ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα εφαρμοστική εγκύκλιος του αντεργατικού εκτρώματος


Τη δεύτερη εφαρμοστική εγκύκλιο για το αντεργατικό έκτρωμα, που νομοθέτησε στις αρχές του καλοκαιριού η κυβέρνηση, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Αύγουστο είχε εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Η δεύτερη κατά σειρά εγκύκλιος οδηγεί σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και αμοιβών των μισθωτών, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τις πιο φθηνές υπερωρίες, την πρόσθετη απασχόληση στους μερικά απασχολούμενους, τη διευκόλυνση των απολύσεων, την αναστολή εργασίας κ.ά.

Ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο πρόσφατος νόμος προβλέπει εργασία 10 ώρες τη μέρα χωρίς επιπλέον αμοιβή. Μέτρο που συμβάλλει στην αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, στην ένταση της εκμετάλλευσης και στην ακόμα μεγαλύτερη φθορά της υγείας του εργάτη, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρωθεί όταν κάποιους μήνες μετά δουλέψει λιγότερες ώρες.

Οι εργοδότες, με βάση τον νόμο, θα μπορούν να επιβάλλουν την εφαρμογή της διευθέτησης μονομερώς. Ακόμα, η εγκύκλιος αυξάνει τις υπερωρίες από 90 για τη βιομηχανία και 120 στους υπόλοιπους κλάδους σε 150 για όλους, μειώνοντας έτσι το κόστος για τις 30 επιπλέον ώρες που ήταν μεγαλύτερο πριν από τον νόμο.

Ακόμη, σύμφωνα με την εγκύκλιο: Ξεκαθαρίζεται ότι ο χρόνος διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας, επιτρέπει στους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μερική απασχόληση να τους αναγκάζουν σε πρόσθετη εργασία, όπως ίσχυε και πριν, και αυτή η πρόσθετη εργασία να παρέχεται και με σπαστό ωράριο. Επιτρέπει στους εργοδότες να βγάλουν σε αναστολή εργασίας εργαζόμενους μέχρι και για έναν χρόνο χωρίς αποδοχές.

Διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τη λίστα με τους κλάδους που μπορούν να απασχολούν προσωπικό τις Κυριακές και, τέλος, λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων να απολύουν κατά το δοκούν, καθώς ακόμα και στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος δικαιωθεί από τα δικαστήρια, δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην επαναπροσλάβει τον απολυμένο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου