ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με φαντάρους που υπηρετούν στη Λέσβο


Με μια συγκλονιστική πορεία και συγκέντρωση στη Μυτιλήνη πέρασε στην Ιστορία το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ με το φετινό μήνυμά του: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Μεταξύ άλλων, αυτό που ξεχώρισε φέτος ήταν τα δεκάδες μηνύματα φαντάρων, απ' όλη τη χώρα, που χαιρέτισαν τη συμμετοχή χιλιάδων νέων στο Διήμερο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, καταδικάζοντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μάλιστα, δύο φαντάροι τιμωρήθηκαν απ' τις Διοικήσεις των μονάδων τους εξαιτίας αυτής τους της απόφασης να χαιρετίσουν το Διήμερο της ΚΝΕ αλλά και να καταγγείλουν δημόσια τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Ο «Ριζοσπάστης» που βρέθηκε στο χώρο της κατασκήνωσης του Διημέρου συνάντησε φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους στη Λέσβο, μεταξύ αυτών και τον οπλίτη ιατρό που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλακή.

Η συζήτηση με τους στρατιώτες ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το μεγάλο κόστος ειδικά γι' αυτούς που υπηρετούν στη Λέσβο, τι σημαίνει η αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις στο ζήτημα της υγείας και της διαχείρισης της πανδημίας εντός των μονάδων.

Ανευθυνότητα στη διαχείριση της πανδημίας εντός των μονάδων

Ο Χριστόφορος, που είναι ιατρός και υπηρετεί στο 98 ΤΥΕΘ, μας λέει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα γύρω από τα ζητήματα της Υγείας:

«Παρουσιάστηκα στο νησί στις 16 Μαρτίου, υπηρετώ περίπου 3 μήνες.

Ως γιατρός, έχω γυρίσει ήδη 3 στρατόπεδα και η κατάσταση είναι ίδια παντού. Βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερός γιατρός σε κάθε μονάδα και αναγκαζόμαστε να γυρίζουμε από στρατόπεδο σε στρατόπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων σε γιατρούς αποτελεί οπλίτης ιατρός στον οποίο καθυστέρησε να χορηγηθεί η άδειά του - σε σχέση με την υπόλοιπη Σειρά του - για περίπου 15 μέρες.

Οι ελλείψεις που έχω συναντήσει στα στρατόπεδα δεν διαφέρουν πολύ απ' τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας.

Στις μονάδες θα βρεις ένα κρεβάτι, ένα φαρμακείο, μία μπουκάλα οξυγόνο και... τις γνώσεις σου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Σταθμός Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ), όπου έχει κλειστό το Μικροβιολογικό εδώ και έναν χρόνο, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Επίσης, το Ακτινολογικό κλειστό εδώ και χρόνια.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να καταγράφουμε κρούσματα. Η διαχείριση μπορεί να χαρακτηριστεί ανεύθυνη. Τα μέτρα δεν έχουν τηρηθεί στην πράξη.

Το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό, σε ορισμένες περιπτώσεις και μονοψήφιο!

Ευθύνη γι' αυτό έχουν ξεκάθαρα το υπουργείο και οι Διοικήσεις, αφού δεν έχει γίνει ούτε μία προσπάθεια ενημέρωσης. Μάλιστα, από ορισμένα στελέχη ακούγονται και τα γνωστά ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει.

Εμείς, ως γιατροί περιμέναμε μία οργανωμένη προσπάθεια, με συγκροτημένους εμβολιασμούς στα στρατόπεδα. Αντ' αυτού το άφησαν κι αυτό στην ατομική ευθύνη, να πάει ο καθένας να εμβολιαστεί όποτε θέλει στο νησί.

Ο,τι έχει γίνει εντός των μονάδων, κυρίως έχει προχωρήσει με προσωπική πρωτοβουλία των ιατρών.

Η ανευθυνότητα είναι τέτοια, που μονάδα έστειλε για εργασίες δύο φαντάρους στο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα ο ένας να κολλήσει».

Η κατάσταση αυτή δεν αφήνει περιθώριο χαλάρωσης. Οφείλει να απαντηθεί με τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας σε όλα τα επίπεδα και για όλη τη θητεία των στρατιωτών.

Τεράστιο το κόστος θητείας πριν καλά - καλά παρουσιαστείς

Το μεγάλο κόστος της θητείας των στρατευμένων ανέδειξε ο Κυριάκος, που βρίσκεται κι αυτός απ' τον Μάρτη στη Λέσβο.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη θητεία μας, ξεκινούν ουσιαστικά πριν παρουσιαστούμε. Το κόστος είναι πραγματικά μεγάλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φαντάρος, ακόμη και για τα απλά που πρέπει να αγοράσει, ρούχα, φάρμακα, είδη υγιεινής κ.τ.λ., τα οποία δεν σου τα παρέχει ο στρατός, ξοδεύει μεγάλα ποσά. Εμένα μου κόστισαν περίπου 150 ευρώ.

Αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα μετακίνησης για τις άδειές μας, τότε μιλάμε για πολύ περισσότερα.

Πέρα απ' το κόστος, όμως είναι και οι ελλείψεις σε επίπεδο ψυχαγωγίας στη μονάδα μας. Σε εμάς έχουν κριθεί ακατάλληλοι οι χώροι του μπάσκετ και του γυμναστηρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε στον ελεύθερό μας χρόνο. Οταν ζητήσαμε να τους φτιάξουν, μας απάντησαν ότι το κόστος είναι μεγάλο και δεν είναι στις προτεραιότητες της μονάδας αυτοί οι χώροι.

Επιπλέον, δεν υπάρχει σταθερός γιατρός στη μονάδα. Ζητήματα υγείας προκύπτουν καθημερινά. Μάλιστα, απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει η δυνατότητα σε ολόκληρο το νησί να γίνει εξέταση με υπέρηχο, με αποτέλεσμα να μας στέλνουν στο 401 στην Αθήνα. Το ταξίδι στο καράβι διαρκεί περίπου 12-14 ώρες!

Στα στρατόπεδά μας έχουμε πρόβλημα και με το πόσιμο νερό. Αναγκαζόμαστε καθημερινά να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό απ' το ΚΨΜ ή το κυλικείο των Μονάδων. Τώρα το καλοκαίρι, δαπανούμε περίπου 25 ευρώ το μήνα σε νερό! (σ.σ. το πρόβλημα αυτό μάλιστα υπάρχει χρόνια στο νησί)».

Πόσο πραγματικά κοστίζει μία άδεια

Για την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και το μεγάλο κόστος κατά τη μετακίνηση στις άδειες μας μίλησε ο Βασίλης, που ήταν ο μοναδικός της παρέας που θα υπηρετήσει 9 μήνες στη Λέσβο.

«Εγώ παρουσιάστηκα στο νησί στις 18 Μάη. Είμαι απ' τους πρώτους που θα υπηρετήσουν 12μηνο.

Υποτίθεται ότι ο στρατός σού παρέχει ό,τι χρειάζεσαι για τους 12 (!) πλέον μήνες θητείας. Αυτά είναι 2 μπλουζάκια, 2 φανέλες, 2 κάλτσες, κ.τ.λ. Σε αναγκάζουν δηλαδή να αγοράσεις έξτρα ρούχα. Συν τα υπόλοιπα αναλώσιμα που χρειάζεσαι.

Εκτός απ' αυτά που είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, ένα ακόμη ζήτημα είναι το πλύσιμο των ρούχων.

Εμείς, στη μονάδα μας έχουμε 2 πλυντήρια και λειτουργεί το ένα το οποίο το χρησιμοποιούν αρκετά άτομα. Ωστόσο, δεν προβλέπεται απορρυπαντικό, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε κι αυτό να το αγοράζουμε μόνοι μας. Ενα ακόμη έξτρα κόστος.

Είναι απαράδεκτο στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε σχεδόν όλοι οι φαντάροι, να καλλιεργείται απ' το Στρατό η λογική ότι "κι αυτά που έχουμε καλά είναι".

Θεωρώ πως είναι κοροϊδία, γιατί την ίδια στιγμή βλέπουμε τη χώρα μας να δέχεται συγχαρητήρια απ' το ΝΑΤΟ γιατί σπαταλάει το μεγαλύτερο ποσό - αναλογικά - για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Δεν μπορεί να σπαταλάς τόσα για τα εξοπλιστικά και εμείς οι φαντάροι να ζούμε σε εγκαταστάσεις που έχουν να συντηρηθούν χρόνια, να χρειάζεται να πληρώνουμε για όλα, ειδικά για τις μετακινήσεις μας».

«Εγώ που θα πάρω άδεια για την Πάτρα», μας αναφέρει, «πρέπει να πληρώσω, 21 ευρώ το καράβι (και μάλιστα λόγω του φοιτητικού πάσο, η στρατιωτική έκπτωση είναι μικρότερη), 15 ευρώ για τα ΚΤΕΛ (πάλι με το φοιτητικό πάσο). Σύνολο, δηλαδή, για μία άδεια 70 ευρώ! Αν υπολογίσουμε ότι το ταξίδι διαρκεί και 17-18 ώρες, θα χαλάσεις και κάτι να φας, να πιεις, έχεις ξεπεράσει τα 80 ευρώ».

Πώς βλέπουν οι φαντάροι το μέτρο της αύξησης της θητείας

«Γνωρίζουμε ότι ο λόγος που παίρνεται σαν μέτρο είναι όχι για να εξυπηρετηθεί η άμυνα της χώρας, όπως μας λένε, αλλά για να εξυπηρετηθεί η δράση του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων», μας λένε οι φαντάροι και προσθέτουν πως «αυτό φαίνεται απ' το ρόλο που παίζει η χώρα μας συνολικά στους σχεδιασμούς, και με τη συμμετοχή της, για παράδειγμα, στη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα, το μέτρο της αύξησης της θητείας δεν συνδυάζεται με την οικονομική ενίσχυση των φαντάρων που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στα νησιά και θα επιλέξουν να παραμείνουν ώστε να υπηρετήσουν 9 μήνες αντί για 12.

Αυτό διπλασιάζει το κόστος, αφού στην πράξη διπλασιάζεται η παραμονή στην παραμεθόριο (από 5 σε 9 μήνες). Αν η μετάθεση γινόταν κανονικά στους 5 μήνες όπως ίσχυε, αυτό θα μείωνε αρκετά το κόστος».

Ξεκάθαρη καταδίκη της προσπάθειας ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης

Για το περιστατικό με την τιμωρία των δύο φαντάρων επειδή χαιρέτισαν το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι φαντάροι σημείωσαν:

«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους φαντάρους το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν θεσμό (σ.σ. το Διήμερο της ΚΝΕ) που διατρανώνει την ειρήνη μεταξύ των λαών της περιοχής. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στην αλλαγή συνόρων. Εναν θεσμό όπου συναντιούνται κάθε χρόνο όσοι αντιστέκονται στη συμμετοχή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, δηλαδή τα σχέδια που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε στόχο και το Αιγαίο σε θάλασσα νεκρών.

Οι στρατιώτες της Λέσβου δεν κάνουμε πίσω στη ζωή, τις αξίες και τα ιδανικά μας για αξιοπρεπή θητεία. Τα δικαιώματά μας είναι καθολικά και αναφαίρετα, το ίδιο και οι διεκδικήσεις μας! Να παρθούν πίσω οι άδικες ποινές στους συναδέλφους μας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου