ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Με φόρα από τα «πεπραγμένα» παρουσίασε τα επόμενα βήματα της εμπλοκής


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

Τα εύσημα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για τη μέχρι τώρα «συνεργασία» με τις ΗΠΑ στην προώθηση κοινών στόχων και σχεδιασμών, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, απέδωσε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ταυτόχρονα περιέγραψε τα επόμενα βήματά τους, αρχής γενομένης από τις αμέσως επόμενες βδομάδες, που αναμένεται η υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις και να «τρέξουν» μια σειρά σχέδια όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, σχέδια στην Ενέργεια και εξοπλιστικά - μαμούθ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με φόντο αυτά, χτες το απόγευμα ο Πάιατ συμμετείχε σε άλλη μια διαδικτυακή εκδήλωση (του λεγόμενου Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων), αναπτύσσοντας τις διμερείς σχέσεις και τις «κοινές προτεραιότητες» σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, όπου - όπως είπε ο πρέσβης - οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται για τη διασφάλιση «της ευημερίας και της ασφάλειας». Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έγινε για τις ΗΠΑ «πηγή λύσεων» για την εξαγωγή «σταθερότητας» και στα τρία μέτωπα.

Κι αυτό «σε μια εποχή επιστροφής του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων», χαρακτηρίζοντας «παγκόσμιους ανταγωνιστές» τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες όπως είπε «έχουν αντίθετες απόψεις με εμάς για το πώς πρέπει να οργανωθεί το διεθνές σύστημα».

Παραδέχτηκε βέβαια ότι η Κίνα είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας στην Ελλάδα, «είναι στον Πειραιά» όπως είπε, «αλλά προωθούμε αμερικανικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέκλεισε κινεζικές εταιρείες από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα και μελλοντικά ενεργειακά σχέδια. Υπογράμμισε δε ότι σε μια εποχή μεγάλων ανταγωνισμών το όπλο των ΗΠΑ είναι οι παγκόσμιες συμμαχίες τους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων των ΗΠΑ όχι μόνο με την Ελλαδα, αλλά με την ΕΕ συνολικά, ειδικά μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Αποχώρηση που όπως είπε θα απελευθερώσει αμερικανικούς πόρους, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε άλλες κατευθύνσεις, και εδώ, κλείνοντας το μάτι στην ντόπια αστική τάξη, στο φόντο της αναδιάταξης δυνάμεων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή.

Στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Αλλωστε, υπογραμμίζοντας ότι η διμερής σχέση βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο της, εστίασε στα «κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή». Ειδικότερα:

-- Ξεχώρισε τα Βαλκάνια ως την περιοχή με τις σημαντικότερες αλλαγές στη θητεία του, κατονομάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «καταλύτη αλλαγών», όπως η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τόνισε δε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχτισε πάνω σε ό,τι βρήκε από τους προκατόχους τους και για τη σύσφιξη των σχέσεων με Αλβανία και Βουλγαρία, ώστε να προχωρήσουν συνολικά τα σχέδια κόντρα στο ρωσικό καύσιμο, όπως ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός ΙGB, ο αγωγός από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια. Δεν περνά απαρατήρητο ότι ξεχώρισε και τις επαφές με την κυβέρνηση του Κοσόβου στην κατεύθυνση της «ομαλοποίησης» - όπως είπε - των σχέσεων των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας βασικά ότι «τρέχουν» σχέδια για αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο στενός συνεργάτης της Βόρειας Μακεδονίας εντός ΝΑΤΟ και επίσης ότι «βοηθά» όλες τις χώρες της περιοχής στην πορεία τους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

-- Μιλώντας για τη Μαύρη Θάλασσα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος για τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη και την προβολή ισχύος στην περιοχή, με την Αλεξανδρούπολη κρίσιμο σημείο σε αυτήν την κατεύθυνση, με όσα δρομολογήθηκαν με τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις το 2019. Π.χ. εξήγησε ότι μέσα στον Ιούλη φέτος έγιναν τρεις μεγάλες διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τμημάτων των ΗΠΑ μέσω του ακριτικού λιμένα, αναγγέλλοντας παράλληλα ότι τον Νοέμβρη έρχεται άλλη μία και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες ο όγκος που θα διεκπεραιωθεί θα ξεπεράσει κατά πολύ όσα έγιναν τους προηγούμενους. Ξεχώρισε ακόμα την ανάλογη «συνεργασία» σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο, όπως επίσης την ικανότητα της Ελλάδας να αναπτύσσει «γέφυρες» με εταίρους από την Ανατ. Μεσόγειο, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ή και από τον Κόλπο, όπως τα ΗΑΕ, φέρνοντάς τους μαζί σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.

-- Πιάνοντας και την Ανατ. Μεσόγειο, την οποία παρουσίασε ως παράδειγμα του πώς συγκλίνουν τα συμφέροντα και σχέδια ΗΠΑ και Ελλάδας, χαιρέτισε τις «συνεργασίες» - ακριβώς την ώρα των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων - με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος μέσα και από το σχήμα «3 συν 1». Σκοπός, είπε, είναι να επεκταθεί η «συνεργασία» αυτή και σε άλλους τομείς πέραν της Ενέργειας, π.χ. σε νέες τεχνολογίες ή στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας όπως αυτοί την ορίζουν. Εστίασε ακόμα στην ανάγκη παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων με την Αίγυπτο ως συνθήκη για τη «σταθερότητα» και την περαιτέρω διεύρυνση των μπίζνες στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα Ενέργειας, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσει ο ευρωατλαντικός άξονας ότι η Ρωσία δεν θα πιέζει με διακοπές καυσίμου χώρες της Ευρώπης. Παρουσίασε άλλωστε ως έναν από τους πιο υποσχόμενους διαδρόμους - για τη διασφάλιση της ετοιμότητας του Κιέβου να αντιμετωπίσει τέτοιες ρωσικές πιέσεις - τις παραδόσεις φορτίου LNG μέσω Ρεβυθούσας και Αλεξανδρόπουλης, και μετά μέσω αγωγών προς την Ουκρανία.

«Υπάρχουν λίγες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που να υπηρέτησαν περισσότερο τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών», είπε χτες, δίνοντας τα σχετικά εύσημα και αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι η πορεία αυτή ξεκίνησε ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με τις υπογραφές που έπεσαν τότε για τον TAP.

Εύσημα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στη «στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ

Αλλωστε, αναφερόμενος και προσωπικά στους Μητσοτάκη και Τσίπρα, τόνισε ότι και οι δύο στηρίζουν τη «στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ, καθώς - όπως θύμισε - ο πρώτος τέτοιος γύρος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και με τη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, θα γίνει ο επόμενος, τρίτος κατά σειρά γύρος, με θέματα στο τραπέζι την Ενέργεια, τις μπίζνες γενικά, τη στρατιωτική συνεργασία κ.ά.

Ταυτόχρονα, ψαλιδίζοντας και μεγαλεπήβολα σχέδια που σερβίρονταν τα προηγούμενα χρόνια και λειτουργούσαν ουσιαστικά ως «μοχλός» στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, είπε ότι για τον υποθαλάσσιο αγωγό «East Med» «θα αποφασίσουν οι αγορές». Πρόσθεσε πάντως με νόημα ότι θα είναι ο πιο βαθύς και ο πιο ακριβός αγωγός που κατασκευάστηκε ποτέ και, βάζοντας το ...κερασάκι, ξεκαθάρισε ότι «ως ΗΠΑ υποστηρίζουμε ό,τι υποστηρίζουν οι αγορές».

Τέλος, στη λογική διευθετήσεων με την τουρκική αστική τάξη για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και τη ΝΑΤΟική συνοχή, χαιρέτισε το γεγονός ότι στο «East Med Gas Forum» η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην Αγκυρα, με προϋπόθεση υποτίθεται τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ώρα που στο πλαίσιο των σχημάτων αυτών και των παζαριών μπαίνουν για συζήτηση όλες οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Σημειωτέον, χτες ο Πάιατ, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στους νέους υπουργούς της κυβέρνησης, πήγε στο υπουργείο Υγείας, όπου είδε τον Θ. Πλεύρη, με τον οποίο - όπως διέχεε αργότερα - είχε μια «εξαιρετική συνάντηση». Συζήτησαν μεταξύ άλλων «πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ισχυρή συνεργασία των χωρών μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της στενότερης συνεργασίας με τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ». Ο δε Θ. Πλεύρης από την πλευρά του έσπευσε να μιλήσει για συνάντηση «σε εξαιρετικό κλίμα», με ατζέντα «την αντιμετώπιση της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τις δυνατότητες συνεργασίας και προσέλκυσης επενδύσεων στον χώρο της Υγείας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου