ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Αυξάνονται οι ΝΑΤΟικές υποδομές στη χώρα και οι κίνδυνοι για τον λαό


ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Συνεχίζοντας να ενισχύει τις ΝΑΤΟικές υποδομές στη χώρα για λογαριασμό της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που θέλει η εγχώρια αστική τάξη, διεκδικώντας το δικό της μερτικό από το μοίρασμα της λείας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων, χτες η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε τη διαδικασία για την επικύρωση και επίσημα - δηλαδή με την ψήφο της Βουλής - του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), με έδρα τα Χανιά.

Κατατέθηκε ως δύο συμβάσεις (η μία αφορά το ίδιο το Κέντρο Αριστείας και η δεύτερη το λειτουργικό τμήμα) με μορφή νομοσχεδίων από το υπουργείο Αμυνας, τα οποία ήδη χτες επικυρώθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου την Παρασκευή 24/9, με την ίδια συνοπτική διαδικασία, να ψηφιστούν και στην Ολομέλεια.

Η ΝΑΤΟική αυτή υποδομή είχε δρομολογηθεί με σχετική απόφαση από το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε διαπίστευση από την κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Γενάρη, όταν το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, ανώτατο όργανο της λυκοσυμμαχίας) ενέκρινε τη λεγόμενη διαπίστευσή του ως του 27ου ΝΑΤΟικού Κέντρου Αριστείας, την ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body» και την απόδοση «International Status» («Διεθνούς Επιπέδου») σε αυτό.

Στο Κέντρο Αριστείας συμμετέχουν η Ελλάδα ως «επικεφαλής έθνος» και οι Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία ως «υποστηρίζοντα έθνη». Αλλη μια περίπτωση όπου οι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να λειτουργήσουν μαζί, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, διασφαλίζοντας τη συνοχή στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

Αποστολή του είναι επίσημα «να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της Συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα)», με αντικείμενα όπως «Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας», αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων κ.ά.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για «σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. Εχουμε να κάνουμε με τον Ναύσταθμο Κρήτης, τον οποίο, όπως έχουμε εξαγγείλει, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να γίνει στην ουσία ο δεύτερος πλήρως λειτουργικός ναύσταθμος της χώρας, μετά τον κεντρικό ναύσταθμο της Ελευσίνας. Ετσι απαιτεί η νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε να κάνουμε με την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής. Το ΚΕΝΑΠ, όπως σας είπα. Επίσης το ΝΑΤΟ Forward Logistics, που είναι μία προκεχωρημένη τοποθεσία εφοδιασμού, επίσης στην Κρήτη, στη Σούδα, και το Πεδίο Βολής Κρήτης».

Τόνισε ακόμα ότι «η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανέκαθεν ένας βασικός στόχος στην αμυντική πολιτική της ΝΑΤΟικής συμμαχίας», καθώς όπως εξήγησε, δείχνοντας και προς τα πού στρέφονται τα «πυρά», «υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, όπως η Κίνα, που έχει αναπτύξει πολύ προηγμένα, υπερηχητικά πλέον συστήματα πυραύλων, τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται από το οπλοστάσιο το ΝΑΤΟικό ή χωρών που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουν αντιπαρατεθεί στην αυξανόμενη στρατιωτική κινεζική ισχύ»...

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της δομής του ΝΑΤΟ - του IAMD - που η κυβέρνηση απέστειλε την περασμένη βδομάδα την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, «στο στόμα του λύκου», προκειμένου να καλύψει το κενό αντίστοιχων αμερικανικών δυνάμεων που κινούνται «προς Ανατολάς», προς τον Ειρηνικό και την αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια. Οπως εξήγησε ο εισηγητής του, Τ. Χαρίτου, η επιφύλαξη οφείλεται μόνο στο οικονομικό κόστος της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ για το 2020 και ετήσια δαπάνη 340 χιλιάδες ευρώ ως οικονομική εισφορά στον προϋπολογισμό του Κέντρου.

Εξάλλου, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, «εμείς είμαστε αυτοί που αναβαθμίσαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Στρατηγικού Διαλόγου».

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 ζητώντας περισσότερα «ανταλλάγματα».

Στο στόχαστρο αντιποίνων ο ελληνικός λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ

«Ολες οι πρόσφατες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, αλλά και αυτές που έρχονται, αποτυπώνουν την επιδίωξη για πιο ενεργητική εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, υπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, καταψηφίζοντας τις συμβάσεις.

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι άκρως επικίνδυνη, μπλέκει τον λαό μας σε αντιπαραθέσεις ισχυρών δυνάμεων και τον στοχοποιεί». Συνεχίζοντας να δείχνει τους κινδύνους σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» για την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην αποστολή πυραύλων «Patriot» μεγάλου βεληνεκούς στη Σαουδική Αραβία.

Ειδικά για το Κέντρο Αριστείας σημείωσε ότι «η ΝΑΤΟική αυτή υποδομή αποτελεί μία επιπλέον μαύρη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες ΝΑΤΟικές υποδομές της περιοχής των Χανίων», υποδομές «που υπονομεύουν βάναυσα την ειρήνη στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Βάζουν στο στόχαστρο των αντιποίνων τον ελληνικό λαό».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου