ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Στόχος να αναζωπυρωθεί το αντιλαϊκό παζάρι για όλη τη γύρω περιοχή


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων και με καταδίωξη σκάφους του κυπριακού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Ορμή στις αντιλαϊκές διεργασίες και στα παζάρια που «τρέχουν» τόσο στο Κυπριακό, στο φόντο των διχοτομικών σχεδίων που προωθούνται, όσο και σε πολλά κρίσιμα μέτωπα σε όλη την ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δίνει η προκλητική επίσκεψη που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα (επέτειο της πρώτης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974) στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία του κυβερνητικού συμβουλίου και άλλων τουρκικών κομμάτων.

Με φόντο τις επισημάνσεις που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ διαρκώς επαναλαμβάνουν για τον «κρίσιμο ρόλο» της Αγκυρας σε μια σειρά υποθέσεις και ειδικά στη διατήρηση της «συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ απέναντι σε «κακόβουλες δυνάμεις», όπως αποκαλούνται αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ' όλα Ρωσία και Κίνα, η τουρκική αστική τάξη προχωρά σε νέα επίδειξη πυγμής, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι εκκλήσεις για να προχωρήσουν νέες διευθετήσεις, όπως η συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο και η διχοτόμηση της Κύπρου.

Μιλώντας στη «Βουλή» του ψευδοκράτους, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Κυπριακό «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας», και κάλεσε σε ανάγνωση των εξελίξεων στο Κυπριακό «με βάση τις πραγματικότητες». Επανέλαβε κατηγορίες προς την «ελληνοκυπριακή πλευρά» (καθώς η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος) ότι «δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους» και ότι προσεγγίζει τους Τουρκοκύπριους «ως μειονότητα του νησιού», προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να χάσουμε άλλα 50 χρόνια» αλλά και πως στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ξεχωριστοί λαοί» και «δύο ξεχωριστά κράτη». Δεν παρέλειψε να επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση «διάσκεψης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου» - που απευθύνεται βέβαια όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά κυρίως σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που προτάσσουν τη διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας τους με την Τουρκία, για την προώθηση μιας συνολικής ιμπεριαλιστικής διευθέτησης.

Κατά τ' άλλα, ο Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε σχέδιο για την ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου» και νέας «Βουλής» σε άλλο κτίριο. Ανακοινώσεις θα γίνουν και σήμερα, με επίκεντρο το επενδυτικό φιλέτο των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για την αξιοποίηση του οποίου εδώ και βδομάδες γίνεται μια μεγάλη συζήτηση (με πρωτεργάτες ΗΠΑ, ΕΕ κ.λπ.) ως προς το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει την «επανέναρξη του διαλόγου» για το Κυπριακό.

Πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη επανέλαβε έκκληση «σε όσους είναι υπέρ της λύσης (...) Εάν υπάρχει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών».

ΕΕ: «Στρατηγικό ενδιαφέρον» για αμοιβαία επωφελή σχέση με την Αγκυρα

Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων ήταν το περιστατικό που είχε προηγηθεί την Παρασκευή τα ξημερώματα, στα ανοιχτά της κατεχόμενης Λευκωσίας και συγκεκριμένα της περιοχής Κάτω Πύργου, όταν τουρκική ακταιωρός καταδίωξε και άνοιξε πυρ ενάντια σε σκάφος της κυπριακής Λιμενικής Αστυνομίας.

Το κυπριακό σκάφος εκτελούσε τυπική περιπολία όταν αντιλήφθηκε στην περιοχή μεγάλο σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, που το προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς. Οπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η τουρκική ακταιωρός ακολούθησε το κυπριακό σκάφος και μετά προχώρησε στη ρίψη τεσσάρων προειδοποιητικών πυροβολισμών, ενώ αποχώρησε από το σημείο όταν το κυπριακό σκάφος έφτασε σε αλιευτικό καταφύγιο.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι, επέλεξε να πει ότι «κάθε ενέργεια βίας από οποιουσδήποτε παράγοντες στη Μεσόγειο είναι λυπηρή» αλλά και ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Στο φόντο αυτό της «επωφελούς σχέσης» κάλεσε την Τουρκία να εξομαλύνει «τη σχέση της με τη Δημοκρατία της Κύπρου».

Αζέρικη αντιπροσωπεία στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα συνοδεύουν εδώ και μέρες νέα βήματα για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη διπλωματικής αντιπροσωπείας του Πακιστάν στα Κατεχόμενα, την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στο ψευδοκράτος και αντιπροσωπεία της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων, Σαμέντ Σαγίντοφ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η δύναμη της Τουρκίας είναι η δύναμη του Αζερμπαϊτζάν, είναι η δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Εύχομαι στον τουρκικό κόσμο να ενωθεί». Σε άλλο σημείο είπε ότι «είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη, και το τρίτο είναι εδώ», αναφερόμενος στα Κατεχόμενα, ενώ προκλητικά παρουσίασε την 20ή Ιούλη ως «μέρα ειρήνης και ελευθερίας της ΤΔΒΚ».

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

Αντιδρώντας στην προκλητική επίσκεψη Ερντογάν, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν επιτρέπουν την ελπίδα πως είναι δυνατόν με ανάλογες συμπεριφορές να εξευρεθεί εντός σύντομου χρόνου μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους (...) όσο και από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Εξέφρασε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να εργαστεί με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ και της ΕΕ για μια λύση που θα «διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα του κράτους».

Στις νέες τουρκικές προκλήσεις αντέδρασε και το ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ της ΚΕ, Στέφανο Στεφάνου, να σημειώνει ότι «μπροστά σ' αυτά τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία, εμείς θα πρέπει να προβαίνουμε σε διαβήματα και να απευθυνόμαστε στον διεθνή παράγοντα για να ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη έτσι ώστε να ανακοπεί αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας, αλλά επίσης είναι φανερό ότι αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό».

Αντιδράσεις απέναντι στην επίσκεψη Ερντογάν εκδηλώθηκαν και στα Κατεχόμενα, με φόντο ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν εδώ και καιρό και στην ίδια την Τουρκία.

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπως το σοσιαλδημοκρατικό ΡΤΚ αλλά και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (από το οποίο προέρχεται και ο πρώην «Πρόεδρος» Μουσταφά Ακιντζί) ανακοίνωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στη χτεσινή συνεδρίαση της «Βουλής», όπου παρέστη ο Ερντογάν. Ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν διαμαρτυρήθηκε για «μια κατάσταση, εδώ και δεκαετίες, με την οποία ελπίζουν σε όφελος από την εχθρότητα, την ένταση και τη σύγκρουση. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για διάλογο και ειρήνη, εντός και εκτός».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε αυτά τα κόμματα για «ιστορική προδοσία» και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ σχολίασαν ότι «προσπαθούν να παραδώσουν τους Τούρκους στους φασίστες της ΕΟΚΑ», επικρίνοντας και πρόσφατες επαφές που είχαν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Λύση» τα δύο κράτη στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανέδειξε ότι η Αγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις για παζάρια εφ' όλης της ύλης και με τους δικούς της όρους. Ετσι, με φόντο και την ετοιμότητα που η τουρκική πλευρά εξέφρασε την περασμένη βδομάδα ακόμα και για προσφυγή στη Χάγη για τις διαφορές με την Ελλάδα και με «οδηγό» τις συμφωνίες Αθήνας με Ρώμη και Κάιρο, μετέφερε την «προσδοκία» της γειτονικής χώρας να μην επιμένει η ελληνική πλευρά «στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της και να σκεφτεί τρόπους εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής από κοινού».

Υποστήριξε ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να «τερματιστούν» μόνο από τα δύο κράτη, αλλά «καθόμαστε, συνομιλούμε κι αν μείνει κάποιο θέμα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε το οδηγούμε σε έναν μηχανισμό που βρίσκεται στο καταστατικό του ΟΗΕ. Δηλαδή αυτοί οι δύο παράγοντες (σ.σ. διάλογος ή δικαστήρια) δεν είναι εναλλακτικοί, αλλά συμπληρωματικοί».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Αλτούν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Αγκυρας για οριστική διχοτόμηση του νησιού, τονίζοντας ότι «όλοι βλέπουν πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αν δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτή τη διαφορά ως κληρονομιά για τα παιδιά μας. Η πιο ρεαλιστική λύση είναι αυτή των δύο κρατών».

Με αφορμή ερώτηση για το Προσφυγικό και την ευρωτουρκική συνεργασία ο Αλτούν, δείχνοντας πώς οι πρόσφυγες αξιοποιούνται στα γεωπολιτικά παζάρια, ανέφερε ότι «ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ευρώπη» και ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του Προσφυγικού είναι να λυθούν τα προβλήματα στην πηγή τους, η υποστήριξη στην Τουρκία». Νωρίτερα άλλωστε είχε σπεύσει να αναφέρει ότι «σήμερα παίζουμε (σ.σ. οι Τούρκοι) έναν αποτελεσματικό και εποικοδομητικό ρόλο από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ξανά ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «βαθιές, πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες». Ενώ έφερε ως το «καλύτερο παράδειγμα» τα «βήματα που θα κάνουμε μαζί (σ.σ. με τις ΗΠΑ) στο Αφγανιστάν» ώστε «να βάλουμε τα προβλήματα σε παρένθεση και να στοχεύσουμε σε τομείς συνεργασίας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου