ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Ανάπτυξη βασισμένη στο κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασυμβίβαστες


Οι λαοί αντιμετωπίζουν τη διαρκή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του κλίματος, που θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες για την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενιές. Παρόλα αυτά, οι διάφορες ενδό-καπιταλιστικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία του Παρισιού το 2016 για την υπερθέρμανση του πλανήτη αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις στοχεύσεις του καπιταλισμού, όχι των εργαζόμενων. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της προωθούν τη δική τους "ατζέντα", της αποκαλούμενης "πράσινης ανάπτυξης" ως διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Το λεγόμενο "εμπόριο ρύπων" αποκαλύπτει την κυνικότητα των καπιταλιστών και επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη ρύπανση από τους επιχειρηματικούς ομίλους επί πληρωμή για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν με όλες τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον.

Ο καπιταλισμός χρηματοδοτεί τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" με μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία "παίρνονται" από τους εργαζόμενους και συγκεντρώνονται για παράδειγμα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" της ΕΕ. Αυτά χρησιμοποιούνται για μία αναδιάρθρωση της παραγωγής με έναν τρόπο δήθεν φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ είναι σχεδιασμός των μονοπωλίων να εντάξουν τεχνολογίες στην παραγωγή με μόνο κριτήριο τα κέρδη τους και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων προσπαθώντας να τους αποπροσανατολίσουν και να τους χειραγωγήσουν. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, για τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής, με σκοπό τη διαρκή απόσπαση κέρδους. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων του διαστρεβλώνοντας τι θεωρείται ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, ο καπιταλισμός επικαλείται την ατομική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος. Η "φιλική προς το περιβάλλον" κατανάλωση γίνεται άλλο ένα βάρος για τους εργαζόμενους σε μία ήδη κοπιαστική καθημερινότητα, με ένταση των λεγόμενων "πράσινων" φόρων και τελών. Στην πραγματικότητα, ακόμα και η πιο "πράσινη" παραγωγή -όπως άλλωστε και η λεγόμενη "ψηφιακή οικονομία"- προάγει συγκεκριμένο τύπο προϊόντων για πώληση και οι εργαζόμενοι ωθούνται με όλα τα μέσα να τα αγοράσουν και μάλιστα ακόμα πιο ακριβά.

Ο σοσιαλισμός με την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δίνει στους εργαζόμενους την εξουσία και τις πρακτικές δυνατότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων τονίζει ότι μόνο με το σοσιαλισμό - μπορεί και πρέπει να σταματήσει η κατασπατάληση των πόρων του πλανήτη μας, να οικοδομηθεί μία οικονομία, η οποία θα είναι πραγματικά υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και να προσφέρει στον εργαζόμενο πληθυσμό του πλανήτη τη δυνατότητα για μια ποιοτική και υγιή ζωή.

Τα κομμουνιστικά κόμματα είναι αντιμέτωπα με το καθήκον να δώσουν περιεχόμενο στη λαϊκή ανησυχία κι αγωνία για την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και να συνδεθεί αυτή με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και την ανάγκη ανατροπής του.

Παλεύουμε για:

  • Τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και η σχεδιασμένη οικονομία που θα λειτουργεί με κριτήριο την ολοένα διερευνώμενη παραγωγή, για το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, για τα συμφέροντα και την ικανοποίησης των εργατικών-λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος σε βάρος της ζωής και της υγείας των λαών και των επόμενων γενιών.

Η Κομμουνιστική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία χαιρετίζει την πάλη των εργαζομένων της Ευρώπης:

  • Για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα,

  • Για την προστασία των δασών και του υδροφόρου ορίζοντα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην εµπορευµατοποίηση του νερού.

  • Ενάντια στην αλλαγή χρήσης της γης

  • Ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ

  • Ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF-SRF) και άλλων επικίνδυνων "εναλλακτικών" καυσίμων, όπως το πετ-κοκ.

  • Ενάντια στους νέους "περιβαλλοντικούς" φόρους

  • Ενάντια στην εμπορευματοποίηση των θαλάσσιων παραλιών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου