ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

1/6/1933: Ας περιφρουρήσουμε την «Κοινωνική Αλληλεγγύη»


 Σ' απάντηση όλων των ανοησιών των συκοφαντιών που γράφονται αυτές τις μέρες από τα όργανα του κεφαλαιοκρατικού Τύπου, πληροφορίες βέβαια παρμένες από τους επαγγελματικά διαστρεβλωτές και συκοφάντες της Γενικής Ασφάλειας, ενάντια στην «Κοινωνική Αλληλεγγύη», γράφουμε τα εξής:

Η «Κοινωνική Αλληλεγγύη» ευθύς εξ αρχής έβαλε για σκοπό της την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων, σαν οργάνωση με περιεχόμενο ταξικό. Αλλιώς η ύπαρξις της δε θα εξυπηρετούσε καμμιά ανάγκη και δε θάχε κανένα σκοπό.

Το σκοπό της αυτό τον ξεπλήρωσε όσο μπορούσε, αναπτύσσοντας και συνειδητοποιούντας την αλληλεγγύη ανάμεσα στις εργαζόμενες μάζες κι όσο ήταν δυνατό μέσα στα τρομοκρατικά και διαλυτικά μέτρα της αστυνομίας και του κράτους, που ξέσπασαν από την πρώτη στιγμή της σταθεροποίησής της.

Εφτιασε έντεκα συσσίτια για τρακόσα παιδιά, έφτιασε πρόχειρα ιατρεία, συστηματοποίησε οπωσδήποτε την παιδική βοήθεια, ενίσχυσε τους άνεργους, έμπασε σε νοσοκομεία άρρωστους εργάτες και γυναίκες που η αδιαφορία και η εκμετάλλευση των «αρμοδίων» τους είχε ρίξει στην εξαθλίωση.

Ενίσχυσε εντατικά τους αγώνες των εργαζομένων για την οικονομική τους καλλιτέρευση (απεργίες γυαλάδων, τσαγγαράδων, λαστιχάδων, υφαντουργών και ιδιαίτερα κεραμοποιών), κινητοποιώντας γύρω τους την αλληλεγγύη των άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης. (...)

Εχει σκοπό την ενίσχυση των πλατειών μαζών ανεξάρτητα από τις πολιτικές αρχές, σε κάθε τους εξαθλίωση και σε κάθε τους αγώνα, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και με την κινητοποίηση τους για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους από τους Δήμους, τις Κοινότητες, το κράτος, τα ιδρύματα.

Σύγχρονα ξεσκεπάζει στα μάτια των εργατών την υποκρισία και τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της αστικής φιλανθρωπίας, που με τις υστερόβουλες χειρονομίες της ζητά να κρατήσει ακόμα τις μάζες στην υποταγή των εκμεταλλευτών τους. (...)

Ολος ο εργατικός κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η «Κοινωνική Αλληλεγγύη» είνε υπόθεση τους. Ολοι οι τίμιοι άνθρωποι, που είνε μέλη της, διανοούμενοι, επιστήμονες, επαγγελματίες πρέπει να αψηφήσουν τα τρομοκρατικά μέτρα και να ξεσηκωθούν σαν ένας άνθρωπος, για να περιφρουρήσουν το κοινωνικώτατο αυτό σωματείο. Η δύναμη των εργαζομένων είνε σε θέση να επιβάλλει την λειτουργία του, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν οι χαφιέδες της κεφαλαιοκρατίας.

* * *

Το παραπάνω άρθρο του «Νέου Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε μισό χρόνο (1/6/1933) μετά την ίδρυση της «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (ΚΑ).

Η ίδρυση της ΚΑ ήταν καρπός του καλέσματος που απηύθυνε ο Δημήτρης Γληνός, στα τέλη του 1932, για την οργάνωση της αλληλεγγύης για τα παιδιά του φτωχού λαού. Γι' αυτό τον σκοπό, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις και στη δεύτερη αποφασίστηκε ότι «οι ανάγκες των εργαζομένων επιβάλλουν να οργανωθεί σωματείο πλατειάς ταξικής αλληλεγγύης».

Η ΚΑ ιδρύθηκε τον Γενάρη του 1933, με σκοπό να «ενισχύει τους εργαζομένους σε περιπτώσεις φυσικών και οικονομικών καταστροφών, στη συνειδητοποίηση και εξύψωση του πνεύματος αλληλεγγύης στους εργαζομένους».

Η οργάνωση ήταν τμήμα της Διεθνούς Εργατικής Αλληλεγγύης (ΙΑΗ) και η Κεντρική της Επιτροπή απαρτίστηκε από τους Βάσο Γεωργίου (Γραμματέα), Νίκο Καρβούνη, Τάκη Κοντό, Μίμη Ματσακη και Νίκο Παπαγεωργίου.

Στους πρώτους πέντε μήνες από την ίδρυσή της είχε 2.500 μέλη στην Αθήνα και τον Πειραιά και η δράση της περιλάμβανε την ενίσχυση απεργών, την ιατρική περίθαλψη παιδιών και ενηλίκων, την οργάνωση συσσιτίων για παιδιά και απεργούς, την οργάνωση εργατικών παιδικών κατασκηνώσεων.

Το αστικό κράτος, όπως φαίνεται και από το παραπάνω δημοσίευμα, αντιμετώπισε την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» με επιδρομές στα γραφεία της και στα «σπίτια αλληλεγγύης», με απαγόρευση των εκδηλώσεών της, επιθέσεις και δικαστικές διώξεις.

-- Βλ. «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1939», τόμ. Α2, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2018, σελ. 409-410  

Στη λεζάντα της φωτογραφίας από τον «Ριζοσπάστη» της εποχής, γράφει: Πόσο ψέμα και συκοφαντία δεν ξεσήκωσαν η κυβέρνηση, ο αστικός τύπος και το πρωτοπαλλήκαρό τους ο αρχιχαφιές Πολυχρονόπουλος γύρω από τη δράση της «Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ζητώντας τη διάλυσή της ξέρανε τι ζητάνε. Μέσα στους λίγους μήνες που πέρασαν από την ίδρυσή της, η «Κοινωνική Αλληλεγγύη», σαν τμήμα της Διεθνούς Εργατικής Βοήθειας (ΙΑΗ), κατόρθωσε να ζωντανέψει το αίσθημα της αλληλεγγύης μέσα στην εργατιά, τους υπάλληλους και άλλους εργαζόμενους. ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ: Η «Κοινωνική Αλληλεγγύη» συνοικίας Στέγης Πατρίδος (Αθήνα) μοιράζει το συσσίτιο στα φτωχόπαιδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου