ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Νοσούν βαριά από τον «ιό» της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μια ενδεικτική καταγραφή των τεράστιων προβλημάτων, όπως προκύπτει από τις περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να αναμασά την καραμέλα της ατομικής ευθύνης και επιχειρεί να κρύψει την τραγική κατάσταση που με ευθύνη της επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Θεσσαλίας, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ, τα προβλήματα οξύνονται, τα μπαλώματα και η ανακύκλωση προσωπικού είναι καθεστώς, όπως και η μετατροπή τους σε «μίας νόσου», σε βάρος όλων των ασθενών. Κι όπως όλοι προειδοποιούν, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τις αναστολές εργασίας όσων εργαζομένων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Η πλειοψηφία των υγειονομικών είναι αντιμέτωποι με την εξάντληση από την εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Υγειονομικοί δήλωσαν στον «Ριζοσπάστη» πως μόλις φέτος παίρνουν τις άδειες... του 2020, οι υπερωρίες είναι μόνιμο καθεστώς, τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Η λειτουργία των μονάδων αποκλειστικά για Covid ασθενείς έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία, ενώ έχουν μείνει πίσω θεραπείες χρονίως πασχόντων...

Ενδεικτικά παραδείγματα από τα νοσοκομεία

 

Στη Λάρισα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είχε χρηματοδοτηθεί πέρυσι μέχρι τον Αύγουστο με 57 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος με 52. Υποχρηματοδοτούμενο είναι βέβαια και το Γενικό Νοσοκομείο, όπου η κατάσταση βαίνει οριακή.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, τελειώνουν τα αποθέματα αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για στοιχειώδεις εργαστηριακές εξετάσεις ασθενών, «λόγω έλλειψης πιστώσεων». Μεταξύ αυτών και τα Rapid PCR για την Covid-19.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, οι κλίβανοι αποστείρωσης αποτελούν «μουσειακά κομμάτια», αφού συμπλήρωσαν 25 χρόνια λειτουργίας (με προδιαγραφές για 15).

Ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα των νοσοκομείων, παραμένουν εκατοντάδες κενά γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, αφού αυτά τα δύο χρόνια, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν και οι λίγες προσλήψεις που έγιναν αφορούσαν ορισμένους απ' όσους δούλευαν ήδη και απλώς ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. Το επόμενο δίμηνο, μάλιστα, αναμένεται να απολυθούν πάνω από 70 συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση.

Ετσι, με βάση την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και τις λιγοστές ΜΕΘ που υπάρχουν, η «λύση» που αναμένεται να επιλεγεί ξανά είναι αυτή του κλεισίματος κλινικών και τμημάτων και η συγχώνευσή τους.

Η μετατροπή δηλαδή του Γενικού σε «μίας νόσου», όπως έγινε στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, με γενικευμένη διακοπή των χειρουργείων και υπολειτουργία τμημάτων όπως τα Παθολογικά, το Παιδοχειρουργικό, η Μονάδα Νεφρού, το Ορθοπεδικό, το Μαιευτικό - Γυναικολογικό. Αντίστοιχα, η Παιδιατρική και η Ουρολογική του Γενικού Νοσοκομείου υπολειτουργούν όλο το χρόνο, αφού διαθέτουν μόνο δυο γιατρούς.

Ιδια εικόνα και στα Τρίκαλα, όπου ήδη καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid. Στο νοσοκομείο παραμένει η υποστελέχωση, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία κρίσιμων κλινικών και τμημάτων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως είναι το Ιατρείο COVID του ΤΕΠ, η Πνευμονολογική, οι Α' και Β' Παθολογικές κλινικές, οι ΜΕΘ, η Παιδιατρική και το Ακτινοδιαγνωστικό.

Κλειστές παραμένουν για πάνω από 4 χρόνια οι κλινικές ΩΡΛ και Ψυχιατρική. Πρόσφατα συγχωνεύτηκε στις κλινικές Covid η Πνευμονολογική κλινική, με 3 γιατρούς που καλύπτουν τη λειτουργία των Covid κλινικών. Η Ουρολογική κλινική κλείνει για 12-14 μέρες τον μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και αντικαθίσταται με την Ουρολογική του ΓΝ Καρδίτσας. Στην Καρδίτσα, ακόμα και με τους επικουρικούς ιατρούς, οι ελλείψεις αγγίζουν το 20%. Ακόμα και με λίγα νοσηλευόμενα κρούσματα κορονοϊού, η Παθολογική Κλινική είναι πλήρης.

Τραγική η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας

Την εικόνα συμπληρώνει η άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο, όπου ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση της υγείας τους.

Σε μια περιοχή με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνει τρύπες. Με δεδομένη τη σημασία που έχει για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των ΚΥ του νομού Καρδίτσας: Για καθέναν μόνιμο γιατρό, υπάρχουν άλλες 4 θέσεις κενές. Σε αυτά δεν υπάρχει κανένας δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, κυτταρολόγος, ενώ υπάρχει μόλις ένας επικουρικός γαστρεντερολόγος, ένας επικουρικός νευρολόγος, δύο μόνο ψυχίατροι.

Στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας δεν υπάρχει ακόμα οργανισμός, ενώ στα υπόλοιπα 3 ΚΥ από τις 32 συνολικά μόνιμες θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων υπηρετούν μόνο 5 (στηρίζονται δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά σε θέσεις αγροτικών γιατρών), ενώ αντίστοιχα από τις 9 θέσεις παιδιάτρων δεν υπηρετεί κανένας.

Στα Τρίκαλα, το ελάχιστο προσωπικό των ΚΥ Καλαμπάκας - Πύλης - Φαρκαδόνας και πόλης καλύπτει με μετακινήσεις αρκετές από τις εφημερίες του ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, ακτινολόγους και μικροβιολόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μία παιδίατρος που υπάρχει σε κάθε ΚΥ του νομού, που παράλληλα εργάζεται και στο Γενικό Νοσοκομείο, ή σε νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, εκτελώντας εφημερία στις αντίστοιχες παιδιατρικές κλινικές. Επίσης, ενώ σε κάθε ΚΥ ο Οργανισμός προβλέπει 4 μαίες, αυτήν τη στιγμή υπηρετεί μία, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και να εκτελέσει ιατρικές εντολές (παρακολούθηση γυναικών, προγεννητική παρακολούθηση, τεστ PAP). Μάλιστα, στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας η μια μαία είναι αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στις υποδομές, αφού δεν διαθέτουν αυτόνομα μικροβιολογικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα για μια Γενική Εξέταση Αίματος να πρέπει κάποιος να πάει στο Νοσοκομείο Τρικάλων ή της Λάρισας, για να μη χρειαστεί να πληρώσει.

Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα ακτινολογικά εργαστήρια, όπου με την έλλειψη δυνατότητας real time εργαστηριακού ελέγχου και την αδυναμία να βγουν ακτινογραφίες, εκτός από τις πρώτες πρωινές ώρες, η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ειδικά σε περίοδο πανδημίας είναι πραγματικός Γολγοθάς για τους γιατρούς. Αλλά και τα ασθενοφόρα με το πλήρωμα που διαθέτουν, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε 24ωρη βάση.

Στη Μαγνησία, τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, που εξυπηρετεί περίπου 5.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες βρίσκεται σε ετοιμότητα για τον δεκαπλάσιο πληθυσμό λόγω της τουριστικής κίνησης.

Ωστόσο, διαθέτει μόνο δυο γιατρούς ειδικοτήτων, την παιδίατρο, που εξυπηρετεί την κοινότητα της Σκοπέλου, του Εληου, της Γλώσσας, το νησί της Αλοννήσου και παράλληλα έχει καθήκοντα διευθύντριας του ΚΥ, και έναν καρδιολόγο. Το κτίριο δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και πολλά χρόνια και τα προβλήματα στη στέγη, στη θέρμανση, στα κουφώματα και τους χώρους υγιεινής το κάνουν πλέον μη λειτουργικό.

Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αντί για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, προωθούνται νέα αντεργατικά μέτρα με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους (95% στους γιατρούς και 90% στους νοσηλευτές έχουν εμβολιαστεί) και ανοίγουν καινούργιες πόρτες για τους ιδιώτες να καλύψουν τα κενά των εργαζομένων που θα βγουν σε αναστολή λόγω της υποχρεωτικότητας.

Κι από την άλλη, η κυβέρνηση προχωράει το «νέο ΕΣΥ», με τα ίδια παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας που έφεραν τις δημόσιες μονάδες Υγείας στα σημερινά χάλια.

Ενδεικτικά, στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 60% από το 2012. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την «εξοικονόμηση» κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία. Καθόλου τυχαία, ειδικά η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά ζωσμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας...

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία στέκονται μαχητικά στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το επόμενο διάστημα ο λαός έχει να δώσει μάχη για τη ζωή, στο πλευρό των υγειονομικών που αγωνίζονται για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αντίστοιχο των δυνατοτήτων και των αναγκών που υπάρχουν σήμερα, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και μαζί με άλλα μέτρα, όπως η ουσιαστική και επιστημονική ενημέρωση, ο προληπτικός έλεγχος, η φαρμακοεπαγρύπνηση, θα εξασφαλίζεται και η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού, ως υποχρέωση του κράτους και όχι ως «ατομική ευθύνη».


Γ. Π

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου