ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Αποκλείει σημαντικό αριθμό πληγέντων ακόμα και από τις πενιχρές αποζημιώσεις


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 
Τον απαράδεκτο και εντελώς άδικο αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ιδιοκτητών κατοικιών στο Δαμάσι και σε άλλα χωριά των νομών Λάρισας και Τρικάλων οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό στις 3/3/2021 επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι «δεν είναι όλοι δικαιούχοι», κατά τη διάρκεια συζήτησης χτες στη Βουλή επί της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, από την πρώτη στιγμή αμέσως μετά τον σεισμό το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες α' και β' κατοικίας, καταστημάτων, αποθηκών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που έπαθαν ζημιές θα έπρεπε να λάβουν από την κυβέρνηση έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ και να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, ενώ υποσχόταν γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, τελικά έδωσε έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ σε έναν περιορισμένο αριθμό σε σχέση με τους αιτούντες, ενώ μόλις τώρα ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς η καταβολή κουτσουρεμένων αποζημιώσεων σε πολύ μικρό αριθμό σεισμόπληκτων για τις ζημιές σε σπίτια. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στον δήμο Ελασσόνας, από 2.160 αιτήσεις που έχουν γίνει για τα 600 ευρώ, μέχρι τώρα τα έχουν λάβει μόλις 374, δηλαδή το 17,5%, και αυτοί 6 μήνες μετά τον σεισμό.

Επιπλέον, ακόμα και από αυτό το 600άρι αλλά και από τις ελάχιστες αποζημιώσεις αποκλείστηκε ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών κατοικιών στο Δαμάσι και σε άλλα χωριά των νομών Λάρισας και Τρικάλων, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι το σπίτι στο χωριό δεν αποτελεί την α' κατοικία τους, ή με άλλες δικαιολογίες. Πρόκειται όμως για σπίτια ανθρώπων που «αναγκάστηκαν να πάνε στη Λάρισα ή σε άλλες πόλεις για να εργαστούν, στα σπίτια αυτά μένουν οι ηλικιωμένοι γονείς τους, μένουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες για πολλούς μήνες και, το κυριότερο, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν κανονικά στο κράτος ΕΝΦΙΑ, άλλους φόρους, δημοτικά τέλη στους δήμους, λογαριασμούς νερού και ρεύματος».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, σε συνέχεια των κυβερνητικών τυμπανοκρουσιών για την επανακατασκευή του σχολείου στο Δαμάσι, διαφήμισε τη γρήγορη κατασκευή του σχολείου. Η γρήγορη καταβολή των ποσών εξαρτάται από τις καταγραφές των δήμων, πρόσθεσε, ενώ στο διά ταύτα, δηλαδή σε ό,τι αφορά το αίτημα να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός ιδιοκτητών, είπε προκλητικά ότι αυτό «είναι θέμα ευρύτερου πολιτικού διαλόγου»!

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Στ. Πέτσα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι μπορεί να έγινε γρήγορα το σχολείο στο Δαμάσι - κάτι που δείχνει τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη γρήγορη αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές η τεχνολογία, το εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας και ο πλούτος που παράγεται - όμως ο λαός της χώρας έχει απέναντί του μία βάρβαρη πολιτική και κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές και όλες του τις ανάγκες ως κόστος.

«Δίπλα στο σχολείο» - συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης - «οι σεισμόπληκτοι ζουν μια τραγική κατάσταση και το λένε οι ίδιοι». Εδώ και 6 μήνες όχι μόνο οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει τα 600 ευρώ, αλλά ακόμα ζουν σε κοντέινερ. Οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τη ζωή τους, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή τους (πλημμύρες, χαλάζι και μετά ξηρασία).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου