ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

«Ορθή πρακτική» και «κοινωνικό κεκτημένο» της ΕΕ ο εκτρωματικός «νόμος Χατζηδάκη»

 
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η Κομισιόν δίνει πλήρη κάλυψη στο αντεργατικό τερατούργημα.

Ο επίτροπος «Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων» Σμιτ στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και επικαλούμενος την οδηγία 2003/88/ΕΚ, που ρυθμίζει το χρόνο εργασίας, ομολογεί ότι στους εργαζόμενους μπορεί να επιβληθεί να δουλεύουν έως και 13 ώρες την ημέρα.

Υποστηρίζει ότι οι απλήρωτες υπερωρίες, η ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας, η εργολαβική εργασία, η δουλειά με το κομμάτι, όπως και η μετατροπή των μισθωτών σε αυτοαπασχολούμενους από πλατφόρμες τύπου «e-food», που προβλέπει ο νόμος, ακολουθούν «τις διεθνείς ορθές πρακτικές(…) το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και την οδηγία 2019/1158 της ΕΕ, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές».

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου, του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και της κυριακάτικης αργίας. Για τη δε πληρωμή της υπερωρίας και υπερεργασίας με ρεπό, ο επίτροπος απαντά ότι «η ανάκτηση υπερωριών με τη μορφή μερικής απασχόλησης ή ημερών αδείας είναι συμβατή με την εν λόγω οδηγία». Αποδεικνύεται έτσι ότι ο διακαής πόθος των μεγαλοεργοδοτών για πραγματική τζάμπα εργασία έχει ήδη κατοχυρωθεί στις ευρωενωσιακές οδηγίες.

«Επιβεβαιώνεται ότι με τη βούλα των οδηγιών της ΕΕ για την εργασιακή ζούγκλα, τον αποκαλούμενο ''Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων'' ξεχαρβαλώνεται η ζωή των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, γίνεται ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προσθέτοντας τα εξής: 

«Ο επίτροπος βέβαια στην απάντησή του …κάνει πως δεν διάβασε την Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την άρση κάθε στοιχειώδους κρατικής ευθύνης με περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρόκειται για μεθοδεύσεις που απογειώνουν την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων και πολλαπλασιάζουν τις καταγγελίες για εκβιασμούς ή πιέσεις όπως αυτές των online πλατφορμών και συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους για να εργαστούν περισσότερες ώρες, για απολύσεις ακόμη και συνδικαλιστών, διώξεις, απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.

Η πλήρης ταύτιση της Κομισιόν με το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι αυτό αποτελεί πιστή εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και συνέχεια όλων των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Είναι αυτές οι δυνάμεις του κεφαλαίου που έχουν κάνει σημαία τους τις λεγόμενες διεθνείς ορθές πρακτικές' και ''το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ'' εμφανίζοντάς τες ως δήθεν ''ασπίδα'' των εργαζομένων. Γι’ αυτό άλλωστε υπερψήφισαν όλοι τους από κοινού την έκθεση που νομιμοποιεί τη μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε αυταπασχολούμενους πλην της Ευρωκοινοβουλευτικης Ομάδας του ΚΚΕ που την καταψήφισε.

Η ''ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι'', ο ''Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ'' που επικαλείται ο επίτροπος, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση, αποτελούν ''νομικά εργαλεία του κεφαλαίου'' που προωθούν το καθεστώς που λύνει τα χέρια στη μεγαλοεργοδοσία για να ξεσαλώνει. Το ευρωενωσιακό νομικό πλαίσιο, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με ''κοινή σημαία'' τις ανάγκες του κεφαλαίου και την εφαρμογή του υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά αποτελούν οδηγό για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα Συνδικάτα τους για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων, να αντιπαλέψουν σθεναρά και το νέο αντιδραστικό νόμο εξατομίκευσης, τζογαρίσματος και ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η κερδοφορία των ομίλων καταπνίγει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αγωνιστούν με προμετωπίδα τις σύγχρονες ανάγκες, για 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, αυξήσεις στους μισθούς, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι έχουν επιλογή: Να διαλέξουν το δρόμο της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης». 

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002745/2021

Κώστας Παπαδάκης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος

Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, που απαιτούν την απόσυρσή του.

Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του οκταώρου και η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας, με εργαλείο τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", που θα επιβάλλεται με ατομικές "συμφωνίες", προϊόν εργοδοτικών απειλών και εκβιασμών. Καθιέρωση περισσότερων και πιο φθηνών υπερωριών, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι:

1. Με τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου διαπιστωμένα αποδεικνύεται ότι οι οδηγίες της ΕΕ (όπως οι 2003/88 και 2019/1158) έχουν αποτέλεσμα τη γενίκευση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία;

2. Οι παραπάνω αντεργατικές ανατροπές που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη -μέλη αποτελούν όρους των "εθνικών σχεδίων ανάκαμψης", ως προαπαιτούμενα της εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας;

3. Η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η άρση κάθε στοιχειώδους κρατικής ευθύνης με περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, αποτελούν ευρωενωσιακές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και απογειώνουν την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων;

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ (άρθρα 153-161 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ). Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, ο νόμος αριθ. 4808/2021 ακολουθεί τις διεθνείς ορθές πρακτικές και εφαρμόζει το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και την οδηγία 2019/1158 της ΕΕ, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές.

Η οδηγία 2003/88/ΕΚ ρυθμίζει τον μέγιστο χρόνο εργασίας και απαιτεί ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών και εβδομαδιαία ανάπαυση 24 ωρών, η οποία μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Η ανάκτηση υπερωριών με τη μορφή μερικής απασχόλησης ή ημερών άδειας είναι συμβατή με την εν λόγω οδηγία. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι (μεταξύ άλλων, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις) προστατεύεται βάσει του άρθρου 12 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.  Όσον αφορά το επίπεδο των αμοιβών και τη λειτουργία του κοινωνικού διαλόγου, η ΕΕ δεν έχει ρυθμιστική αρμοδιότητα και τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που ευθυγραμμίζονται με τη σύσταση της Επιτροπής για αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης (EASE)1. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας2, που ιδρύθηκε στις 31 Ιουλίου 2019, επικουρεί την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των ενωσιακών κανόνων για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και τον συντονισμό των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της ενισχυμένης εποπτείας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο του νέου νόμου στην αγορά εργασίας.»

1 https://ec.europa.eu/info/publications/commission-recommendation-effective-active-support-employment-ease_en

2 Αρχική σελίδα | Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (europa.eu)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου