ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


29/09/1547

Γεννιέται ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργός του «Δον Κιχώτη».

29/09/1571

Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος του Μπαρόκ, Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

29/09/1902

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά. 

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά

29/09/1911

Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία για την κατοχή της Τρίπολης στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων, καταλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα.

29/09/1918

Η Βουλγαρία υπογράφει εκεχειρία με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

29/09/1927

Πεθαίνει ο Ολλανδός γιατρός Βίλεμ Εϊντχόφεν, ο οποίος ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1924).

29/09/1938

Αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γερμανίας (Χίτλερ), Αγγλίας (Τσάμπερλεν), Γαλλίας (Νταλαντιέ), Ιταλίας (Μουσολίνι), που αποφασίζουν να παραδώσει η Τσεχοσλοβακία την περιοχή της Σουδητίας στη Γερμανία.

Η ιμπεριαλιστική συμφωνία του Μονάχου ήταν το κορύφωμα της πολιτικής της ενθάρρυνσης των επιδρομέων. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης. 

Το Σύμφωνο του Μονάχου

29/09/1941

Στη σφαγή του Μπάμπι Γιαρ, οι Ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε χαράδρα κοντά στο Κίεβο. 

Oι Ναζί εκτελούν 33.771 Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης

29/09/1944

Μπλόκο των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους, στον Κηφισό.

Μπλόκο των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους, στον Κηφισό

29/09/1948

Τμήματα του ιππικού της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Λάρισα.

29/09/1968

Πραγματοποιείται νόθο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα από τη χουντική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Χούντα, «ΝΑΙ» ψήφισε το 92,21%.

29/09/1971

Παρωδία εκλογών από το δικτάτορα Φράνκο στην Ισπανία, με διαφανείς κάλπες, ψηφοδέλτια χωρίς φακέλους και αποχή της τάξης του 55%.

29/09/1972

Τη δραστηριοποίηση των παράνομων ομάδων και την εισαγωγή οπλισμού για ανατρεπτικές ενέργειες του στρατηγού Γρίβα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος.

29/09/1974

Ο Κ. Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

 

2 σχόλια:

  1. https://www.efsyn.gr/politiki/275933_o-dekembris-kai-i-anolokliroti-epanastasi-toy-21 Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26.https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

    Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

    Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

    Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

    Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://prin.gr/2021/09/nar-antifasistiko-stauroupoli/https://www.imerodromos.gr/gia-tin-agogi-tis-eaas-kata-toy-nikoy-mpogiopoyloy-toy-payloy-rizargioti/ Φασισμός είναι το Μακρύ ανοιχτά δολοφονικό χέρι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής την οποία υπερασπίζεται με λύσσα. Η Νίκη για τους Καπιταλιστές την δεκαετία του 1940 ήρθε γιατί το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εγκλώβισε τον λαό και τους Κομμουνιστές στον καπιταλισμό με την καταστροφική θεωρία ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.. με αποτέλεσμα να μη διεκδικήσουμε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Στην συνέχεια για τον ίδιο λόγο αντί να πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ τέλη 1945 αυτό έγινε τέλη του 1947 με καταστροφικά αποτελέσματα. Σήμερα 77 χρόνια μετά όσοι συνεχίζουν να σερβίρουν την σαπισμένη σούπα των ...σταδίων... είναι εχθροί του λαού και υπηρετούν τον Καπιταλισμό με λύσσα. Οι Κομμουνιστές δεν τσιμπάμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου