός, γιατί πρέπει να ψηφίζει για την Ελλάδα;

      η μόνη σωστή θέση ειναι του ΚΚΕ

      «Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των απόδημων Ελλήνων, και απ' αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, δηλαδή των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες, και με συγκεκριμένα κριτήρια.

      Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε, είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δεν θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος να έχει σχέσεις με τη χώρα και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κ.λπ.

      Δεύτερο σοβαρό κριτήριο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί δηλαδή να έχει φύγει πριν από 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Ετσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

      Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Δηλαδή αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Ελληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού, και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα, που να διευκολύνουν την έλευση των απόδημων Ελλήνων, για να ψηφίζουν. Και φυσικά, όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος.

      Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε για την ψήφο των αποδήμων, στη Βουλή. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

      Διαγραφή
    3. Απο τις δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό

      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10517785

      Διαγραφή
  2. @ ΔΣΕ

    Μια απάντηση, γιατί είσαι ο μόνος που υπογράφεις και μου απεύθυνες ερώτηση.

    Βασικά, δε θέλω να μπω σε κουβέντα γιατί όπως είπα προηγουμένως ούτε το σύστημα της Δανίας ούτε το σύστημα του Μαλάουι ούτε πολύ περισσότερο το ισχύον και το διαγραφόμενο σύστημα της Ελλάδας για την ψήφο των αποδήμων επικροτώ. Απλά επειδή κάποιος που δεν ξέρω καλά-καλά ποιος είναι πετάχτηκε κι επικαλέστηκε το σύστημα της Δανίας, έφερα κι εγώ σε γνώση αναγνωστών κι αναγνωστριών το σύστημα της Φιλανδίας που τυχαίνει να γνωρίζω καλά και σημείωσα μάλιστα πως δεν το θεωρώ υποδειγματικό.

    Όταν λέω ότι το όλο ζήτημα είναι πρόβλημα εθνικής πολιτικής κουλτούρας εννοώ ότι η Ελλάδα έχει μια τόσο μακρόχρονη (από καταβολής νεοελληνικού κράτους) ιστορική παράδοση εκλογονοθείας, καλπονοθείας και φαλκίδευσης της ψήφου του εκλογικού σώματος (υπάρχει και σχετικό βιβλίο, του Γιώργου Καρανικόλα, "Νόθες εκλογές στην Ελλάδα", που αξίζει να διαβαστεί) ώστε να γίνεται πάντα όποτε δε συμφέρει η επίκληση της εκλογονοθείας, πραγματικής ή εικονικής (εντελώς πρόσφατα βγήκε ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης κι υποστήριξε πως στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2015 έγινε εκλογονοθεία για να μην μπει η ΛΑΕ στη βουλή).

    Αυτά για την Ελλάδα για να μην αναφερθεί κανείς στο τι συμβαίνει αλλού, π. χ. στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τους ισχυρισμούς του Τραμπ πως του έκλεψαν την εκλογική νίκη.

    Σταματώ εδώ.

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου