ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Αγώνας δρόμου για μια θέση στην παιδοφύλαξη...


ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

...αντί για δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Προσχολική Αγωγή

Στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται και φέτος αντιμέτωπες με εμπόδια και δυσκολίες που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή. Η εξασφάλιση μιας θέσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αναδεικνύεται για τους γονείς σε αγώνα δρόμου και μάλιστα μετ' εμποδίων.

Οι παιδικοί σταθμοί των δήμων δεν επαρκούν για να καλύψουν παρά ένα μικρό μέρος από το σύνολο των παιδιών, ιδιαίτερα στα βρεφικά τμήματα οι θέσεις είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες, το παιδαγωγικό και λοιπό προσωπικό συρρικνώνεται και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται, η χρηματοδότηση φθίνει, τα τροφεία και οι πληρωμές από την τσέπη των γονιών αυξάνονται.

Το τοπίο συμπληρώνουν μια σειρά ...συνταγές, με τις οποίες η κυβέρνηση κάνει νέα βήματα στην κατεύθυνση της παραπέρα υποβάθμισης των κοινωνικών υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας και της αντικατάστασής τους από υπηρεσίες «φύλαξης», που υπηρετούν πρωτίστως τον στόχο της αύξησης της απασχόλησης των μητέρων, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την ΕΕ για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Αγώνας δρόμου για το voucher και μια θέση στους σταθμούς

Την αυλαία των αποκλεισμών άνοιξε τις προηγούμενες μέρες η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς και το πρόγραμμα «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» που λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτό.

Μέσα από τα εν λόγω προγράμματα επιδοτούνται τα τροφεία σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για έναν περιορισμένο αριθμό παιδιών, που επιλέγονται με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να διευκολύνεται η απασχόληση των μητέρων τους.

Οπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα, περισσότερα από 83.000 βρέφη και νήπια έχουν μείνει εκτός. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 250.863 παιδιά, από τα οποία μόνο 167.100 έλαβαν τελικά το «κουπόνι» (voucher), με το οποίο οι γονείς θα αναζητήσουν μια θέση στις αντίστοιχες δομές. Το ένα τρίτο των παιδιών για τα οποία έγιναν αιτήσεις, δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια από τις περιορισμένες θέσεις.

Οι γονείς, προκειμένου να δουν το όνομά τους στον κατάλογο των «ωφελούμενων», πρέπει να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη μοριοδότηση από τους υπόλοιπους με βασικό ...διαβατήριο το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Εξάλλου, ο σκοπός του προγράμματος, όπως υλοποιείται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, δεν είναι η κάλυψη της ανάγκης των παιδιών για Προσχολική Αγωγή, αλλά «η αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα», μέσα από την εγγραφή των παιδιών τους στις αντίστοιχες δομές.

Ο «Γολγοθάς» δεν σταματά ούτε για τους γονείς που κατάφεραν να ενταχθούν στους «ωφελούμενους» των προγραμμάτων. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, σε πολλές περιοχές ακόμα και των voucher που χορηγούνται. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών οι θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα γονείς που έλαβαν το voucher να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν 1.257 θέσεις στα βρεφικά τμήματα, ενώ οι αιτήσεις που είχαν γίνει μέχρι το τέλος Ιούνη, χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, ανέρχονται σε 1.415 παιδιά. Χειρότερη είναι η κατάσταση σε άλλους δήμους, ειδικά στην περιφέρεια, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν καν βρεφικά τμήματα.

Ετσι, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σηματοδότησε την έναρξη μιας πραγματικής κούρσας, προκειμένου οι γονείς να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια από τις περιορισμένες θέσεις, κάνοντας ακόμα και ...ολονυχτίες έξω από τους σταθμούς. Στο έδαφος αυτό, οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί περιμένουν να διευρύνουν την πελατεία τους, να εισπράξουν το αντίτιμο του voucher, ενώ παράλληλα φορτώνουν στις πλάτες των γονιών μια σειρά συμπληρωματικές πληρωμές.

«Επενδύσεις» στην προσχολική ηλικία με ...νταντάδες και χώρους φύλαξης στις μεγάλες επιχειρήσεις

Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην Προσχολική Αγωγή απασχολούν ΕΕ, κυβερνήσεις, αστικά επιτελεία. Η αφετηρία όμως του ενδιαφέροντός τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και φροντίδα, απαραίτητη για τη σωματική, νοητική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αναφέρεται στη χαμηλή συμμετοχή των παιδιών «σε οργανωμένους χώρους φύλαξης και βρεφονηπιακούς σταθμούς», στις δυσκολίες που δημιουργούνται στη συμμετοχή των γυναικών στην «αγορά εργασίας» και στις επιπτώσεις στην «ανάπτυξη της οικονομίας».

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 8,9% για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών (έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέρχεται στο 32,9%) και σε 55,6% για τα παιδιά από 3 ετών μέχρι την έναρξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έναντι 86,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Τα σχέδια που βρίσκονται επί τάπητος εστιάζουν στη φύλαξη των παιδιών στο σπίτι και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.

Με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά από το προσεχές φθινόπωρο, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα βρεφών έως 2,5 ετών, προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά, χωρίς να διαθέσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά επιδοτώντας τη φύλαξή τους από νταντάδες με ...πιστοποιημένες δεξιότητες.

Παράλληλα, στοχεύει να απορροφήσει ορισμένες γυναίκες από τη δεξαμενή των ανέργων ως νταντάδες και να μειώσει την αδήλωτη εργασία των γυναικών που ήδη προσπαθούν να βιοποριστούν με αυτόν τον τρόπο.

Αντίστοιχα, χρηματοδότηση μέσα από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται πως θα διοχετευθεί σε επιχειρήσεις για τη δημιουργία «χώρων φύλαξης» βρεφών στις εγκαταστάσεις τους, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι η ανάγκη Προσχολικής Αγωγής και φροντίδας υποβαθμίζεται σε παιδικά ...πάρκινγκ, με μόνο στόχο την ενίσχυση της «απασχολησιμότητας» της εργαζόμενης μητέρας.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 100 και των 200 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών κέντρων, λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών που θέλουν τις εργαζόμενες «ευέλικτες», να δουλεύουν πότε 4ωρο, πότε 10ωρο, στο όνομα της «συμφιλίωσης» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Την ίδια στιγμή που «τρέχει» τα παραπάνω σχέδια υποβάθμισης της Προσχολικής Αγωγής σε υπηρεσίες φύλαξης των μικρών παιδιών, η κυβέρνηση διαφημίζει το ενδιαφέρον της για την ...αναβάθμιση της ποιότητας των παιδικών σταθμών. Ετσι, έχει θέσει σε διαβούλευση το παιδαγωγικό πλαίσιο «Κυψέλη», που έχει σκοπό να θέσει πιλοτικά σε εφαρμογή.

«Στην Ελλάδα, η Προσχολική Αγωγή που αφορά στα παιδιά 0 έως 4 ετών είναι σχεδιασμένη και εστιασμένη περισσότερο στη λειτουργική φύλαξη και φροντίδα, παρά στην παιδαγωγική πράξη, με συνέπεια να μην καλύπτει τις συνολικές αναπτυξιακές και μαθησιακές ανάγκες των παιδιών», διαπιστώνει το κείμενο που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον οργανισμό «διαΝΕΟσις».

Επικαλούμενοι έρευνες στον τομέα των οικονομικών της Εκπαίδευσης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι «δεξαμενές σκέψης» των επιχειρηματικών ομίλων αποφαίνονται ότι «η επένδυση στην Προσχολική Αγωγή έχει από μόνη της μεγάλη απόδοση, αλλά και αυξάνει την απόδοση των υπόλοιπων βαθμίδων Εκπαίδευσης». Η «επένδυση» αυτή αποτιμάται και σε οικονομικούς όρους, καθώς σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, «για κάθε δολάριο που επενδύθηκε από το κράτος» σε σχετικά προγράμματα, η «απόδοση» ήταν από 7% έως 10% ετησίως.

Είτε εμπόρευμα που πρέπει να ακριβοπληρώσει κάθε οικογένεια, είτε «εργαλείο» για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών, είτε προσοδοφόρα «επένδυση» για την καπιταλιστική οικονομία, το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουν την Προσχολική Αγωγή οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θέτει στο περιθώριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών.

Στη σημερινή κατάσταση, με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μένουν χωρίς θέση στους σταθμούς, με τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό να επιδεινώνονται και την Προσχολική Αγωγή να αντικαθίσταται από πατέντες για τη «φύλαξη» βρεφών και νηπίων, η απάντηση των μαζικών οργανώσεων των εργαζομένων, σωματείων, συλλόγων και φορέων μπορεί να είναι μόνο μία: Η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών για δημόσιες, δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Προσχολικής Αγωγής.


Ευ. Χ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου