ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Να αποδοθεί το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στο λαό της περιοχής, χωρίς άλλη καθυστέρηση


Η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο στο πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις διαχρονικές, εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, με το ανάλογο μερίδιο ευθυνών να βαραίνει και τις διοικήσεις σε Περιφέρεια και δήμο. Ανέδειξε ότι κριτήριο για τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Διοίκησης δεν είναι η προστασία και συντήρηση εκτάσεων πρασίνου, όπως οι πρώην στρατοπεδικές εγκαταστάσεις, η αξιοποίηση και η αναβάθμισή τους σε οργανωμένους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους με ορισμό χρήσεων γης με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών σε πράσινο, Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.ά.

Τα πρώην στρατόπεδα της πόλης, όπως και αυτό του Καρατάσιου, εγκλωβισμένα ως "αστικά κενά" πια, στην πορεία της άναρχης πολεοδομικής εξέλιξης έχουν αφεθεί στην τύχη τους, παρατημένα στον χρόνο. Η εγκατάλειψη έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των στοιχείων πρασίνου και φυσικού πλούτου που διαθέτουν, σε φθορά του κτιριακού δυναμικού τους, στη δημιουργία εστιών μόλυνσης με εσωτερικούς χώρους να μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους και πεδία συγκέντρωσης μπάζων. Τέτοια είναι και η έκταση του πρώην Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού που εφάπτεται με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην οποία βρίσκονται παρατημένα εκατοντάδες αυτοκίνητα, μια έτοιμη πυριτιδαποθήκη.

Η εγκατάλειψη του πρώην στρατοπέδου από την πλευρά των κυβερνήσεων έρχεται σε αντίθεση με τη σημασία που ο λαός έχει δώσει στο συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο και αξιοποιεί ως "ανάσα" και στήριγμα στη σκληρή καθημερινότητα, ως χώρο άθλησης, Πολιτισμού και αναψυχής, γεγονός που αποδείχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και διοικήσεων σε Τοπική Διοίκηση για την εγκατάλειψη του πρώην στρατοπέδου!

Οι πανηγυρισμοί της δημοτικής διοίκησης ότι εγκρίθηκε μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πολίχνης το 75% πράσινο ως χρήση γης για πρώην στρατόπεδο καταρρίπτονται από την πραγματικότητα. Η αξιοποίησή του ως μητροπολιτικού πάρκου φαντάζει μακρινό όνειρο, όταν ακόμα δεν έχει λυθεί ούτε το ιδιοκτησιακό ζήτημα, καθώς υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών βρίσκονται σε νομική διαμάχη για το ζήτημα. Ακόμα και αν λυθεί το ζήτημα αυτό, η πείρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αποκαλύπτει ότι η πρόσβαση στο πράσινο και στις υπόλοιπες χρήσεις δεν θα είναι δεδομένες, αλλά θα εντάσσονται στη λογική της ανταποδοτικότητας και του επιχειρηματικού κέρδους. Όποιος έχει να πληρώνει, θα έχει και πρόσβαση. Μια σειρά από κοινωνικές ανάγκες, όπως αυτές του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της αναψυχής θα μετατρέπονται σε εμπορεύματα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της οικονομικής βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση", θέτει συγκεκριμένους στόχους ανταποδοτικότητας, η οποία θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, το πρώην στρατόπεδο δόθηκε κατά χρήση και μόνο στο δήμο, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και προγραμματισμό χρηματοδότησης από το κράτος, που θα εξασφάλιζαν τις προϋποθέσεις ομαλής διεξαγωγής μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας του μητροπολιτικού πάρκου. Το γεγονός αυτό της υποχρηματοδότησης δίνει αέρα στα πανιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλα τα παραπάνω στάδια εξέλιξης του έργου.

Επιπλέον, οι όποιες πράσινες εκτάσεις δημιουργηθούν δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση και την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την απουσία επαρκών χώρων πρασίνου και την ανεξέλεγκτη ρυπογόνο βιομηχανική δραστηριότητα, όπως αυτή της τσιμεντοβιομηχανίας του ομίλου "ΤΙΤΑΝ" που βρίσκεται δύο δρόμους παραπέρα στην Ευκαρπία και λειτουργεί υπό την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης και των διοικήσεων στην Τοπική Διοίκηση.

Να αποδοθεί το πρώην στρατόπεδο στο λαό της περιοχής, χωρίς άλλη καθυστέρηση, με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Την ίδια στιγμή καραδοκούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιμετωπίζουν το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ως "φιλέτο" γης για την αξιοποίησή του με κριτήριο την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας, που με επίσημη θέση του, το αξιολογεί ιδανικό για "boutique hotels", πολυτελείς κατοικίες και επιχειρηματικά projects.

Η ιδιωτική και επιχειρηματική δράση έρχεται και βρίσκει έδαφος στη χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση των δημοτικών πόρων και στην υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών. Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή την έχουν τόσο οι κυβερνήσεις των περασμένων ετών, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες έδινε η μία στην άλλη τη σκυτάλη στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση των χρήσεων γης, στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και ακινήτων σε ιδιώτες, την προσαρμογή της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλούμε τον λαό:

  • Να διεκδικήσει αυτές οι εκτάσεις να αποτελέσουν πραγματικούς πνεύμονες πρασίνου, οργανωμένοι χώροι αθλητισμού, πολιτισμού αναψυχής μακριά από τις ορέξεις του κεφαλαίου. Να υλοποιηθεί τώρα η κατεύθυνση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πολίχνης για το 75% πράσινο στο πρώην στρατόπεδο. Να μη μείνει στα χαρτιά!

  • Να παλέψει, ώστε να δοθεί όλη η έκταση του πρώην στρατοπέδου "Καρατάσιου" με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πόρους για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει ο συγκεκριμένος χώρος προς όφελος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών, μακριά από τη λογική της ανταποδοτικότητας και του επιχειρηματικού κέρδους. Η χρηματοδότηση να αφορά τόσο τη φάση της μελέτης, όσο και τα στάδια της κατασκευής και λειτουργίας.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας και καθαρισμού που χρειάζονται κατά τη θερινή περίοδο με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

 ΤΕ της Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου