ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Με μπούσουλα τα ΝΑΤΟικά σχέδια σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια


Ο 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προγραμματίζεται να γίνει σήμερα στην Αγκυρα, με ζητούμενο τις απαραίτητες «διευθετήσεις» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, με την κάθε αστική τάξη να διεκδικεί αναβάθμιση των συμφερόντων της και κομμάτι από τη «μοιρασιά της λείας» στην περιοχή.

Οι διερευνητικές διεξάγονται στο φόντο της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, με την Τουρκία να μιλάει για διμερή στρατιωτική συμμαχία ενάντιά της «με τρόπο που βλάπτει το ΝΑΤΟ», κι ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια της το τελικό κείμενο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ που οι δύο πλευρές θέλουν να υπογραφεί μέσα Οκτώβρη στην αμερικανική πρωτεύουσα και διευρύνει το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται «ικανοποιημένη» από τις πρόνοιες του κειμένου, που μπλέκουν τον λαό ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τροφοδοτώντας παράλληλα και την τουρκική επιθετικότητα.

Αλλωστε, ανταποκρίσεις από την Ουάσιγκτον κάνουν σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει στα Ελληνοτουρκικά την κλασική τακτική του «Πόντιου Πιλάτου», όπως αυτή αποτυπώθηκε και με τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παρενοχλήσεις του γαλλικού ερευνητικού πλοίου στην ΑΟΖ της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά σκάφη, περί «ενθάρρυνσης για διάλογο».

Στο μεταξύ, χτες, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ελληνογαλλική συμφωνία, ενημέρωσε πως προχτές το απόγευμα κατατέθηκε νέα επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, για το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας πως «ισχυρίζεται η Τουρκία ότι η χώρα μας παρανόμως διατηρεί στρατό στα νησιά. Οτι τα νησιά απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει casus belli σε άλλη χώρα για τα δικαιώματά της. Αυτή η Τουρκία μάς ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Την ίδια ώρα βέβαια και καθώς στο τραπέζι του παζαριού μπαίνουν τα πάντα, απηύθυνε νέα πρόσκληση στην Αγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στη Χάγη», είπε.

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, αποσιωπώντας τις πολυεπίπεδες οικονομικές, στρατιωτικές και άλλες σχέσεις της Αγκυρας με τη Γαλλία και άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέδωσε την τουρκική «νευρικότητα», όπως την χαρακτήρισε, στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, που όπως όλα δείχνουν σωρεύει κι άλλη εύφλεκτη ύλη σε μια περιοχή που ήδη βράζει από τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι χτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ» και αναφερόμενος σε «μοναδικό δεσμό» που «μας συνδέει με την Τουρκία», σημείωσε πως «η Τουρκία είναι ένας στρατηγικά σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία, με βάση το μέγεθος, τη γεωγραφική θέση και το πολιτικό της βάρος».

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας έσπευσε να επισημάνει τη σημασία που έχει η συνεργασία της ΕΕ με την τουρκική αστική τάξη, αναγνωρίζοντας πως «αυτό το μονοπάτι» είναι «ίσως πιο δύσκολο και περίπλοκο από ό,τι θα ευχόμασταν και οι δύο πλευρές» και πρόσθεσε ότι η αυξημένη συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί είναι προς όφελος των δύο χωρών, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της «αντιμετώπισης όσων αναζητούν άσυλο και τους μετανάστες και στην αντιμετώπιση των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, καταλόγισε «επιτήδεια ουδετερότητα» στον γγ του ΟΗΕ, με φόντο καθυστερήσεις - που η Λευκωσία και άλλοι εντοπίζουν - στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου αλλά και στη μη έκδοση ανακοίνωσης μετά το πρόσφατο «γεύμα εργασίας» στη Νέα Υόρκη. Ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε «επικίνδυνη στασιμότητα», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των τετελεσμένων και μιας απαράδεκτης κατάστασης.

Ευρωατλαντικός «σημαιοφόρος» και στα Βαλκάνια

Νωρίτερα χτες, διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της κυβέρνησης στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Δυτικά Βαλκάνια έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πενταρόφσκι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «επιβεβαίωσαν τη σημαντική δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Επίσης, «συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της Ενέργειας και της συνδεσιμότητας».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου τη στήριξη και της δικής του κυβέρνησης «στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να επαναλάβει σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που γίνεται στη Σλοβενία, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να συζητούν το πώς και με τι όρους θα προχωρήσει αυτή η ευρωατλαντική ενσωμάτωση ήδη από χτες βράδυ σε ανεπίσημο δείπνο.

Μάλιστα, ο Μητσοτάκης επισήμανε στον Πρόεδρο της γείτονος ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της «συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης».

Ο Πενταρόφσκι χαιρέτισε άλλωστε το γεγονός ότι «η Ελλάδα ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ». Μάλιστα, απευθυνόμενος και προσωπικά στον Μητσοτάκη, του είπε «βασιζόμαστε σε εσάς, στη στήριξή σας, όπως πάντα. Και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Συμφωνία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται πιστά επί ΝΔ, με τον Πενταρόφσκι να σημειώνει σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πως «η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στην είσοδο της χώρας μου στο ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα συνδράμει, και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για την εισαγωγή της χώρας μας στην ΕΕ».

Προσερχόμενος εξάλλου ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου, επέμεινε ότι «έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό», πρόσθεσε, σκιαγραφώντας τον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου