ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Το μετρό της Μόσχας

Το μετρό της Μόσχας λένε οι πολυταξιδευμένοι, πως είναι το ομορφότερο και πιο επιβλητικό σε όλο τον κόσμο. 

Πρωτάνοιξε στις 15 Μαΐου 1935 και όπως θα δείτε και παρακάτω “στολίζεται” από εντυπωσιακούς πολυέλαιους, μάρμαρα, περίτεχνα μωσαϊκά και ηρωικά αγάλματα.

Το πρώτο δρομολόγιο του Μετρό της Μόσχας


Ογδόντα χρόνια αργότερα υποδέχεται και μεταφέρει έως εννέα εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα ενώ με την υλοποίησή τους τα σχέδια για την επέκτασή του θα το αναδείξουν στο 4ο μεγαλύτερο υπόγειο δίκτυο, το 2020.

Είναι το δέυτερο μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση μέσο μαζικής μεταφοράς στον κόσμο μετά το μετρό του Τόκυο

Αρχικά είχε μια γραμμή 13 σταθμών που κάλυπτε 11 χιλιόμετρα ενώ σήμερα αριθμεί 199 σταθμούς, που καλύπτουν 331,4 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι υπόγειο, με το βαθύτερο σημείο να φτάνει τα 74 μέτρα.

Κυριολεκτικά είναι ένα μεγάλο μουσείο.

Το πρώτο όνομα του μετρό ήταν Metropoliten imeni Lazarya Kaganovitcha προς τιμήν του στενού συνεργάτη και φίλου του Ιωσήφ Στάλιν, Λάζαρ Καγκανόβιτς, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος της κατασκευής του μετρό.


Ο σταθμός Ploshchad Revolutsii ήταν μεταξύ εκείνων που άνοιξαν το 1938, στη δεύτερη φάση του υπογείου. Είναι διακοσμημένος με 76 χάλκινα γλυπτά του Matvey Manizer που απεικονίζουν τους δημιουργούς της νέας σοσιαλιστικής τάξης: αγρότες, εργάτες, στρατιώτες, αθλητές. Πολλοί σταθμοί από την εποχή του Στάλιν έχουν θέματα από τον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό.

Ο σταθμός Mayakovskaya με τις art deco κολώνες του κατασκευάστηκε τον ίδιο χρόνο. Κάθε θόλος στη οροφή του είναι διακοσμημένος με μωσαϊκά του Aleksandr Deyneka.

Ο σταθμός αυτός χρησιμοποιήθηκε και σαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μάλιστα το 1941 ο Στάλιν εκφώνησε λόγο μέσαστο σταθμό για να γιορτάσει την 24η επέτειο της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, την ώρα που οι Ναζί βομβάρδιζαν την πόλη!

 







alfavita.gr

1 σχόλιο:

  1. Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής

    * Είχε μήκος 11 χιλιόμετρα και περιελάμβανε 13 σταθμούς. Η ημέρα γιορτάστηκε με παρελάσεις, θεατρικά έργα και συναυλίες.

    Εκτιμάται ότι 285.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν με το μετρό εκείνη την ημέρα.
    Το Θέατρο Μπολσόι παρουσίασαν μια χορωδιακή συναυλία με 2.200 εργάτες του Μετρό.
    Η αρχική γραμμή ονομαστηκε αρχικα Κιροφσκα-Φρουνζενσκαγια (κοκκινη - Сокольническая) συνέδεε τους σταθμούς Σακόλνικι και Οχότνυ Ριαντ, ενώ διακλαδωνόταν προς το Παρκ Κουλτούρι και τη Σμολένσκαγια.
    Τον Μάρτιο του 1937 η διακλάδωση αυτή επεκτάθηκε προς τα δυτικά σε έναν νέο σταθμό, τον Κίεβσκαγια, οπότε για πρώτη φορά γραμμή του μετρό διέσχισε τον ποταμό Μόσχοβα, πάνω στη γέφυρα Σμολένσκι.
    https://youtu.be/CS0Ji7PJ4xs

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου