ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Φουντώνουν οι διεργασίες με μοχλό τους ξεριζωμένους


Το «κοινό συμφέρον» ΕΕ - Τουρκίας ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο επίκεντρο και των επαφών του πρωθυπουργού

Τρέχουν τα σενάρια για την αντιμετώπιση του νέου «προσφυγικού κύματος» που ήδη προκαλούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εξετάζουν πώς θα καπηλευτούν πιο «αποδοτικά» για τα συμφέροντά τους τις αγωνίες και την τύχη εκατομμυρίων κατατρεγμένων.

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, σε κεντρικό του άρθρο στην κυριακάτικη «Mail» σημείωσε ότι «μια σειρά "κέντρα επεξεργασίας" (σ.σ. αιτήσεων ασύλου) θα δημιουργηθούν σε χώρες που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν, για πρόσφυγες που κατορθώνουν να διαφύγουν» και πρόσθεσε ότι «αν καταφέρουν να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα οδηγηθούν στη Βρετανία». Οι αναφορές του Γουάλας αναζωπύρωσαν φήμες που «παίζουν» εδώ και καιρό για διαμόρφωση τέτοιων κέντρων σε χώρες όπως η Τουρκία και το Πακιστάν. Αντίστοιχες «προσκλήσεις» θυμίζουμε ότι είχαν κάνει τον Ιούλη και Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέροντας ότι Αφγανοί πρόσφυγες που θέλουν να βρουν καταφύγιο στις ΗΠΑ θα μπορούν να απομακρύνονται από τη χώρα τους - καταρχήν - μέσω Τουρκίας, για να προκαλέσουν τότε την αντίδραση της Αγκυρας που σημείωνε ότι «η αναζήτηση λύσεων (σ.σ. για την αύξηση των προσφύγων) χωρίς τη συναίνεσή μας είναι απαράδεκτη».

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ - που όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Τουρκίας είναι και σύνορα της Ευρώπης» - βγήκε να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι δυνατόν». Πάντως, μια σειρά από ασιατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ήδη πως στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας φτάνουν πλέον καθημερινά εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Ολα αυτά ενώ η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σαμπία Μαντού, δήλωσε ότι «πολλοί Αφγανοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι θα φέρει το μέλλον» και κάλεσε «τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους υπό το φως της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη»...

Στο μεταξύ, οι «σημαντικές προκλήσεις, ειδικά στο μέτωπο του Μεταναστευτικού», βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με την α' αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «είναι σημαντικό, ιδίως όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, να στηρίξουμε (ως ΕΕ) τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη». Επίσης, αναφερόμενος και στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέμεινε πως «έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν».

Η δε Ευρωπαία αξιωματούχος αναφέρθηκε στη «σκληρή δουλειά» των ελληνικών αρχών ως προς την αντιμετώπιση αυτών των «πρωτοφανών προκλήσεων σε όλα τα μέτωπα». Ενώ με φόντο την όξυνση του ευρω-τουρκικού παζαριού με μοχλό και το Μεταναστευτικό, πρόσθεσε ότι «προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση το συντομότερο δυνατό. Αυτό επιδιώξαμε, καθώς (το Σύμφωνο) θα θέσει τις αξίες που αναφέραμε, αλλά και την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την έκφραση της αλληλεγγύης σε απτή βάση, ώστε οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών τελικά να γεφυρωθούν».

Σημειωτέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED9EU) τον Σεπτέμβρη στην Κρήτη, κατά την κυβέρνηση, συζητήθηκε και η «ανάληψη από τις μεσογειακές χώρες πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση». Η επαφή έγινε ενόψει και της χτεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης που είχαν τα μέλη του G7 (βλέπε σελ. 4 - 5), όπου επιβεβαιώθηκε πως η «αναπτυξιακή βοήθεια» προς το Αφγανιστάν θα εντείνει κι αυτή τα αντιλαϊκά ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια.

 

4 σχόλια:

  1. Έπρεπε να φύγουν οι Αμερικάνοι, στο κάτω κάτω οι Ταλιμπάν είναι Αφγανοί

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Παναγιώτη τι μ@λ@κιες είναι αυτές δεν το περίμενα ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Καμία πλάκα προβοκάτσια είναι ΔΣΕ Τσούζει και σκούζει.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου