ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Νέος κύκλος αντιλαϊκών μέτρων με ενισχυμένη εποπτεία και προϋπολογισμό


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
Το μπαράζ των μέτρων υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, και το οποίο εξειδίκευσαν στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί, ήταν μία ακόμα διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια, διευκολύνσεις, «πακέτα» και κυρίως έναν κύκλο αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται και στον «οδικό χάρτη» του Ταμείου Ανάκαμψης για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες.

Αλλωστε, αυτό ακριβώς θα σηματοδοτήσει και η δημοσιοποίηση, την ερχόμενη Τετάρτη, της 11ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την πορεία προόδου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία.

Οι αντιλαϊκές διεργασίες λοιπόν της προσεχούς περιόδου έχουν συνέχεια με την κατάθεση προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 στις αρχές Οκτώβρη, με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Οκτώβρη, όπου αναμένεται η έγκριση της 11ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, ενώ στις 18 - 19 Οκτώβρη ξεκινούν «στα γεμάτα» οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ αναφορικά με τα προαπαιτούμενα του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας.

Περνάει με επιτυχία τον αντιλαϊκό πήχη

Για την ώρα, η κυβέρνηση περνάει τον αντιλαϊκό πήχη, ενώ βέβαια οι «θεσμοί» της ΕΕ ήδη έχουν δώσει το «πράσινο φως» σε μέτρα όπως η παραπέρα μείωση του συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετούν μέτρα όπως: Η περαιτέρω μείωση στους φορολογικούς συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη από 24% σε 22%, που θα ισχύσει από 1/1/2022, οι υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις από 1/1/2022 και για τρία έτη, η μείωση κατά 50% του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου με εφαρμογή από 1/10/2021, οι εκπτώσεις φόρου 30% για συγχωνεύσεις και εξαγορές, η επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» με μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 50% και, βέβαια, η παράταση για όλο το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο και αντίστοιχη απώλεια για τον ΕΦΚΑ. Την ίδια στιγμή, τα δωράκια στους επιχειρηματίες, με 300 ευρώ το κεφάλι για τους νέους εργαζόμενους 18 έως 29 ετών, σε συνδυασμό με την επέκταση του προγράμματος επιδότησης της εργοδοσίας για επιπλέον 50.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους, είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Τα παραπάνω θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, με κεντρικό άξονα την επέκταση των φοροελαφρύνσεων για επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη διατήρηση των λεγόμενων προσωρινών μέτρων στήριξης της ανταγωνιστικότητας και για το επόμενο έτος. Σε ένα σύνολο κόστους ύψους 2,35 δισ. ευρώ για το 2022, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα 816 εκατ. αφορούν την επέκταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, τα 183 εκατ. τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, τα 169 εκατ. αφορούν επιδοτήσεις επιχειρήσεων για θέσεις εργασίας κ.ά., ενώ η σχετική λίστα συμπληρώνεται από σειρά φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις - εξαγορές για την «πράσινη ανάπτυξη» κ.ο.κ.

Ουσιαστικά μια μικρή δράκα από τις επιχειρήσεις με τους μεγάλους τζίρους και τα μεγάλα κέρδη προβλέπεται να αποσπάσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το νέο κυβερνητικό πακέτο, που έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σε κάθε περίπτωση ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εμπεριέχει και ειδικές αναφορές στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται η ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη «βελτίωση» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών. Αυτοί θα ενταθούν μέχρι το τέλος του 2021, αλλά και το 2022, με δεκάδες χιλιάδες ακίνητα εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιώτη - επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Η σχετική διάταξη προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη» και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές. Σε αυτήν την περίπτωση ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου σε ιδιωτικό ειδικό φορέα, που θα συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό, και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, θα γίνεται δηλαδή νοικάρης στο σπίτι του και με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης, αφού μετά την πάροδο 3ετίας η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγέλλει τη σύμβαση και βέβαια να προχωρά άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο μισθωτής - πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλλει έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα.

Ο εν λόγω φορέας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τέλη Ιούνη 2022, ενώ σε αυτήν τη φάση το επενδυτικό ενδιαφέρον για φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων κεντρίζεται από την αναθέρμανση στην αγορά κατοικίας και την άνοδο των τιμών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση επιχειρεί να τα «ρεφάρει» με τις δήθεν παροχές προς τον λαό, που κάποιες εξαγγέλθηκαν ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα, και οι οποίες δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημίας, των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων. Οσο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική τους εργασία, θα αρκεστούν ως επί το πλείστον σε μέτρα «μίας χρήσης», όπως η μείωση της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες του οξυμένου ανταγωνισμού, τα συσσωρευμένα χρέη που παραμένουν στο σύνολό τους, ούτε τα αδιέξοδα που γιγαντώνονται από τις κυβερνητικές πολιτικές την περίοδο της πανδημίας.


Α.Σ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου