ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Στην πανδημία κατέρρευσε ο δημόσιος τομέας και αβγάτισε τα κέρδη του ο ιδιωτικός


Την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και αποδέχονται όλα τα αστικά κόμματα σε βάρος του δικαιώματος του λαού να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, ανέδειξε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για την κύρωση σύμβασης δημοσίου - Ιδρύματος Στ. Νιάρχου για τις υποδομές Υγείας.

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τις παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων στη λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις για το λαό αυτής της πολιτικής. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική τους «κόστους - οφέλους», συρρικνώθηκε ο δημόσιος τομέας και μεγάλωσε ο ιδιωτικός, χτυπήθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων με εντατικοποίηση της εργασίας, μειώθηκαν οι μισθοί, δημιουργήθηκαν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας (με βάση τα οργανογράμματα και όχι τις πραγματικές ανάγκες) και παραχωρήθηκαν διάφορες υπηρεσίες τους σε ιδιώτες (καθαριότητα, φύλαξη κλπ).

Τέλος, σημείωσε, πως η εμπορευματοποίηση σημαίνει Σύμπραξη δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Νοσοκομείο στη Σαντορίνη και το νέο Παίδων στην Κομοτηνή. Τις ΣΔΙΤ τις αποδέχονται και τις προωθούν όλα τα αστικά κόμματα που κλήθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, επισήμανε. 

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας, φάνηκε καθαρά πως ο δημόσιος τομέας της Υγείας κατέρρευσε ενώ ο ιδιωτικός τομέας αβγάτισε τα κέρδη του, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Κατήγγειλε την αντιφατικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης που λέει ότι «ο κορονοϊός δεν κολλάει στα Μέσα Μεταφοράς αλλά κολλάει στις πλατείες», που προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, τις Μεταφορές κ.α. σε βάρος των εργαζομένων, για να μην λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Αντί να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και νέες ΜΕΘ και να ανοίξει τα κλειστά νοσοκομεία, επιδίδεται σε μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις κλινικών, μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου» και εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση το μόνο που έκανε μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ήταν να βάλει ως προμετωπίδα το εμβόλιο, για να καλύψει την έλλειψη άλλων απαραίτητων μέτρων.

Το εμβόλιο αξιοποιήθηκε ως αντεργατικό εργαλείο

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, που θα επιτρέπει μάλιστα τη χρήση όλων των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Επισήμανε ότι θα έπρεπε με ενισχυμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να γίνεται επιστημονική συζήτηση στα νοσοκομεία, τους χώρους δουλειάς, για να ξεπεραστούν οι όποιες φοβίες και οι ενδοιασμοί του κόσμου, να υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση για το αν μπορεί και ποιο εμβόλιο να κάνει κάποιος ασθενής, να γίνονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (αλλεργίες), να υπάρχει φάκελος παρακολούθησης των ασθενών από γιατρούς για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ενισχύοντας τον ανορθολογισμό, προχώρησε σε τιμωρητική προσέγγιση όσων δεν κάνουν το εμβόλιο, αξιοποίησε τον εμβολιασμό, ως αντεργατικό εργαλείο για αναστολή συμβάσεων αλλά και ως εργαλείο για επιτάχυνση των αντιλαϊκών σχεδιασμών της στον τομέα Υγείας, όπως η συγχώνευση κλινικών και νοσοκομείων ενώ καλλιέργησε τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Οι τροπολογίες για την ακρίβεια εξυπηρετούν την οικονομική ολιγαρχία και είναι εμπαιγμός για το λαό

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που κατέθεσε στο νομοσχέδιο το υπ. Οικονομίας, που περιλαμβάνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, κατήγγειλε τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού. Έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του τέλους συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας για μόλις τρεις μήνες και για μόλις 2% (από 12% μειώνεται στο 10%) ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Για τη διάταξη της γονικής παροχής, επισήμανε ότι αυτή αφορά και διευκολύνει την οικονομική ολιγαρχία και όχι τα λαϊκά νοικοκυριά αφού η κατάργηση του φόρου αφορά περιουσίες έως 800.000 ευρώ (ακίνητα, έργα υψηλής αξίας). Τέλος για τη ΔΕΗ, τα εννιά ευρώ που καλύπτει για την κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες είναι ελάχιστο ποσό μπροστά στις μεγάλες αυξήσεις που επιβάλλει η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Τέλος, για την τροπολογία που αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων από το σεισμό στην Κρήτη, δήλωσε πως τα μέτρα είναι ανεπαρκέστατα γιατί δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τις στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων που έμειναν χωρίς σπίτι και μπροστά μας είναι ο χειμώνας, δεν καλύπτουν στο 100% τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια και καταστήματα και δεν προβλέπουν την αποκατάσταση των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή, για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου