ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εκθεση του ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι οι υπαρκτές συστάσεις για την πρόληψη πανδημιών παρέμειναν «σκονισμένες στα υπόγεια και τα ράφια» των κυβερνήσεων

Την ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν τα 3,33 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 160 εκατ., έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καταστροφική πανδημία θα μπορούσε να έχει προληφθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους, αν λαμβάνονταν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα από τις κυβερνήσεις, με βάση και τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις συστάσεις από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Η έκθεση συντάχθηκε από «ανεξάρτητη ομάδα υψηλού επιπέδου» και «ανατέθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ στα κράτη - μέλη που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάη του περασμένου έτους», για μια ανασκόπηση του τι συνέβη και τι συμπεραίνεται γύρω από την πανδημία.

Η σημερινή πανδημία δεν ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση, αντίθετα «υπάρχουν πολλές επιστημονικές επισημάνσεις για προηγούμενες κρίσεις υγείας, που περιλαμβάνουν συστάσεις. Ωστόσο, παραμένουν σκονισμένες στα υπόγεια του ΟΗΕ και στα ράφια των κυβερνήσεων»...

«Η κατάσταση όπου βρισκόμαστε σήμερα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», προσθέτει, κάνοντας λόγο για «μυριάδες αποτυχίες, κενά και καθυστερήσεις στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία να μάθουμε από το παρελθόν».

«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένες για πανδημία», αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, από τον Δεκέμβρη του 2019 που αναφέρθηκε ο νέος ιός στη Γουχάν μέχρι και τον Γενάρη του 2020 - που ανακηρύχτηκε η παγκόσμια πανδημία - δεν έγινε τίποτα, ενώ και ο Φλεβάρης του 2020 ήταν ένας «χαμένος μήνας», που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιήσει για να προετοιμαστούν, σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας «των γεωπολιτικών εντάσεων» και του «εθνικισμού», δηλαδή του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αντιτίθεται στην παγκόσμια συνεργασία.

Αναφέρει ακόμη η έκθεση ότι «η προετοιμασία ήταν ασυνεπής και υποχρηματοδοτούμενη, το σύστημα συναγερμού ήταν πολύ καθυστερημένο και μετριοπαθές, ο ΠΟΥ ήταν ανεπαρκής».

Αυτό που δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ, βέβαια, είναι ο λόγος που έμειναν «σκονισμένες σε υπόγεια και ράφια» όλες οι επιστημονικές επισημάνσεις πολύ πριν τη σημερινή πανδημία, όπως και γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα ούτε και μετά το ξέσπασμά της. Δεν αναφέρεται δηλαδή ότι οι λαοί έμειναν εκτεθειμένοι με καταστροφικά αποτελέσματα ακριβώς γιατί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους - προληπτικά και μετά την εμφάνιση της πανδημίας - λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Σε δεκάδες χώρες η ινδική παραλλαγή του ιού

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, ενώ οι ανταγωνισμοί και το κυνήγι του κέρδους καθυστερούν τους εμβολιασμούς και προκύπτουν νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Χτες ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή B.1.617 του SARS-CoV-2, η οποία έχει συμβάλει στην έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, έχει πλέον εντοπιστεί σε τουλάχιστον 44 άλλες χώρες. Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, ενώ χαρακτηρίζεται «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Είναι η τέταρτη μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται ως τέτοια - έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής - καθώς τα στελέχη της είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.

Η Ινδία, με υποτιμημένα στοιχεία, ξεπέρασε χτες τους 254.000 θανάτους καθώς σε ένα 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 4.205 ασθενείς. Πέρα από την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, σε ορισμένες περιοχές έχουν εξαντληθεί ακόμα και τα ξύλα για τις παραδοσιακές ινδουιστικές αποτεφρώσεις των νεκρών. Πτώματα ξεβράζονται κατά δεκάδες στις όχθες του Γάγγη. Στην περιφέρεια Γκαζιπούρ, στο ομόσπονδο κράτος Ούταρ Πραντές, κάποιοι πετούν πτώματα στον ποταμό «εξαιτίας της έλλειψης ξύλων για αποτεφρώσεις». Ακόμα και αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Μόντι θέλει να αποφύγει την επιβολή εθνικού lockdown, ως ένα έσχατο μέτρο, καθώς το σύστημα Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο στην οικονομία.

«Προτεραιότητα στους Αμερικανούς», επαναλαμβάνει ο Μπάιντεν

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την προαναγγελία πρότασης περί προσωρινής «άρσης» της πατέντας των εμβολίων για την Covid-19 (με κριτήριο την ενίσχυση των ΗΠΑ και στον διεθνή ανταγωνισμό γύρω από τα εμβόλια), δήλωσε χτες ότι σχεδόν οι μισοί ηγέτες του πλανήτη έχουν ζητήσει να τους βοηθήσουν οι ΗΠΑ με εμβόλια. «Θα προσπαθήσουμε», σημείωσε ο Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να παρασκευάσουμε πολύ περισσότερα εμβόλια».

Την ίδια ώρα βέβαια επέμεινε ότι πρόθεσή του είναι να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς. Να σημειωθεί ότι προχτές εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» για τους εφήβους 12 - 15 ετών, την ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν δει ακόμη εμβόλια και δεν έχουν εμβολιάσει καν ηλικιωμένους, υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες. Οι εταιρείες κατέθεσαν χτες αίτηση έγκρισης για εφήβους και στη Βρετανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπενθύμισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν υποσχεθεί να εξάγουν κάποια στιγμή σε άλλες χώρες 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ, επειδή «περισσεύει», και έτσι καθυστερούν και οι εξαγωγές του.

Σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός για νέες τεχνολογίες

Την παραγγελία εμβολίων κατά της Covid-19 από τουλάχιστον 4 εταιρείες ζητά ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, με επιστολή του προς την Κομισιόν και Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με τον Σπαν, «είναι αναπόφευκτο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια προσέγγιση χαρτοφυλακίου» στις παραγγελίες εμβολίων και για τα έτη 2022 - 2023, «συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας και διαφορετικών εταιρειών». Αυτό - εξηγεί - σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA και τουλάχιστον δύο από διαφορετικές τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να βασίσει τις μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού σε εμβόλια mRNA, που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, και ήδη έχει κλειστεί συμβόλαιο για έως και 1,8 δισ. δόσεις με τις «Pfizer» - «BioNTech».

Στο μεταξύ, κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου για υποψήφιο εμβόλιο που έχει αναπτύξει η Κίνα χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNΑ, δηλαδή παρόμοια με αυτή των «Pfizer» - «BioNTech» και της «Moderna», θα ξεκινήσουν σύντομα στο Μεξικό από την κινεζική εταιρεία «Walvax Biotechnology». Το εμβόλιο αυτό μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου για έξι μήνες, δηλαδή σε λιγότερο απαιτητική θερμοκρασία από αυτήν που χρειάζονται εμβόλια δυτικών ανταγωνιστών, σύμφωνα με ερευνητή της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης (AMS), η οποία συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβολίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου