Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι οθόνες μας γέμισαν με δημοσιεύσεις και ρεπορτάζ για μια «διαστημική» πτήση που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία, ενώ μετέφερε και «ιδιώτες», δηλαδή άτομα που δεν έχουν λάβει επαγγελματική εκπαίδευση αστροναύτη ή πιλότου.
Φυσικά αυτοί οι «ιδιώτες», δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε «άνθρωποι της διπλανής πόρτας»… Στις 11 Ιουλίου, ο Βρετανός μεγιστάνας Richard Branson, ιδιοκτήτης του ομίλου «Virgin» συμμετείχε σε πτήση της «Virgin Galactic», που έφτασε σε ύψος 86 χιλιομέτρων στο απόγειό της (το πιο μακρινό σημείο από τη Γη). Χθες, ακολούθησε ο ιδιοκτήτης της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Jeff Bezos, που συμμετείχε σε πτήση της επίσης ιδιόκτητης εταιρείας του, «Blue Origin». Αυτός έφτασε λίγο πιο μακριά, σε ύψος 107 χλμ στο απόγειο.
Βγήκαν, μάλιστα, και τα «μαχαίρια» σχετικά με το ποιος είναι ο «πρώτος ιδιώτης που πήγε στο διάστημα», αφού η πτήση του Branson προηγήθηκε μεν χρονικά, αλλά δεν ξεπέρασε τη λεγόμενη «γραμμή Karman», που τοποθετείται νοητά στα 100 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας και χρησιμοποιείται συνήθως ως το όριο μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του Διαστήματος. Η πλευρά του Branson, βέβαια, αντιτείνει ότι η NASA ορίζει την αρχή του Διαστήματος στα 80 χλμ, ύψος το οποίο ξεπέρασε κατά λίγο, και κάπως έτσι ζήσαμε μια ενδοκαπιταλιστική διαμάχη που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να προβλέψει…
Στα διάφορα δημοσιεύματα των αστικών ΜΜΕ, λίγο από υπερβάλλων ζήλο για να προβληθούν τα επιτεύγματα των δισεκατομμυριούχων, λίγο από κακή μετάφραση, φτάσαμε να διαβάζουμε απίστευτα πράγματα, μέχρι και ότι οι συγκεκριμένες ήταν… «οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα».
Για την ιστορία, η (πραγματική) πρώτη επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα, που ήταν φυσικά η «Vostok 1» του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν, πραγματοποιήθηκε πριν από 60 χρόνια, στις 12 Απριλίου 1961, διήρκεσε 1 ώρα και 48 λεπτά, έφτασε σε ύψος 327 χλμ στο απόγειό της και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το τελευταίο, μάλιστα, θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως το καθοριστικό στοιχείο για να χαρακτηριστεί μια πτήση «διαστημική» και ο επιβάτης της «αστροναύτης». Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο, αντίθετα συμβαίνει διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια, 8 μήνες και 19 μέρες, όσο καιρό, δηλαδή, γυρίζει γύρω από τη Γη, επανδρωμένος με το πλήρωμά, του ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Γιούρι Γκαγκάριν |
Στην πραγματικότητα, αυτό που σκοπεύουν να «πουλάνε» οι συγκεκριμένες εταιρείες στους πλούσιους πελάτες τους, είναι 3-4 λεπτά σε συνθήκες «μηδενικής» βαρύτητας και τον τίτλο του... «ιδιώτη αστροναύτη». Όπως γράφεται, η «Virgin Galactic» έχει ήδη πουλήσει περίπου 600 εισιτήρια σε διασημότητες του Χόλιγουντ, έναντι 200.000 έως 250.000 δολαρίων το καθένα.
Αυτά συμβαίνουν σήμερα, σε ένα σύστημα όπου τα πιο πρωτοπόρα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα απευθύνονται σε τσέπες αστρονομικών διαστάσεων και γίνονται «ντεκόρ» για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του το κάθε κοινωνικό παράσιτο...
«Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;», ίσως αναρωτηθεί κανείς. Την απάντηση δίνει η ιστορία της Σοβιετικής Βαλεντίνα Τερέσκοβα, της πρώτης γυναίκας που ταξίδεψε στο Διάστημα σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια εργάτρια υφαντουργίας, που είχε χόμπι να κάνει ρίψεις με αλεξίπτωτο, και είχε ενταχθεί σε μια τοπική αερολέσχη, σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Απλώς έκανε αίτηση στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και επιλέχθηκε από το εργατικό κράτος να συμμετάσχει στο πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα της εποχής της.
Βαλεντίνα Τερεσκόβα |
Άραγε πόσοι εργάτες έχουν το 2021 στον καπιταλισμό τον ελεύθερο χρόνο και την οικονομική δυνατότητα, όχι να πάνε στο Διάστημα, αλλά να έχουν για χόμπι τις… ρίψεις με αλεξίπτωτο; Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους εργάτες της Amazon που δουλεύουν 10 και 11 ώρες με την εργοδοσία να χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους για να μετρά μέχρι και τo κάθε τους βήμα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δει τη δημοσιότητα, φτάνουν στο σημείο να κάνουν την ανάγκη τους σε πλαστικά μπουκάλια για να μην χάσουν χρόνο από την επίτευξη των στόχων και κινδυνεύσουν με απόλυση…
Jeff Bezos thanks Amazon employees and customers after his Blue Origin spaceflight: “Thank you from the bottom of my heart.” https://t.co/lEapSQ24zn pic.twitter.com/0o5a5py8Gt
— CNBC (@CNBC) July 20, 2021
«Θέλω να ευχαριστήσω κάθε εργαζόμενο και πελάτη της Amazon. Παιδιά, εσείς πληρώσατε γι’ αυτό», δήλωσε ο Jeff Bezos στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την προσγείωση και ακολούθησαν ένοχα χαχανητά. Όσο εξοργιστικό και αν είναι να τον ακούς να το λέει, είναι πέρα για πέρα η αλήθεια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου