ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


14/06/1791

Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

14/06/1811

Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

14/06/1830

Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε με την πτώση της πόλης Αλγέρι στις 7/7. Ήταν το πρώτο βήμα στην σταδιακή αποικιοποίηση όλης της χώρας που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.

14/06/1848

Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται.

Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

14/06/1864

Γεννιέται ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη γνωστή ασθένεια.

14/06/1878

Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

14/06/1905

Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό Ποτέμκιν (ρωσική επανάσταση του 1905). Η εξέγερση –στην οποία πρωτοστάτησαν οι ναύτες μέλη του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος - ξεκίνησε όταν το πλήρωμα αρνήθηκε να φάει το σκουληκιασμένο κρέας και πέταξε τους αξιωματικούς στη θάλασσα. Στο πλοίο σηκώθηκε η κόκκινη σημαία, ενώ το πλήρωμα κάλεσε τους ναύτες από τα άλλα πλοία, καθώς και το λαό της Οδησσού, όπου ήταν αγκυροβολημένο το Ποτέμκιν, να ξεσηκωθούν.

Εξέγερση στο Θωρηκτό Ποτέμκιν

14/06/1919

Το Α’ Πανουγγρικό Συνέδριο των Σοβιέτ ψηφίζει το Σύνταγμα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας.

14/06/1920

Πεθαίνει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ.

14/06/1925

Το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα τις προγραμματικές του θέσεις πάνω στο αγροτικό ζήτημα, εγκεκριμένες από το Προεδρείο της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Στις θέσεις τονίζονταν πως το ΚΚΕ «δε μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του εφ’ όσον δεν κερδίσει με το μέρος του κοντά στο προλεταριάτο των πόλεων και τη μάζα των αγροτών ως σύμμαχο του προλεταριάτου».

14/06/1928

Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Ο Τσε σπούδασε Ιατρική το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξιδεύουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά.

Γεννιέται ο Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα

14/06/1940

Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Παρίσι.

14/06/1942

Οι Γερμανοί εκτελούν 50 ομήρους στο Ηράκλειο της Κρήτης ως αντίποινα για την καταστροφή γερμανικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πόλης.

14/06/1947

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του ΚΚΕ Στρατής Περγαλίδης δολοφονείται έπειτα από φρικτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας της πόλης. 

Στρατής Περγαλίδης

14/06/1948

Αρχίζει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»), με 6 μεραρχίες πεζικού, 2 μοίρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυβόλων, πυροβολικό και αεροπορία.

Στόχος τους, το χτύπημα και η εξόντωση του κύριου όγκου των δυνάμεων του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο Γράμμο. Οι μάχες θα διαρκέσουν σχεδόν 70 μέρες έως τις 20 Αυγούστου και θα λήξουν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να επιτύχει τον σκοπό του. 

«Σχέδιο Κορωνίς»

14/06/1956

Συνέρχεται στη Βουδαπέστη υπό την Αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) η πρώτη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών.

14/06/1960

Πεθαίνει η δασκάλα κομμουνίστρια Άννα Πάουκερ, ηγετικό στέλεχος του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος και υπουργός των Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (1947-1952).

14/06/1966

Το Βατικανό ανακοινώνει πως αποσύρει τον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων, που είχε δημιουργήσει από το 1557.

14/06/1982

Ο Πόλεμος των Φόκλαντ (Μαλβίνας) μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας λήγει με νίκη της δεύτερης.

14/06/1986

Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

14/06/1987

Η εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κατακτά το κύπελλο στο ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα, κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα της ΕΣΣΔ με 103-101.

 

 

3 σχόλια:

  1. .... Σε τέτοιες συνθήκες, ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν δίδασκε ότι το σημαντικότερο καθήκον είναι η διατήρηση του ορθόδοξου, δηλαδή του επαναστατικού, χαρακτήρα του κόμματος και των στόχων του αγώνα του. Εκτιμούμε την εμπειρία των προκατόχων μας: Του Λένιν και του Στάλιν, των Ελλήνων συνεργατών τους και εκείνων του ακολούθησαν τον Ζαχαριάδη και τον Φλωράκη, το γιγαντιαίο ηρωικό έργο της Κομιντέρν και τη νίκη του πρώτου στον κόσμο κράτους των εργαζομένων και των συμμάχων τους ενάντια στο φασισμό το 1945. Το λάβαρο της νίκης - την Κόκκινη Σημαία με το σφυρί και το δρεπάνι!https://www.902.gr/eidisi/politiki/262253/hairetistirio-minyma-toy-kommoynistikoy-ergatikoy-kommatos-rosias... Ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους έφτιαξαν την 3η Κ.Δ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των Κ.Κ μέχρι το 1935 που είχε την γραμμή Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Απο εκεί και μετά έπεσε στα χέρια του οπορτουνισμού και διαλύθηκε το 1943 στερώντας την δυνατότητα να οικοδομήσουν Σοσιαλισμό λαοί σε χώρες που δεν πέρασε ο κόκκινος στρατός που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την νίκη ενάντια στον φασισμό στον πόλεμο που ήταν ιμπεριαλιστικός και απο τις δύο μεριές των καπιταλιστικών χωρών απο την αρχή μέχρι το τέλος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 93 χρόνια απο την γέννηση του μεγάλου Μπολσεβίκου ηγέτη ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ. Συμμετείχε στην Κουβανική επανάσταση που νίκησε την Φεουδαρχία Καπιταλισμό την 1η Γενάρη του 1959 και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό. Δολοφονήθηκε στα Βουνά της Βολιβίας 9 Οκτώβρη του 1967 πολεμώντας για την επανάσταση μαζί με τους εκεί κομμουνιστές και κάνοντας πράξη το σύνθημα για την δημιουργία πολλών Βιετνάμ ενάντια στον Καπιταλισμό Ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ κόντρα σε εχθρούς και ...φίλους.... ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .....Οι απεργίες δεν γίνονται για να αφήσουν εντυπώσεις και παρακαταθήκες. Γίνονται για να νικούν. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αν ψηφιστεί, πρέπει να ανατραπεί. Αν και μετά την ψήφισή του οι περισσότερες απεργίες θα βρίσκονται αντιμέτωπες με τη νομιμότητα, θα βρεθούν τρόποι να γίνουν. Δεν είναι πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο ζήτημα στο κίνημα, χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας του.

    Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του λαού. Οι αγώνες δεν παίρνουν άδεια, ξεσπούν. Οι αγώνες γίνονται για να νικήσουν!https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/06/blog-post_87.html Οι αγώνες και οι απεργίες δεν γίνονται για να εγκλωβίζεται ο λαός στην εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού όπως θέλει η ...πασοκάρα... και τα εξαπτέρυγα της. Οι αγώνες γίνονται μέσα στην κοινωνική Συμμαχία σε Αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία ώστε διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης να ωριμάζουν συνειδήσεις ότι ο αντίπαλος είναι οι Καπιταλιστές και η ιδιοκτησία τους στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που πρέπει να ανατραπεί και να κοινωνικοποιηθούν με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτή είναι η νίκη για τον λαό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου