Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ των 27 όσον αφορά τα έσοδα από τους φόρους στον τομέα της Ενέργειας, που αντιπροσώπευαν το 2018 το 2,9% του ΑΕΠ! Από τα περίπου 4,2 δισ. ανά έτος μέχρι και το 2019 η συντριπτική πλειοψηφία αντλείται από τους φόρους στο πετρέλαιο και τη βενζίνη και σχεδόν 350 εκατ. ευρώ από όλες τις υπόλοιπες μορφές Ενέργειας.
Σαν αποτέλεσμα, η κάθε επίσκεψη στο βενζινάδικο χτυπάει βαθιά στην τσέπη του λαού, καθώς τα έξοδα για καύσιμα μετακίνησης αντιστοιχούν στο 4,5% των ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών (!), όταν για παράδειγμα οι δαπάνες για την Εκπαίδευση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι 2,1%, με τη χώρα να κατατάσσεται και εδώ στη δεύτερη θέση.
Σε όλο τον κόσμο, μόλις 7 είναι οι χώρες όπου στις αρχές του Σεπτέμβρη μπορούσε να βρει κανείς ακριβότερη βενζίνη από την Ελλάδα (Φιλανδία, Δανία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ολλανδία και Χονγκ Κονγκ).
Τώρα, το μείγμα των φόρων εμπλουτίζεται και με τα πράσινα χαράτσια για τις ΑΠΕ, ενώ μια σειρά άλλοι φόροι, που προορίζονται για τους «ίδιους πόρους» της ΕΕ, θα επιβαρύνουν το επόμενο διάστημα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στο σκέλος της Ενέργειας.
Ο συνδυασμός φόρων και ακριβής ηλεκτροπαραγωγής
δείχνει πως το ηλεκτροσόκ των ανατιμήσεων δεν είναι παροδικό. Και πως
μόνο ο αγώνας για φτηνή Ενέργεια, με κατάργηση όλων των ειδικών φόρων
και του ΦΠΑ στα καύσιμα, μπορεί να δώσει ανάσες ανακούφισης στον λαό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου