ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

«Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου»


Στη «Συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου», έκδοση που επιμελήθηκαν η Ιδεολογική Επιτροπή και το Τμήμα Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκαλύπτεται το ταξικό περιεχόμενο του αστικού Συντάγματος, ο αντιδραστικός ρόλος του στην ενίσχυση και διαιώνιση της αστικής εξουσίας. Τα ζητήματα που πραγματεύεται η έκδοση αφορούν βέβαια τους νομικούς, όσους ασχολούνται με το Δίκαιο, τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Αφορούν όμως εξίσου κάθε κομμουνιστή, μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή που δίνει καθημερινά τη μάχη ενάντια στο σύστημα.

Γιατί η συγκεκριμένη έκδοση βοηθά να αποκαλυφθεί το αποκρουστικό πρόσωπο της δικτατορίας του κεφαλαίου, το οποίο τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να «μακιγιάρουν» με κάθε μέσο και τρόπο.

Ασφαλώς, η ίδια η εμπειρία μάς δίνει άφθονα παραδείγματα, μας φανερώνει πόσο εχθρικό είναι για τον λαό το αστικό κράτος. Αυτό φανερώνεται με τραγικό τρόπο μέσα απ' τα αποκαΐδια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας και δεκάδων θανάτων καθημερινά. Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη καπιταλιστική οικονομική κρίση, τη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων όπως το 8ωρο, την απεργία, την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ωστόσο, η αστική τάξη αναπτύσσει αδιάκοπα μία πολύπλευρη παρέμβαση, η οποία απλώνεται και στο επιστημονικό και πολιτικό βιβλίο, για την αναπαραγωγή των κυρίαρχων ιδεών, για να μην στρέφεται η δικαιολογημένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση στον πραγματικό ένοχο. Είναι διαχρονική και μεθοδική η προσπάθεια να «καίγονται» αστοί πολιτικοί και όχι η αστική πολιτική, να διασώζεται συνεχώς από τις «φλόγες» η ίδια η αστική δημοκρατία, το κράτος των αστών, η εξουσία του κεφαλαίου. Η ανάγκη ολομέτωπης, οργανωμένης σύγκρουσης με την αστική τάξη, το κράτος και τους θεσμούς της δεν προκύπτει ούτε αυθόρμητα ούτε αβίαστα.

Γι' αυτό και έχει σημασία η θεωρητική μελέτη, ο ιδεολογικός εξοπλισμός των κομμουνιστών στην καθημερινή μάχη ενάντια στον ταξικό αντίπαλο. Στη μάχη αυτή η αστική τάξη και το κράτος της θωρακίζονται μέσα και από το αστικό Δίκαιο και τη νομοθεσία. Εξοπλίζονται με κατασταλτικά και ιδεολογικά όπλα, που στοχεύουν συνδυασμένα στη ζωή και στη συνείδηση του λαού και της νέας γενιάς. Αναπτύσσονται κάλπικες, αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις και διαχωρισμοί, όπως ανάμεσα στους «φίλους» και στους «εχθρούς» της δημοκρατίας, του Συντάγματος και των δικαιωμάτων.

Μόλις τον περασμένο Ιούλη, όταν η κυβέρνηση προωθούσε τα πρώτα μέτρα στην κατεύθυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο μεν πρωθυπουργός επικαλούταν το Σύνταγμα για να στηρίξει τη λογική της περιβόητης ατομικής ευθύνης, ο δε ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν το «αληθινό» αστικό Σύνταγμα που δήθεν «ενώνει, δεν διχάζει». Το αν η ΝΔ κυβερνά με όρους «αντιδημοκρατικούς», ακόμα και «συνταγματικής εκτροπής», το αν το Σύνταγμα αναγνωρίζει στον λαό τα σύγχρονα δικαιώματά του και το πρόβλημα είναι πως σήμερα «παραβιάζεται»: Ολα αυτά συζητιούνται και επιδρούν στην πολιτική σκέψη και στάση των εργαζομένων και της νεολαίας, φτάνουν να αποτυπώνονται σε στίχους ραπ κομματιών με εκατομμύρια ακροάσεις.

Στη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» φωτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας και ρόλος του αστικού Συντάγματος και γενικά του αστικού Δικαίου, μέσα και από τις συνεχείς προσαρμογές του στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως φάνηκε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στη συνέχεια, με τη συζήτηση την περίοδο της νέας διεθνούς κρίσης και της πανδημίας.

Στην έκδοση ο αναγνώστης θα βρει τις βασικές αρχές της επαναστατικής θεωρίας, του μαρξισμού - λενινισμού για το αστικό Δίκαιο και ειδικά για το Σύνταγμά του, μέσα από τα βασικά του χαρακτηριστικά, όπως είναι η λεγόμενη «εθνική ή λαϊκή κυριαρχία», το «κράτος δικαίου», η κατοχύρωση συνταγματικών δικαιωμάτων, με κομβική και πρώτιστη την προστασία του δικαιώματος στην ατομική ιδιοκτησία ως νομικό θεμέλιο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο σταθερός ρόλος του αστικού Συντάγματος στη θωράκιση του αστικού κράτους, για να προωθούνται τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, φωτίζεται μέσα από το σύνολο των κειμένων της έκδοσης. Επιβεβαιώνεται μέσα από τη διαχρονική εξέλιξη των ελληνικών Συνταγμάτων, που δίνεται στην έκδοση συνοπτικά, με επίκεντρο την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Αποτυπώνεται στις συνταγματικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του «εχθρού - λαού», την καταστολή και ενσωμάτωση του επαναστατικού εργατικού κινήματος, μέσα και από την επίκληση «έκτακτων αναγκών και καταστάσεων». Προβάλλει στις σημερινές προσαρμογές και εξελίξεις, που υπηρετούν την αποφασιστική προώθηση της αστικής στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και του κράτους, όπως γύρω από το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το πρώτο βιβλίο μίας σημαντικής νέας σειράς

Η συγκεκριμένη έκδοση εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις στο αστικό Δίκαιο και εποικοδόμημα από τη σκοπιά της επαναστατικής κοσμοθεωρίας, με το βλέμμα στο σοσιαλιστικό αύριο. «Εγκαινιάζει» μία νέα σειρά εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για το Αστικό και το Σοσιαλιστικό Δίκαιο, η οποία φιλοδοξεί να θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα του Δικαίου και του κράτους της εργατικής εξουσίας, συμβάλλοντας στη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των αλλαγών στο εποικοδόμημα και στην οικονομία κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα.

Αποτελεί επομένως «εισαγωγή» σε μία απαιτητική συλλογική προσπάθεια, που συνιστά υπόθεση όλων των μελών του ΚΚΕ και απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Για να προβληθεί ακόμα πιο ισχυρά και πειστικά η αναγκαιότητα της επαναστατικής αλλαγής, η ανωτερότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Να αναδειχθούν οι αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών του περασμένου αιώνα, κόντρα στην άγνοια, στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό, αλλά και χωρίς ωραιοποιήσεις. Να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα και πλούσια πείρα, πολύτιμα μέσα στην καθημερινή πάλη, για να γυρίσει ξανά ο τροχός της Ιστορίας προς τα μπρος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου