ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/09/1812

Στη μάχη του Μποροντίνο, ο ρωσικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Κουτούζοφ ηττάται από τον Ναπολέοντα.

07/09/1821

Δημιουργείται η Μεγάλη Κολομβία (που απαρτιζόταν από τη σημερινή Κολομβία, τον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τμήμα του Περού και της Βραζιλίας), με Πρόεδρο τον ηγέτη του αγώνα της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία από τους Ισπανούς Σιμόν Μπολιβάρ. 

Πεθαίνει ο Σιμόν Μπολιβάρ

07/09/1822

H Βραζιλία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από την Πορτογαλία.

07/09/1833

Οι επαναστάτες οπλαρχηγοί του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτρης Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από τις Οθωνικές αρχές με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. 

Η καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα

07/09/1882

Γεννιέται ο μουσουργός και αρχιμουσικός Θεόφραστος Σακελλαρίδης, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Οπερέτας.

07/09/1909

Γεννιέται ο Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), βραβευμένος με Όσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη δύο φορές (το 1948 και το 1955).

07/09/1930

Πάνω από 4.000 φτωχοί αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης συγκροτούν συλλαλητήρια στην πόλη με συνθήματα «Θέλουμε ψωμί», «Πεινάμε», «Κάτω η κυβέρνηση».

07/09/1941

Στις 7-9 Σεπτεμβρίου οι αντάρτες της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής Μαυροθάλασσας, Νέας Ευκαρπίας και Δάφνης της επαρχίας Νιγρίτας. 

Η ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής

07/09/1942

Αρχίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση, οι οποίες διήρκεσαν έως τις 14 του Σεπτέμβρη.

Τα θύματα της πείνας το χειμώνα του 1941-1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Μα θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σε σκληρούς αλλά μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες για την επιβίωση. 

Μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση

07/09/1943

Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει με διαταγή του –και επίσημα πια- το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα. Το ΕΑΜ κινητοποιεί τις οργανώσεις του και φυγαδεύει πολλούς Εβραίους στις ελεύθερες περιοχές. 

Ο διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα

07/09/1944

Η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου μεταφέρεται στην Καζέρτα της Ιταλίας.

07/09/1944

Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός περνά τα σύνορα της Βουλγαρίας.

07/09/1947

Σχηματίζεται κυβέρνηση Φιλελευθέρων και Λαϊκών με πρωθυπουργό τον Θ. Σοφούλη και αντιπρόεδρο τον Κ. Τσαλδάρη.

07/09/1952

Η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ - νεολαία της ΕΔΑ) διαλύεται με απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας και ύστερα από Εισαγγελική εισήγηση.

07/09/1960

Πεθαίνει ο παλαίμαχος Γερμανός κομμουνιστής Βίλχελμ Πικ, πρώην μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και πρώτος Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

07/09/1965

«Άγνωστοι» ανατινάζουν τη λέσχη των Λαμπράκηδων στο Μυλοχώρι. Μία εβδομάδα πριν, στο Συμβούλιο του Στέμματος, συζητήθηκε η διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

07/09/1999

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ, λίγο πριν από τις 3 μ.μ., συγκλονίζει το Λεκανοπέδιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ 143 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου, στα ερείπια των κτιρίων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

07/09/2003 

Πέθανε ο Αρτέμης Μάτσας, έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του κακού που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο. (Γεν. 1930)

 Το όνομα του Αρτέμη Μάτσα πρέπει κάποτε να «καθαρίσει»

 

4 σχόλια:

  1. 07/09/1944

    Η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου μεταφέρεται στην Καζέρτα της Ιταλίας...............................................................................Η πείρα διδάσκει

    Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση του 1944 αποτελεί απτό παράδειγμα για το πόσο ουτοπικός είναι ο ισχυρισμός ότι χάρη στη μαχητικότητα και τη συνέπεια του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι δυνατό μία τέτοια κυβέρνηση να ακολουθήσει φιλολαϊκό δρόμο ή - σε κάθε περίπτωση - να πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα υπέρ του λαού και ν' ανοίξει σιγά - σιγά τον δρόμο για έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό στην πάλη για το σοσιαλισμό. Αντίθετα με αυτήν την ανεδαφική προσμονή, η πείρα και εκείνης της περιόδου διδάσκει ότι η συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις - σε πείσμα των πιο καλών προθέσεων - γίνεται φραγμός στη λαϊκή πάλη και οδηγεί σε πισωγύρισμα με αρνητικές επιπτώσεις και για πολλά χρόνια.

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη και θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από τον στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

    Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ χρεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μη φιλολαϊκά μέτρα που πάρθηκαν αυτήν την περίοδο, χάριν των αναγκών της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως επίσης και την αποτυχία άλλων μέτρων, για παράδειγμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, εφόσον οι ΕΑΜικοί υπουργοί αντιμετώπιζαν τα ζητήματα «από τα πάνω», ο λαϊκός παράγοντας υποτιμήθηκε ή ακόμα και τέθηκε στο περιθώριο.

    Στις 15 Οκτώβρη 1944, η ΚΕ του Εργατικού ΕΑΜ ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με σκοπό την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα και τη σύγκληση ενός πραγματικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 18 Αυγούστου 1944 η ΚΕ του ΕΕΑΜ αποφάσισε το ΕΕΑΜ να χρησιμοποιεί «από δω και στο εξής τον τίτλο Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Ελλάδας» με 16μελή Διοίκηση («Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», τόμ. Α', εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 200).

    Αυτήν την περίοδο η ΓΣΕΕ διακήρυττε πως «η εργατοϋπαλληλική τάξη θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση στην πραγματοποίηση των σκοπών της» («Ριζοσπάστης», 5-11-1944 ).

    Από τη μεριά του, ο Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων «ότι η κυβέρνηση πιστεύει σταθερά στη λαοκρατία και αποβλέπει στη δημιουργία του λαϊκού σοσιαλιστικού κράτους» («Ριζοσπάστης», 7-11-1944).

    Οπως ήταν επόμενο, το γενικότερο πρόβλημα της στρατηγικής του ΚΚΕ είχε άμεσο αντίκτυπο στην κατεύθυνση της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, των βιομηχάνων και των αρμόδιων υπουργών, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου (7 Νοέμβρη 1944), με αντικείμενο τη λειτουργία των εργοστασίων, ο Κ. Θέος, μιλώντας εξ ονόματος της ΓΣΕΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Ο αγώνας των εργατών που έφερε εθνική ένωση δεν είχε σαν επιδίωξη να κάμει προνομιούχο τάξη την εργατική. Ο εργατικός κόσμος είναι έτοιμος με αυταπάρνηση να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης».

    Διαβεβαίωσε ακόμη «ότι και οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι και μεγάλο μέρος των βιομηχάνων έδειξε κατά το διάστημα της σκλαβιάς πατριωτική στάση». Ο υπουργός Εργασίας Μ. Πορφυρογένης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «πρέπει να μην έχουμε προκαταλήψεις (...) και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μπούμε από την ανωμαλία στην ομαλότητα» («Ριζοσπάστης», 8-11-1944).

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο λαός, ακόμα και ένοπλος, θα παραμένει εγκλωβισμένος στο αστικό πλαίσιο, από τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση και δεν οργανώνει την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.
    Με πληροφορίες απο "Ρ" Θ. Λ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Η κυβέρνηση αλλά και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα στην Ευρώπη καλλιεργούσε αυτήν την αυταπάτη γιατί υποτάσσει τα πάντα στον αυτοσκοπό της «κανονικότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας. Άλλωστε ήδη από πέρυσι ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός έχει αποτύχει οικτρά να αναπροσαρμοστεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας σε αντίθεση με τις καπιταλιστικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και αυτό πιθανότατα θα παίξει σημαντικό ρόλο στον μελλοντικό ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό και συσχετισμό δυνάμεων.Χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτικά και ιδεολογικά επαναστατική κομμουνιστική λογική που θα επικοινωνεί με την αυθόρμητη εργατική, λαϊκή και νεολαιίστικη δυσαρέσκεια χωρίς να υποτάσσεται σε επιδείξεις «ευθύνης» απέναντι στο σύστημα. Το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικότερα η αντισυστημική ριζοσπαστική αριστερά έχουν δείξει από την αρχή της πανδημίας, με τις θέσεις τους και με την πρωτοπόρα κινηματική τους στάση σε όλα τα μέτωπα, πως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραπάνω κατεύθυνση.https://prin.gr/2021/09/ola-ta-opla-kata-pandimias/...... Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα και τρίχες για μεταξωτές κορδέλες. Ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός είναι κακός ενώ σε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ είναι καλός σύμφωνα με τους Τροτσκιστές ...αντιτζενεττακιστές... του ΝΑΡ που είναι αγκαλιασμένοι με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝ Τζανεττακιστή Νταλακογεωργο. Η Καπιταλισμό θα έχεις η Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος και δικτατορία του προλεταριάτου. Οι Κομμουνιστές είμαστε με τον Σοσιαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.kordatos.org/didagmata-istoriki-empeiria-essd-sosialistiki-prooptiki-xoron-ee/ Οπορτουνιστικός αχταρμάς. Περισσότερο οπορτουνιστής πεθαίνεις... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.902.gr/eidisi/politiki/270332/7-9-1947-ai-stratis-stratopedo-4500-exoriston Ενας ολόκληρος λαός δεμένος χειροπόδαρα στις φυλακές και εξορίες γιατί δεν διεκδικήσαμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Τα συμπεράσματα είναι καταπέλτης για το οπορτουνιστικό έγκλημα. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου